Strenge regler i Storbritannia

Røykere får ikke bli fosterforeldre

Fosterforeldre som røyker vil bli forbudt dersom nye regler innføres.

FORBUDT: Dersom forslaget går igjennom, skal ingen barn plasseres hos fosterforeldre som røyker.

FORBUDT: Dersom forslaget går igjennom, skal ingen barn plasseres hos fosterforeldre som røyker. Foto: Illustrasjonsfoto: Scanpix

Publisert Oppdatert

Bydelen Redbridge i London kan bli først i Storbritannia på å innføre et totalforbud mot fosterforeldre som røyker.

Dersom det kontroversielle forslaget blir godkjent tirsdag, vil røykere ikke kunne bli fosterforeldre med mindre "eksepsjonelle omstendigheter" skulle tale imot, melder BBC.

Byrådet sier de strenge reglene trengs for å beskytte barn mot skadene fra passiv røyking, og for å forhindre dem i å ta opp vanen fra sine rollemodeller.

Forbudet vil gjelde fra 2010. Eksisterende fosterforeldre vil få hjelp til å stumpe røyken.

Les også: Røykepolitiet inn i London

- Helsefascisme

I dag er det en utbredt praksis i London å ikke plassere barn under fem år hos fosterforeldre som røyker, ifølge Daily Mail. Totalforbudet som nå er foreslått, vekker motstand.

Neil Rafferty kjemper for røykernes rettigheter gjennom foreningen Forest. Han kaller dem som står bak forslaget for "helsefacsister".

- Det er flere millioner røykere som egner seg utmerket godt som fosterforeldre. Forslaget er veldig bekymringsfullt. Det neste er vel at de bannlyser fete mennesker på grunnlag av at de setter et dårlig eksempel. Hvor vil det ende? sier Rafferty til Daily Mail.

Hva mener du om forslaget? Diskutèr i kommentarfeltet nederst i saken!

En av flere faktorer

I Kristiansand er de ikke like strenge på røykingen som i London. Men det er en av flere faktorer som alltid inngår i vurderingen av nye fosterforeldre.

- Dette med røyking skal, i likhet med alkohol, alltid tas opp og være med i rapporten vi skriver. Her ser vi på mønsteret, om det røykes inne eller ute, i bilen og så videre, sier Håkon Skaar, konsulent i fosterhjemstjenesten i Kristiansand.

Dersom man røyker 20 sigaretter daglig, og nyter dem innendørs, vil det bemerkes i vurderingen av nye fosterforeldre.

- Ja, det er helt klart at vi ville ha sett på det. Det er såpass spesielt at det ikke ville ha gått ubemerket hen. Slike røykevaner er jo relativt sjeldne i dag, ettersom de fleste går ut når de skal ta seg en røyk, sier Skaar.

Det er imidlertid langt flere faktorer enn røykevaner som skal kartlegges, dersom man ønsker å bli fosterforeldre.

Må gå på kurs

Først og fremst stilles det generelle krav som går på alder og livsstabilitet. Dersom du oppfyller disse kravene må du gå kurs, som innebærer ti samlinger. Deretter skriver Bufetat en vurdering.

- Kurset avsluttet med en rapport som beskriver det vi har sett, hørt og lært. Her beskriver vi hvilke ferdigheter og mangler familien har, som man bør være oppmerksom på, sier Skaar.

- Aldersgrensen er 25 år, og har man egne barn bør de være over to år. Det kreves også en helseattest som viser at helsa er stabil, samt en vandelsattest. Man skal ha tid, rom og vilje for å bli fosterforeldre, sier Skaar.

Av de ti som deltar på kurset, kommer åtte til ni igjennom nåløyet. Noen blir silt bort før kurset.

Over 7000 barn og ungdom bor i fosterhjem i Norge i dag.

Les også:

Vil gi nikotin til nyfødte

Røyksugen passasjer startet brann på Norwegian-fly.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning