Mange foreldre er i dag opptatt av hvordan barnerommet skal se ut. Vi ønsker ikke bare plass til mange funksjoner inne på ett og samme rom, men at barnerommet skal engasjere og stimulere til både lek og læring.

Barn vil aller helst omgi seg med farger, lek og moro, så å innrede barnerommet gir ofte en mye større mulighet til å leke seg med farger og former enn i resten av huset.

Foreldre og Barn har laget en oversikt over møbler som er alt annet enn kjedelig.

Det er likevel verdt å huske på at barn vokser fort, og at noe som er helt topp for fireåringen kanskje vil være helt ut for en sjuåring. Det er lettere å bytte ut detaljer og småmøbler enn større og dyrere ting ettersom barna vokser og smaken forandrer seg.

Kult kan også være praktisk

Barnerommet er et rom hvor mange ting skal foregå. Soveplass, lekselesing, oppbevaring av alt fra leker til sokker, muligheten til å lese eller slappe av og plass til å kunne ha venner på besøk, alt skal på plass.

Morsomme sekkestoler fra designdelicatessen.dk.

DETTE ER EN STOL: Hvilket barn ville vel ikke like å sitte i en diger godteripose? © FOTO: Woouf/Designdelicatessen

Sekkestolene Yummi Pop Beanbags

Disse supersøte sekkestolene fra spanske Woouf kommer garantert til å bli en hit hos småfolkene i huset ditt. Ikke bare er de perfekte til kosestunden på barnerommet, de er såpass kule at de godt kan få stå til pynt i TV-stuen også.

Sekkestolene kan bestilles hos danske Designdelicatessen, og vil garantert tilføre både farger og kitch til ethvert interiør.

- Stolene er designet av folk fra moteverdenen, av kjente DJ'er, skatere og friffitiartister, forklarer

Eva Kaas Ibsen hos Designdelicatessen til Foreldre & Barn.

- Og med sin lekne design og glade farger tror vi helt klart at de henvender seg til både barn, tenåringer og også voksne, sier hun.

Smart og morsom design til barnas rom.

FARGEKLATT: Disse appellerer til barnas forkjærlighet for farger og kos - og iskrem. © FOTO: Woouf/Designdelicatessen

Trekket på stolene skal være slitesterkt, og kan i tillegg tas av og vaskes på 30 grader.

Faller i smak hos både foreldre og barn

Disse møblene vil sikkert også falle i smak hos designbevisste, enten de nå er store eller små:

So Hooked knaggrekke

Denne knaggrekken fra designdelicatessen.dk. er ikke bare kul å se på, men praktisk likeså. Kanskje blir de små håpefulle inspirerte til å holde det ryddig med denne på veggen?

Paradise Tree stumtjener

Nok et møbel som ikke bare ser bra ut, men som faktisk har en viktig funksjon i tillegg. Med denne på rommet har barna ingen unnskyldninger for å slenge fra seg klærne på gulvet lengre.

Vi er blitt meget designbevisste i forhold til barnerommene.

PENT OG PRAKTISK: Møbler på barnerommet skal ofte oppfylle mange funksjoner. I tillegg skal de jo gjerne falle i smak hos barna. © FOTO: Produsenten/Designdelicatessen

God design skal være både funsjonell og estetisk fin å se på.

MORSOMME FORMER OG FARGER: Barnerom skal inspirere til lek og læring. © FOTO: Produsenten/Designdelicatessen

Sitte eller gynge

Denne smarte barnestolen fra designdelicatessen.dk. er både sittestol og gyngestol i ett. Stolen kan ha tre forskjellige sittehøyder, alt etter i hviken posisjon den brukes i. Stolen er laget av polyethylen og kan brukes både inne og utendørs.

Ugleteppe til gulvet

Ugler har en glansperiode, og den kloke fuglen har vært et populært innslag i interiøret på alt fra puter til plakater den siste tiden. Dette morsomme gulvteppet, som er laget i ullfilt, er både slitesterkt og miljøvennlig.

Bubble Chair

Med sin runde form og knallfarge vil Bubble Chair fra fra bodieandfou.com helt sikkert falle i smak hos beboeren på jenterommet. Stolen er behagelig å sitte på, lett å holde ren og kan brukes både inne og ute.

Vi bruker mer penger enn noengang før på rommene til barna.

MODERNE: Disse fargeklattene vil garantert bli et populært innslag på veslas rom. © FOTO: Bodie and Fou/Produsenten

Pingu

Denne morsomme figuren designet av Eero Aarnio for Magis hos finnishdesignshop.com. kan bli en hit på rommet til familiens yngste. For hvem vil vel ikke dele rommet sitt med en kjempepingvin?

Investerer i design til barna

- Ja, vi merker absolutt at det er en økende interesse for designmøbler og interiør også til barnerommet, røper daglig leder hos Vitra Norge, Loni Barsten.

- Det er nok flere grunner til det. Nordmenn har alltid vært opptatt av hjemmene sine, og vi har god økonomi. I tillegg er det jo ofte sånn at om man først bryr seg om design og kvalitet for sin egen del, så vil man gjerne også at barna skal ha det.

