Bilsyke skjer fordi hjernen tror den er forgiftet

Det finnes råd - og en god nyhet for de med barn som blir fort kvalm i bil.

BILSYK: Mange bllir bilsyke - og gjerne barn. Årsaken er at hjernen ikke klarer oppfatte om kroppen er i bevegelse eller ikke, og den tror den er forgiftet.
BILSYK: Mange bllir bilsyke - og gjerne barn. Årsaken er at hjernen ikke klarer oppfatte om kroppen er i bevegelse eller ikke, og den tror den er forgiftet. Foto: (Colourbox)
Publisert

(SIDE2): Er du en av de som må sitte i kjøreretningen, enten det er bil, tog eller buss? En av de som føler du må spy etter bare minutter på veien? Bilsyke kjennes fryktelig, og årsaken til det er kanskje ikke så merkelig.

LES også: Ny studie: Dagens unge er svakere enn foreldrene sine

I boken «Idiot Brain: What your head is really up to», skriver doktor Dean Burnett ved Cardiff University at kvalmen man føler er en følge av at kroppen tror den må kaste opp giftstoffer: Å kjøre bil sender nemlig så mange signaler til hjernen, at den tror det lureste er å kaste opp.

Selv om man sitter stille, så forteller all bevegelse synet plukker opp, at man er i bevegelse. Væsken i ørene, som regulerer balanse og «forteller» hjernen at man er i bevegelse, forteller også at man er i bevegelse selv.

- Evolusjonsmessig er det eneste som kan medføre en slik feilinformasjon om å være i bevegelse, et neutrotoxin eller et giftstoff. Så hjernen tolker det som at den er forgiftet, noe som resulterer i at den vil kaste opp, sier Burnett til Telegraph.

LES: Forskning: Genene dine påvirker når du debuterer seksuelt

KVALM: Blir man bilsyk, hjelper det å se ut og la hjernen oppdage at andre ting beveger seg.
KVALM: Blir man bilsyk, hjelper det å se ut og la hjernen oppdage at andre ting beveger seg. Foto: (Thinkstockphotos.com)

Å lese er for mange noe som forverrer følelsen av kvalme. Et råd for å unngå å bli bilsyk, er å se ut av vinduet og holde blikket festet på noe langt borte.

- Hjernen ser andre ting bevege seg, og den oppfatter det som at ens egen kropp også er i bevegelse – og følelsen av forgiftning og kvalme gir seg. Å lese øker derimot motsetningen mellom det å sitte stille og det å tro man beveger seg. Du får ingen visuell informasjon som hjelper hjernen til å oppfatte bevegelse, når du ser på en bokside.

Det er også andre årsaker til at man kan bli bilsyk. Hjernen kan bli «forvirret» på grunn av jet lag, overspising eller angst, sier Burnett.

Hvorfor det bare er noen av oss som blir bilsyke, er derimot ikke kjent. Men har man et mer følsomt balansesenter, er man mer disponert.

Hjernen kan derimot etter hvert lære seg å ignorere de motstridende signalene. Det betyr at barn nesten alltid vokser av seg bilsyke.

LES også: Slik unngår du ferieplagene

LESE: Å stirre i en bok kan forverre følelsen av kvalme.
LESE: Å stirre i en bok kan forverre følelsen av kvalme. Foto: (Colourbox)
(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

Denne saken ble første gang publisert 18/08 2016.

Les også