UNNGÅ DISSE JULEFELLENE:

Unngå disse seks store «julefellene»

Julen er for mange en tid der gode minner blir skapt og hyggen blomstrer. Men det kan også oppstå mye stress, såre minner og konflikter som tar litt av julegleden.

JULESTRESS: I juletiden kan det oppstå mye stress og konflikter. Derfor er det lurt å være oppmerksom på typiske konflikter og dilemmaer som kan dukke opp, oppfordrer Stine Kase.
JULESTRESS: I juletiden kan det oppstå mye stress og konflikter. Derfor er det lurt å være oppmerksom på typiske konflikter og dilemmaer som kan dukke opp, oppfordrer Stine Kase. Foto: Linn Holstad Hines
Sist oppdatert

– Det aller viktigste er å snakke sammen, avklare forventninger og inngå kompromisser.

– I tider med trang økonomi, dyre lån og høye priser er det spesielt viktig å bli enige om hvor mye julen skal koste. Det er ikke særlig lurt å betale julen med kredittkort, sier pensjonert familieterapeut Gjertrud Jonassen til Klikk.no.

Med hjelp av henne og familie- og parterapeut Stine Kase har vi samlet inn seks typiske julefeller du bør være oppmerksom på.

1. Forventninger til julen

De fleste har med seg mange tradisjoner fra egen oppvekst, og kan derfor oppleve at tradisjonene kolliderer.

– Mange ønsker å videreføre disse tradisjonene. Det handler om førjulsaktiviterer, mat og hvordan julen skal feires blant annet. Det kan oppstå kulturkollisjoner hvis forskjellene er store, sier Jonassen og fortsetter:

FORVENTNINGER: Pensjonert familieterapeut Gjertrud Jonassen råder å avklare forventinger med hverandre.
FORVENTNINGER: Pensjonert familieterapeut Gjertrud Jonassen råder å avklare forventinger med hverandre. Foto: Privat

– Dersom man skal feire jul sammen med partner, bør man bli enige med egne foreldre, svigerforeldre og søsken om hvem den nye familien skal feire sammen med.

– Og ikke endre tradisjonene hos svigerforeldre. Godta både mat og feiring sånn som de vil ha det. Unntak er alkohol dersom barn er involvert, legger hun til.

Jonassen og Kase råder å snakke sammen tidlig og oppklare hvilke forventinger dere har, og finne nye tradisjoner som kan fungere for begge.

– Det er ofte et kompromiss mellom to tradisjoner, sier Jonassen.

Det er viktig å snakke om det, og ikke være bestemt på at ting skal være på «min måte», forteller Kase.

– Vær åpen for å bli enige og skape felles tradisjoner der man inkludere litt bra begges tradisjoner, sier Kase til Klikk.no.

– Trå inn i det med varsomhet, fordi det kan være et sårbart tema for noen. Det er fint å snakke om det på en ekstra vennlig og raus måte, legger hun til.

Les også: Seks juletretabber du bør unngå

2. Julestress

Julen er kontrastfylt fordi det skal være en tid som er nydelig og med masse kjærlighet, men det er også en stressende periode for mange, og for noen er den også ekstra sårbar.

Det er derfor vanlig at det oppstår mye konflikter på denne tiden. Mange har litt høye skuldre og glemmer å kose seg i julen.

Kases råd er å plukke vekk alt det du ikke må eller vil gjøre. Det er viktig å sette grenser for seg selv og familien, og ikke få dårlig samvittighet for det.

– Familiestresset har vi trolig skapt mye selv. Vi setter høye forventinger til oss selv for at det skal bli «vellykket».

– Mye stress kan føre til anspent stemning i hjemmet. Det kan oppstå mer kjefting mellom partnerne siden man er stresset og sliten. Vær bevisst på «Hva er det vi driver med? Vil vi ha det sånn, og hva vil vi gjøre?». Tid er det viktigste man kan gi familien sin.

Kase råder også å være raus med deg selv og andre.

– Er du raus med deg selv, klarer du å være det med andre. Ha varm aksept, og gi hverandre litt rom for å være litt mer irritable og stresset under denne perioden, sier hun.

3. Alkohol i julen

– Mange har ulik erfaring hjemmefra. Noen er svært restriktive, mens andre lar det flyte. Si fra hvordan du vil at dine barn skal ha det med hensyn til alkohol der du feirer jul, sier Jonassen.

Kase påpeker at alkohol kan representere mye utrygghet for barn, selv i små mengder.