Den morsomme pingvinen og Mummi glassene er fra nettburikken finnishdesignshop.com.

LEK OG LÆR: Lærer vi barna om verdien av god design? Eller er det for å vise frem hvor god råd man har når designmøbler kjøpes inn til barnerommet? © FOTO: Produsenten/Finnish Design Shop

Barsten forklarer at barn helt tydelig også har preferanser når det gjelder møbler til rommene sine.

- Er det sånn at mamma og pappa har fine ting, så plukker jo gjerne barna opp dette, og synes også det er stas med disse møblene. I butikken ser vi jo også at barn helt tydelig er bevisste, og løper bort til tingene de synes er fargerike og fine.

Barsten røper at bestselgerne de har til barn er Pantonstolen i juniorstørrelse, som koster 1500 kroner, den berømte sitte/klatre elefanten fra Eames til 2097 kroner og de morsomme klokkene Zoo Timers, som ligger på litt over 1000-lappen i pris.

- I tillegg selger vi mye av knaggrekken Hang It All til bruk på barnerom, selv om dette i utgangspunktet ikke er et barnemøbel.

Hang It All koster 2357 kroner.

- Jeg tror også det er blitt sånn at man er mer villig til å investere til barnerommene fordi man ønsker ting som vil vare, forklarer Loni Barsten.

- Vi ser for eksempel mange som kjøpet et møbel som dette i dåpsgave eller fødselsdagspresang, vel vitende om at det er en gave som vil vare, avslutter designeksperten.

Vitra selger design til både små og store.

FARGERIKT: Er det barna eller foreldrene som bestemmer når podens rom skal innredes? © FOTO: Vitra/Produsenten

Barnerommet er blitt statussymbol

- Vi er opptatte av hjem og interiør i Norge, forklarer trendanalytiker og sosialantropolog Gunn Helen Øye til Foreldre og Barn.

- Vi har en historie og en kultur som sentrerer seg rundt hjemmet, og dermed blir det sosialt akseptert at vi velger å bruke penger på huset vårt, uansett hvilket rom møblene skal inn i.

Trendeksperten forklarer at det nok er mange grunner til at nordmenn velger å legge penger i møbler og design til sine små håpefulles rom.

- Det er jo først og fremst en slags måte å bruke matrialitet til å uttrykke livet sitt på, slik man også gjør med fritid og hva slags mat man spiser, forklarer Øye.

- Jeg har sett når jeg har drevet med feltarbeid innen hjem og interiør, at man ikke ønsker å ha en sprikende stil mellom forskjellige rom i hjemmet. Er det slik at du har én stil og én type møbler ellers i huset, så gjenspeiles ofte også dette på barnerommet.

Øye synes det er interesant at barnerommet på mange måter er blitt ikonet for designfremviselse i hjemmet, og har notert interessen for dekor og interiør på de hundrevis av interiørbloggene som daglig skives og oppdateres i Norge.

- Barn har jo en mye større medbestemmelsesrett i dag enn de hadde for to generasjoner siden, forklarer Øye.

- Ikke bare er barna et sosialiseringsprodukt av foreldrene og lar seg påvirke av deres smak, også når det gjelder møbler og design, men de har også en slags statusposisjon i hjemmet nå som de ikke har hatt tidligere.

Som mor, som barn

- Jeg tror at det er viktig, og har blitt viktigere, for foreldre at barna utstråler samme stil som resten av familien, forklarer Eva Kaas Ibsen hos Designdelicatessen.

- Barna er jo også i dag en mye større del av selve kjøprprosessen, så jeg tror bestemt at påvirkningen skjer i begge retninger.

Eames sin elefant-stol og knaggene fra samme merke er populære valg når barna skal få det fint på rommet.

POPULÆRE: Hos Vitra selger de stadig mer design til barnerom. © FOTO: Vitra/Produsenten

Norsk design høster oppmerksomhet i utlandet

At Norge har en lang og sterk historie når det gjelder håndverk og design, også til barn, er det ingen tvil om. Svært mange barnefamilier har minst ett eksemplar av Stokke bestselgeren Tripp Trapp ved spisebordet hjemme, og stolen er så populær, også utenfor landets grenser, at den nesten årlig kommer med på lister over beste barnemøbel og god design til barn.

Stolen fikk merkelappen «Highly commended» eller «sterkt anbefalt» i kategorien beste barnestol-design i Junior Design Awards i 2011, en kåring i regi av det britiske foreldre og barnmagasinet Junior.

«Junior Design Awards» omfatter en rekke kategorier, fra beste seng, stellebag og leketøy til barnestol og vogn - en rekke flotte produkter designet for å gjøre barnets liv litt vakrere.

Blir barna påvirket av mor og far til å foretrekke dyrt over billig?

STATUS: Det blir stadig viktigere å vise frem rommene til barna som et symbol på hvordan vi lever i hjemmet mener ekspertene. © FOTO: Vitra/Produsenten

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!