Foreldre på fotballkamp

Derfor blir pappa fotballpøbel

Mister hodet når poden spiller kamp - her er forklaringen.

KJEFTER PÅ DOMMEREN: Foreldre  er ikke bedre enn andre fotballsupportere når det gjelder  kritiserere dommere og trenere.
KJEFTER PÅ DOMMEREN: Foreldre er ikke bedre enn andre fotballsupportere når det gjelder kritiserere dommere og trenere. Foto: FOTO:Istockphoto
Sist oppdatert
VINNERMENTALITET: -Neste gang barnet ditt kommer hjem fra en kamp, spør hvordan hun eller han følte de spilte, før du spør om laget vant, råder idrettspsykolog Yngvar Ommundsen.
Foreldre er gjerne vel så opptatt av seier og tap som barn.
VINNERMENTALITET: -Neste gang barnet ditt kommer hjem fra en kamp, spør hvordan hun eller han følte de spilte, før du spør om laget vant, råder idrettspsykolog Yngvar Ommundsen. Foreldre er gjerne vel så opptatt av seier og tap som barn. Foto: FOTO: Istockphoto.com

Foreldrevettregler

# Støtt opp om klubbens arbeid - gjennom foreldremøter forankres fotballens og klubbens verdisyn.

# Møt fram til kamper og treninger - du er viktig både for spillerne og miljøet.

# Gi oppmuntring til alle spillerne i med- og motgang - dette gir trygghet, trivsel og motivasjon for å bli i fotballfamilien lenge.

# Vi har alle ansvar for kampmiljøet - gi ros til begge lag for gode prestasjoner og Fair Play.

# Respekter trenerens kampledelse - konstruktiv dialog om gjennomføring tas med trener og klubb i etterkant.

# Respekter dommerens avgjørelser - selv om du av og til er uenig!

# Det er ditt barn som spiller fotball. Opptre positivt og støttende - da er du en god medspiller!

( Kilde: Norges Fotballforbund)

"Dommerjævel" er dessverre ikke noe som bare blir skreket i toppfotball. I Sverige ble nylig et fotballag med åtteåringer utestengt fra organisert fotball ut vårsesongen fordi foreldre jaget og truet en 16 år gammel dommer de mente hadde tatt en gal avgjørelse.

- Også i barnefotball kritiserer foreldre dommeren høylytt fra sidelinja for å ta gale avgjørelser. Det er på dette området foreldre oftest går over streken, sier breddesjef Alf Hansen i Norges Fotballforbund.

Tar foreldre av banen

- Det hender vi tar foreldre av banen og ned til sekretarietet for å fortelle dem hva slags oppførsel og hvilket verdigrunnlag vi har i Norway Cup. Men det er 10 år siden vi opplevde at foreldre løp ut på banen og sparket til dommere. Vi har jobbet mye med dette og oppnådd enorm forbedring, sier Frode Kyvåg, generalsekretær i Norway Cup.

Går hjem og gråter

Selv om dette er sjelden, har Alf Hansen hørt skrekkhistorier der lovende unge dommere går hjem og gråter og bestemmer seg for at de aldri mer vil dømme etter å ha dømt barne- og ungdomsfotball.

- Foreldre på kamp glemmer at barnefotball egentlig er idrettsglede og fritid og ikke beinhard konkurranse. De glemmer foreldrerollen sin og går inn i rollen som fotballsupportere i tippeligaen. Upassende utrop fra foreldre blir også ekstra ille når det er andre foreldre som er dommere, trenere og lagledere, slik det er til barna begynner med 11-er fotball, sier han.

- Slutt å spille homsefotball

- Under en sjuerkamp mellom 10-åringer på Lyn og Årvoll, kom følgende utrop fra en mamma på sidelinjen mens en nedsparket Lyn-spiller lå på bakken og vred seg i smerte: "Hva er det du ligger og bærer deg for 'a?", sier Morten Solli, mangeårig fotballtrener og pappa i Lyn barnefotball.

Han har sett mange liknende situasjoner og synes stønning og negative tilrop til egne og andres barn er mye verre enn stønning over dommeren, siden dommeren i barnefotball (opp til 12 år) som regel er en pappa og/eller trener.

- Det fornuftige er å gå rolig bort til foreldrene det gjelder og si fra, gjerne i pausen. Det pleier å virke, sier han

Rasisme og sjikanering eller heller ikke så uvanlig som man kanske skulle tro, selv i 2011.

- Jeg har opplevd at foreldre på eget lag står og skriker at gutta skal slutte å spille "homsefotball". Da tenker du ikke mye over hvilke holdninger du signaliserer overfor til barna dine, forteller en fotballmor og tidligere lagleder.

Blir enkle sjeler

- Hva som skjer i foreldres hode er umulig å svare på. Men jeg tror konkurranseinstinktet og engasjementet tar overhånd. De oppfører seg på en måte enklere og mer ureflektert enn vanlig, og klarer ikke å styre seg, sier Yngvar Ommundsen, som arbeider med idrettspsykologi ved Norges Idrettshøyskole.

