FRA DEMPET SIGNAL TIL BITT: Det kan gå lang tid fra hunden sier ifra til den biter, ofte gir den signaler vi ikke legger merke til. © Okaw Veterinary Clinic

Når man skaffer hund er det mye man må tenke på for at familien skal trives best mulig sammen.

En hund krever mye, og det er viktig at hverken den eller barna føler seg tilsidesatt.

Det er også viktig å vite hva du skal gjøre når du skaffer et nytt familiemedlem, enten det er en hund som kommer inn i barnefamilien eller en baby som blir født inn i en familie med hund.

Det viktigste du kan gjøre for å gi barna dine en trygg oppvekst med hund, er å sette deg inn i hundens signaler, og formidle dem videre til barna dine. En hund sier nemlig veldig mye uten at det kommer en eneste lyd.

- Det er det viktig med god veiledning fra foreldre som kan forklare hvordan man skal ta vare på hunden og hvilke hensyn man må ta, sier Line Skaugerud, hundeatferdskonsulent og driftsleder i Dyrevernalliansen.

Gir klar beskjed

Hvis en hund biter et barn, hører man ofte historier om at det skjedde helt ut av det blå, at hunden og barnet var perlevenner og at noe lignende aldri har skjedd før.

Og det kan oppstå mange søte og koselige situasjoner mellom barn og hund som har nære bånd.

Men hunden sier mye menneskene ikke nødvendigvis legger merke til.

- Man skal være obs på alle de små signalene hunder sender om at de er utilpass i en situasjon, som å snu hodet bort, slikke seg på snuten eller sette seg med ryggen til. Dette må også barna også lære seg å ta hensyn til, sier Skaugerud.

Dette kalles for dempende signaler, fordi hunden prøver å dempe eller roe ned enten seg selv, andre eller en situasjon når den utfører dem.

Noen av signalene er raske, andre varer over litt lengre tid. Det tar tid og erfaring å se alle, men det er verdt arbeidet.

- Da vil du bli i stand til å se hva hunden din føler og hjelpe dem ut av situasjoner som kan skape konflikter i familien, sier Skaugerud.

Alle bruker dem

Alle hunder, uansett rase og uansett land de bor i har dempende signaler og begynner å bruke det med en gang de er født.

Hovedgrunnen til at det oppstår konflikter mellom hund og menneske er som regel kommunikasjonssvikt.

- Vi kan ikke lære hundene å snakke språket vårt, selv om de forstår mye av det vi formidler, men det er vår oppgave å lære oss hva hunden sier, understreker Therese Norman Andersen i bloggen «Positiv hundetrening».

Det er fullt mulig å trene en hund uten noen gang å være fysisk eller sint.

Å belønne, rose og veilede er som hos barn den metoden som gir best resultater.

- Det er også koseligere å ha en hund som gjør som du ber den om fordi den vil glede deg og ha en belønning i samme slengen, enn at den fordi den frykter konsekvensene av å la være.

Artikkelen fortsetter under bildet.

HARMONISK: Hvis du og barna dine lærer dere å lese hundens signaler, vil det ikke oppstå farlige situasjoner. © Thinkstock

KNURRING: Hunden sier veldig mye før den tyr til knurring eller biting. © Thinkstock

Lær signalene

En stor del av å trene positivt består i å vite hva hunden sier. Oppfører vi oss truende vil vi oppfattes som fientlige, og om hundens signaler om å dempe og roe ned denne situasjonen ikke virker kan den prøve å si ifra tydeligere.

Om vi derimot er positive og vennlige vil hunden slappe av og ikke ha noen grunn til å være aggressiv mot hverken barn eller voksne.

- Blant de vanligste signalene finner vi slikking på snuten, snu hodet vekk eller bevege seg sakte. Felles for alle signalene er at hunden sier «ro deg ned» eller «jeg er ukomfortabel med denne situasjonen». De aller fleste signalene brukes mye i møte med andre hunder for å kommunisere, forklarer Skaugerud.

Når man kjenner signalene kan man trekke seg unna, endre stilling eller selv gi signalet tilbake til hunden, slik at man kommuniserer at man har forstått beskjeden.

Knurring er tydelig

Når de dempende signalene ikke er nok, enten fordi menneskene ikke skjønner dem eller fordi hunden er ekstra usikker, kan det hende at hunden knurrer, også mot barn.

- Knurring er et tydelig signal på at hunden har fått nok og at barnet må gå unna. Hunden skal aldri få kjeft for å knurre, da dette er et tegn på at det har skjedd noe som gjør at hunden føler seg usikker eller utrygg, forteller Skaugerud.

- Dette er hundens egen grense og skal alltid respekteres. Knurring er et forvarsel - blir ikke dette respektert kan den i neste omgang glefse eller verste fall bite.

Godt samspill

Lærer man å tolke hundens signaler er imidlertid sjansen for at farlige situasjoner oppstår mye mindre. Å vokse opp med hund har stor betydning for barn, og det finnes mye forskning som viser hvor positivt dette er.

Noen hunder er skeptiske til små barn, men når man vet hva man skal tenke på vil samspillet fungere. Leser man hunden sin riktig, tar hensyn og lærer barna å gjøre det samme vil hunden stortrives i familien.

Disse signalene bør du kunne:

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!