- Hånddesinfeksjonsspit virker ikke så godt på Norovirus på grunn av virusets oppbygning, så når det går omgangssyke bør man vaske hendene nøye med såpe og vann, forteller smittevernoverlege i Bergen kommune, Kari Stidal Øystese.

Norovirus - eller omgangssyke - er den vanligste årsaken til smittsom mage- og tarminfeksjon i Norge, og smitter indirekte fekal-oralt; ved at man får partikler av oppkast eller avføring fra den syke i kroppen gjennom for eksempel munn eller nese.

- Den syke sprer virus eller bakterier fra sin egen avføring eller oppkast til omgivelsenes overflater ved å ikke vaske seg grundig på hendene etter toalettbesøk. Andre kan da føre smittestoffet til munnen og inn i kroppen når de tar seg til ansiktet eller håndterer mat uten å vaske seg på hendene først, forteller Øystese.

Så dersom du holder deg unna oppkastet, eller bruker munnbind under for eksempel vask etter syke barn, samt benytter deg av engangshansker og solid håndvask etter anbefalingene, er det fullt mulig å holde seg frisk selv om hele huset ligger nede for telling.

Hyppig håndvask

God håndhygiene bør man alltid ha, og er det viktigste punktet for å unngå videre smitte, sier Øystese.

Å vaske seg godt med rennende vann og såpe etter å ha vært på toalettet, etter å ha byttet bleie på poden og før man spiser eller lager mat er noe de fleste er godt kjent med.

Likevel er det like viktig - om ikke enda viktigere - å vaske seg etter å ha vært i barnehagen, på jobb eller i butikken.

Dropper man å vaske seg etter å ha vært på toalettet risikerer man å få i seg familiens tarmbakterier- og virus, men dropper man håndvasken etter en tur på butikken kan man risikere å få i seg tarmbakterier- og virus fra hele bygda.

- Såpen bør være på huden i minst tretti sekunder, forteller smittevernoverlegen.

Vask alle overflater med klorin

Alle overflater som tåler klorin, bør vaskes med dette etter at det har vært i kontakt med smitte, opplyser Folkehelseinstituttets nettsted. Det kan også benyttes for å vaske det den smittede har vært i kontakt med, så fremst materialet tåler det. Også toalett, kjøkkenbenker og lignende bør vaskes med klorin.

- I tillegg bør man klor-vaske kontaktpunkter som for eksempel dørhåndtak, kraner og vaskeservanter. Her kan smittestoff lett bli sittende igjen etter håndvask, oppfordrer Øystese.

Unngå at den syke er i kontakt med mat

Norovirus smitter ofte ved at en smittet er i kontakt med mat eller vann. Særlig vanlig er dette i store forsamlinger, i militæret, på cruise og lignende, og det anses for å være blant de hyppigste smittemetodene.

- Syke bør ikke håndtere mat før det har gått minst 48 timer etter symptomfrihet. Dette gjelder også syke ansatte ved for eksempel skole eller barnehage, hvor man risikerer å utsette andre for smitte, opplyser Center for Disease Control and Preventions.

Bruk beskyttelseshansker

Ved vask av oppkast og diaré, samt rengjøring av toaletter, bør beskyttelseshansker benyttes.

For å unngå dråpesmitte fra sølet kan man med fordel benytte seg av munnbind. Også ved bleieskift og vask av tilgriset tøy og lignende, bør engangshansker benyttes for å unngå å få partiklene i seg.

- Man bør også vaske hendene grundig etter å ha tatt av hanskene, ettersom hanskene ikke er hundre prosent tette for viruspartikler, forteller Øystese.

Barn i barnehage og skole, og helst også voksne i arbeid dersom det lar seg gjøre, bør holde seg hjemme i 48 timer etter at man har blitt symptomfri (dette gjelder også diaré), ettersom viruset ligger i kroppen en stund både før og etter at symptomene har gitt seg til kjenne, opplyser Folkehelseinstituttets nettsider.

Egne håndklær

Dersom husstanden har to baderom vil det være en god idé å la den smittede benytte seg av den ene, mens resten av familien benytter seg av det andre.

- Uansett bør den syke ha eget håndklær som byttes daglig, for å unngå å smitte resten av familien, sier Øystese.

Ekstra god hygiene etter toalettbesøk er viktig; selv om man bare har tisset, kommer man i kontakt med for eksempel spylerknappen som alle andre i husstanden også har tatt på etter å ha gjort sitt fornødne.

- Husk at toalettsetet alltid skal ligge nede når det trekkes ned i toalettet, for å unngå spredning av bakterier og eventuelle virus rundt i rommet.

Norsk Helseinformatikk opplyser på sin nettside at pleiepersonale skal benytte seg av frakk og hansker ved håndtering av smittede, så å bytte klær i tillegg til god håndvask når man kommer hjem fra en dag i barnehagen eller andre steder man kan ha blitt utsatt for smitte, kan være en god idé.

Les hele saken
Les alt om:

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!