Ifølge en ny undersøkelse gjort av det australske fertilitetssenteret Sydney IVF øker daglig sex kvaliteten på sperm. Det skriver MSNBC.

Til nå har forskere debattert hvorvidt det er best å vente et par dager før man prøver å unnfange, men nå anbefaler de å hoppe oftere til køys om man ønsker seg barn.

Dr. David Greening undersøkte 118 menn med lav kvalitet på spermen og fant ut at tilstanden bedret seg betraktelig da de ble bedt om å ejakulere hver dag i syv dager.

Kvalitet, ikke kvantitet

Gjennomsnittlig sank skadene på DNA-fragmentasjonen fra 34 til 26 prosent.

Han mener teoriene om at sædens kvantitetsmengde, som minsker når man har sex så ofte, gjør det vanskeligere å unnfange ikke er sanne.

- Det virker trygt å konkludere at par med normale sædparametere bør ha sex daglig opptil en uke før eggløsningsdatoen, sier han.

Greening sier også at den hyppige ejakuleringen forbedrer spermkvaliteten ved å redusere tidsrommet den utsettes for potensielt skadelige molekyler i testiklene.

Det er mange teorier om hva som gjør sæden aller best.

Her er sex tips til å holde sædcellene i god form.

Happy young married couple experiencing sex together Kamille-underesøkelsen 2009=

HEFTIG OG BEGEISTRET: Maksimal effekt oppnås ved daglig sex, der begge får orgasme. Men de fleste forskere mener det er vel så viktig å ikke presse seg selv, ettersom det kan ødelegge alt. © Crestock

- Best sæd bak i testiklene

Tidligere i år skrev vi om at den beste oppskriften rett og slett er å ha heftig, lidenskapelig sex.

Ifølge den amerikanske sexeksperten Joanna Ellington er det avgjørende at jo mer opphisset mannen er, desto lenger bak i testiklene kommer sæden fra.

- Om man har det jeg kaller for «kvalitetssex» der man bruker god tid og gjør det godt for begge to, så blir mannen mer oppspilt, mer stimulert og han kommer da til å sprøyte ut mer sæd som er av bedre kvalitet, sier hun til Daily Mail.

Les også: Slik blir du gravid

I forbindelse med undersøkelsen snakket vi også med professor Tom Tanbo ved Nasjonalt kompetansesenter for kvinnehelse, som stilte seg mer skeptisk.

- Det kan hende at antall spermier som kommer ut fra bitestikkelen er flere under såkalt supersex, men at de skal være bedre har jeg personlig liten tro på, sa Tanbo til Klikk.no.

Han påpekte også at det omtrent tar bare ett sekund eller to for spermiene å komme fra bitestikkelen og ut gjennom åpningen på penis under mannens orgasme.

Jordmor Siri von Krogh=

ORGASME VIKTIG: Jordmor Siri von Krogh påpeker at kvinners orgasme kan være avgjørende for befruktningen. © tt

- At spermiene på den tiden skulle bli bedre, tviler jeg på, sier professoren.

Du kan likevel få bedre sæd ed å endre kostholdet.

Les også: Slik spiser du deg fruktbar

Kvinner bør også få orgasme

Når det gjelder unnfangelse er de fleste enige om at kvinnens orgasme også kan være avgjørende.

Jordmor Siri von Krogh forteller at orgasme er med på å føre sæden lenger opp i kvinnens livmor.

- Jeg vet at dersom kvinnen har orgasme, så «vifter» siliehårene som er i egglederne sædcellene oppover og frem til egget så det blir befruktet. Derfor hjelper det at kvinnen også har orgasme, sier jordmoren til Klikk.no.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!