– Vi bør være bevisst på at barn sanser små endringer hos foreldrene sine. Selv om de voksne ikke opplever at de er beruset, kan barn merke at atferden endrer seg. Det kan føre til usikkerhet og stress hos barnet, sier hun.

Hun råder derfor å være bevisst på alkoholkonsumet under julefeiring med barn.

– De voksne bør snakke om dette på forhånd. De fleste har en «onkel Kjell» som tar litt for mye akevitt på juleaften, og da er det greit å snakke om dette på forhånd for å unngå konflikt under julefeiringen.

– Prøv å ha en åpen dialog med de voksne, men unngå å moralisere. Det er viktig å ta de ubehagelige samtalene, sier Kase.

Les også (+): Det eneste jeg vil, er å feire jul uten min kone

4. Skilte foreldre i julen

– Foreldre som ikke bor sammen MÅ lage avtaler om jul og den må være klar lenge før jul. Familiekontorene kan hjelpe med dette, sier Jonassen.

Kase forteller at det er viktig at foreldre setter barna først og prøver så godt de kan å ha et godt samarbeid for barnas skyld.

– Mange deler opp julen slik at barna feirer annen hver juleaften hos en av foreldrene. Da er det fint at man kan skape et vennlig forhold til ekskjæresten, slik at man klarer å være de beste foreldrene for barnet sitt.

Det er viktig å ikke bli sår ovenfor barna og påføre dem dårlig samvittighet.

– Unngå å si for mye om at du kommer til å savne dem og at du synes det er trist at barna ikke er med deg. Si heller «Det blir så hyggelig med pappa. Han har mange koselige tradisjoner».

– Fremsnakk hverandre og del gleden med barna. Ikke gi barna dårlig samvittighet. Som forelder må man ta vare på barnas følelser, sier Kase.

5. Bortskjemte barn

– Det er de voksne som lager bortskjemte barn. Det er ikke nødvendig med dyre adventskalendere med unødvendige gaver hvert år. Man kan for eksempel lage aktivitetskalendere, eller kun ha gaver på søndagene i advent.

– Det er lurt å gi noen gaver som barn har bruk for, og man kan gjerne kjøpe brukt og gi det i gave, sier Jonassen.

Mange familier opplever at besteforeldre gir veldig ulike gaver. På den ene siden får barna gjerne dyre materielle gaver, mens på den andre siden av familien får barna gjerne litt rimeligere og beskjedne gaver.

– Barn tåler ulikheter bra. De synes ikke nødvendigvis at de dyreste tingene er best. Man kan enten av-problematisere det og si: Slik er det, og anerkjenne at det er ulikheter og at det er ok. Eller så kan foreldre snakke med besteforeldre om deres forventinger.

– Man kan ha en åpen og fin dialog om forventinger og verdier man har. Man kan for eksempel si «I år ønsker vi å justere litt ned på gavepresset. Vi vil heller gjøre noe hyggelig sammen.», eller om man ønsker å sette en kostnadsgrense som gjør at gavene blir mer jevne.

Les også: Aldersguide for grensesetting 0 til 6 år: Det er spesielt én «foreldrefelle» du bør unngå

6. Utakknemlighet

Noen vil oppleve at barna gir uttrykk for utakknemlighet. Da mener Kase det er viktig å bruke det som en læringssituasjon.

– Ikke stress med det. Det er en fin måte å lære på. Snakk gjerne om det en annen dag i julen, men helst ikke på juleaften.

– Hvis for eksempel Karsten får dyrere gaver enn lille Per, kan man snakke om det og være åpen: «Forstår at det er vanskelig å vite hvorfor Karsen får dyrere gaver enn deg, men vi velger å heller spare litt penger til ferie. Vi har dessverre ikke så god råd nå, og da ønsker vi å prioritere ferie».

– Barna vil uansett kjenne på ulikheter i livet, så det er en fin læring for dem.

Nå er vi også i en tid der ting er dyrt, og mange sliter litt økonomisk. Da er det fint å kunne gjøre noe hyggelig sammen, og sette søkelys på andre ting enn gaver, mener Kase.

– Dra gjerne ut og gjør noe hyggelig sammen. Tid har en sterk verdi og betyr enormt mye for barna. Det finnes ikke noe mer verdifullt enn kvalitetstid med hverandre. Slike minner vil vare lenge, avslutter hun.

Denne saken ble første gang publisert 20/12 2023, og sist oppdatert 20/12 2023.

Les også