Er det f.eks. greit å la barna bade videre i badevannet hvis de har tisset i det? Det amerikanske nettstedet Parenting.com lister opp spørsmål og svar på hvor hygieniske foreldre egentlig behøver å være. Er det greit å:

1. Ikke vaske barn hver gang man bytter bleie?

Svar: Er det bare tiss i bleia, er ikke dette alltid nødvendig. De fleste av moderne bleier suger opp urin veldig godt.

2. La barna bruke sine egne klær som lommetørkle

Svar: Det er ok. Å fort snørret tørker, spres ikke lengre bakterier. Det er bedre å snyte seg i et klesplagg enn å la snørr renne i offentlig miljøer.

Les også: Sannheten om snørr

hygiene og barn

EGET SPYTT: MAnge foreldre sputter på en klut for å vaske barna sine. Er det ok? © FOTO: Crestock

3. Å rense barnas ansikt med ditt eget spytt.

Svar: Spytt kan spre sykdommer og er ikke direkte idealistisk for å rengjøre barnas ansikt. Men så lenge du ikke er syk selv, og så lenge du unngår å vaske på barnas munn og øyne , er det greit.

4. Ikke bytte badevann som barn har tisset i.

Svar: Urin er sterilt, så det er ingen fare. Men der det flere barn som bader sammen, er det kanskje ok å bytte. Likevel. de færreste barn sier fra når de har tisset i badevannet.

5. Slurve med matlagingen.

Svar: Nei. Det er ikke ok. Voksne har bedre immunforsvar enn barn til å stå imot matbakterier. Vær nøye med kjøkkenhygienen og gjennomstek mat som ikke skal være rå.

6. Slurve med støvsugingen

Svar: Foreldre uroer seg kanskje litt for mye for hybelkaniner. Men støvet vi ser, er som oftest minst skadelig for barn. De mest skadelige partiklene er de som gjemmer seg i tepper, puter, dyner og kosedyr. Vær nøye med å vanske sengetøy , rense dyner og legge kosedyr i fryseren en gang i blant.

Les også: Stor test av støvsugere

7. Hoppe over tannpussen

Svar: En gang i blant er ikke dette noe skadelig for tennene, men det må ikke bli en vane. Har du ikke tilgang på tannbørset og tannkrem, hjelper det å skylle barnas munn med vann før de sovner.

8. Ikke vaske barnas hender før de spiser

Svar: Nei. Det burde man ikke slurve med. Barn tar på alt, og de spiser jo ofte også med hendene.

Les mer om barn og sykdommer i Klikks Barnehelseguide

sweet and happy baby girl in bathroom=

sweet and happy baby girl in bathroom

9. Ikke bade barn på noen dager.

Svar: Det er helt greit: I vår del av verden bader vi ungene for ofte. Huden deres kan bli tørr, og de må ikke bades eller dusjes mer enn en til to ganger i uka før de kommer i puberteten.

10. Gi barn en smokk eller en flaske som har ligget på bakken.

Svar: I de aller fleste tilfellene går det bra. Når det gjelder bakterier og spredning av sykdommer kan en bordplate være like smittebærende som et gulv. Her må man bruke sunn fornuft og vaske hvis man føler underlager et altfor skittent.

11. Putte barnas smokker i din egen munn for å rense dem.

Svar: Nei. egentlig ikke. Din munn er full av bakterier som overføres til barnet. Innad i familien utvikler man en slags felles bakterieflora, men likevel er ikke dette å anbefale.

Les også: Slik overlever du kolikk

Hygiene og barn.

SMOKKRENSING: For mange foreldre er det nærmest et instinkt å putte barnas smokk i sin egen munn for å " rense " den. © FOTO: Crestock

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!