- Er det en viss type foreldre som roper høyest?

- Nei. Det er det ikke grunnlag for å si. Men det kan jo være enkelte foreldre som skal realisere sin egen tapte fotballdrøm gjennom barna sine, og derfor blir i overkant ivrige, sier han.

Foreldre med vinnermani

Foreldre som går over streken på fotballbanen har ofte et altfor stort fokus på å vinne en kamp, tror Ommundsen.

- Konkurransemomentet, behovet for å vinne og slå de andre er ofte sterkt hos foreldre som står og roper og kritiserer spillere, dommere eller trenere fra sidelinjen. Det paradoksale er jo at de da overskygger mye av det andre positive ved fotballen. Studier viser nemlig at barn faktisk setter samhold, læring samarbeid og mulighetene for å gjøre feil høyest når de blir spurt om hva som skal til for at de trives på et fotballag, og det som skaper varig motivasjon. Det betyr ikke at ikke barn liker å vinne, men det bør ikke være foreldre som forsterker denne vinnerkulturen, sier han.

Overutviklet rettferdighetssans

En typisk situasjon der foreldre mister besinnelsen er når de mener dommeren gjør feil i forhold til eget lag eller eget barn.

- Foreldre opplever en følelse av urettferdighet fordi de mener en dommer tar en feil avgjørelse eller ikke ser en hendelse. Det skjer jo i fotball hele tiden. Jeg tror disse følelsene blir ekstra sterke når det gjelder egne barn. Foreldre har et slags beskyttelsesinstinkt, og da kan det være lett å ta litt av. Som fotballtrener har jeg også sett foreldre begynne å krangle heftig med foreldre på motstanderens lag, sier han.

BAK LINJA: Foreldre bør juble og heie, men ikke ta over  jobben som trener.
BAK LINJA: Foreldre bør juble og heie, men ikke ta over jobben som trener. Foto: FOTO: Scanpix

Lov til å juble

Alle som har sett egne barn spille kamp, kan vel skrive under på at det kan være vel så spennende og følelsesmessig engasjerende som en finale i Champions League. Og det kan være vanskelig å" holde seg i skinnet".

- Det fantastiske med fotball er jo det fellesengasjementet en fotballkamp kan skape. Den er full av spenningsmomenter og overraskelser. Det er fascinerende. Voksne har kanskje også et utilfredsstilt behov for å juble og slippe følelsene løs. På en kamp skal det være lov å være høyrøstet og bli engasjert. Men som voksne mennesker må man kunne finne en balanse i disse følelsene, så man ikke går over grensen for hva som er akseptabel og voksen oppførsel på en fotballbane. Foreldre skal være med på å skape et godt psykologisk klima og gode holdninger i et lag. Man blir ikke en god rollemodell hvis man skriker og kjefter og ikke klarer å verdsette gode prestasjoner fra det andre laget, sier han.

Overtar trenerjobb

- Å skape gode foreldreholdninger er noe vi hele tiden jobber for. Vi er ganske flinke i Norge, men absolutt ikke helt i mål,sier Alf Hansen i Norges fotballforbund.

Han mener foreldre stort sett er flinke til å oppføre seg, men at det er noen overtramp som går igjen.

- At foreldre tror at dommeren er fritt vilt, at de høylytt kritiserer egne spillere eller spillere på motstanderens lag, at de kommer med rasistiske eller kjønnsdiskriminerende kommentarer og at de overtar trenerrollen.

- Heiarop fra sidelinjen er flott, men trenerutrop bør komme fra treneren og ikke fra foreldre. Barna får det som regel ikke med seg likevel, sier han.

Vær i forkant

Han tror at trenere og lagledere bør snakke mye om hvilket ansvar alle de voksne har på et barnefotballag.

- Jeg tror ikke det alltid holder å dele ut en brosjyre med foreldrevettregler fra Norges fotballforbund . Det er lurt å snakke om hvilke holdninger og hva slags oppførsel man ønsker å ha på et lag. For laget er et fellesprosjekt der de voksne har ansvar for å være gode rollemodeller. Man har jo ikke noen sanksjonsmuligheter overfor foreldre som ikke kan oppføre seg. Men dersom man har snakket grundig om disse temaene på forhånd, kan det være lettere for trenere eller lagledere å ha mot til å snakke til foreldre på eget lag, sier han.

Les også:

INTENSE FØLELSER: -Fotball er emosjonelt svært viktig for mange barn. Derfor må foreldre ta sin voksenrolle på alvor, sier idrettspsykolg Yngvar Ommundsen.
INTENSE FØLELSER: -Fotball er emosjonelt svært viktig for mange barn. Derfor må foreldre ta sin voksenrolle på alvor, sier idrettspsykolg Yngvar Ommundsen. Foto: FOTO: Istockphoto

Finn riktige aktiviteter til ditt barn.

Aktive barn er smarte barn.

Lærerike aktiviterer for barn.

Barnas navn avslører hvem du er.

PRØV NÅ: Foreldre & Barn 3til7 - trygge og morsomme dataspill

Denne saken ble første gang publisert 09/06 2011, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også