Test av regntøy til barn 2016

Fire av regndressene lekker vann etter vask!

Av ni regndresser for barn, lekker fire modeller etter slitasje og vask.

TEST AV REGNTØY: Vi har testet ni regndresser til barn.
TEST AV REGNTØY: Vi har testet ni regndresser til barn.

om testen:

Det svenske testfirmaet Testfakta har på oppdrag fra Foreldre & barn testet ni ulike regndresser til barn. Samtlige regndresser selges i norske butikker. De todelte dressene er testet på Textillaboratoriet Swerea IVF i Mölndal i Sverige, og er sendt inn av produsentene selv. Karakterene i testen er regnet om fra svensk 1-5-skala til norsk 1-6-skala. Kriterier (vekting i parentes): VANNTETTHET I MATERIALE (25%), VANTTETHET I SØMMER (25%) og SLITASJE (25%) Det er testet hvor vanntette regndressene er før og etter vask, og før og etter slitasje. Dressene er testet i henhold til standardiserte metoder (ISO): Metodene som er brukt: SS-EN20811:1992/ISO 811:1981, 60 cm/min; SS-EN ISO 6330:2012 og SS-EN 323:2004. Testen er utført på tre prøvebiter fra hver regndress. Vanntettheten ble målt etter hvor mye vanntrykk i antall meter dressene tåler før de begynner å absorbere vann. Jo høyere vannsøylen er, desto mer vann tåler dressene før vannet trenger gjennom materialet. Dressene bør tåle en vannsøyle på minst to meter, som er grensen for vanntetthet. Testen ble avsluttet på 10 meter vannsøyle. Følgende målinger ble utført: Materialets vanntetthet på nye regndresser (før vask og slitasje), sømmenes vanntetthet på nye regndresser og materialets vanntetthet etter fem vask og tørking og slitasje av materialet (1000 omdreininger i maskin med sandpapir). RIVESTYRKE (25%): Hvor sterkt materialet i dressene er (metode SS-EN ISO 4674-1:2003 (metode B)). Fem prøvebiter fra hver dress er brukt og testet i materialets lengde- og bredderetning. Det er undersøkt hvor stor kraft (målt i Newton) materialet tålte. Jo høyere kraft, desto sterkere er materialet. Det er materialets svakeste retning som er gitt karakter. Testen er gjort før dressene ble vasket. KARAKTER OG VEKTING: Måleverdiene er karaktersatt i forhold til hverandre. Karakterene for vanntetthet er basert på et gjennomsnitt av minst tre målinger. 10 meter vannsøyle gir fem poeng, og to meter gir tre poeng. Karakterer for rivestyrke er satt ut fra materialets svakeste retning. Grensen for godkjent (karakter tre) er satt til 21Newton.

SE TEST FRA 2017 HER

Regntøyets viktigste oppgave er å holde barna tørre når de er ute og leker i regnvær. Samtidig må klærne tåle hard barnelek, både i klatrestativet og i sandkassen. Textillaboratoriet Swerea IVF i Sverige har testet ni ulike regndresser for svenske Testfakta og Foreldre & barn.

Prisene på regntøyet varierer fra 400 kroner og opp til 800. Alle dressene er laget i polyuretan, PU, og selges i norske butikker.

Resultatene fra testen viser at samtlige dresser holder barna tørre, men bare så lenge dressene er nye og uvaskede.

Sist oppdatert

– Jeg er veldig imponert over regndressenes vanntetthet før vi vasket og slitasjetestet dem. Til og med sømmene på nesten alle dressene klarte vanntetthetstesten bra, sier tekstilingeniør Helena Hjärtnäs på Testlaboratoriet Swerea IVF.

Tåler ikke vask og slitasje

Måleresultatene viser at det er stor forskjell på hvor godt de ulike regndressene klarer seg gjennom slitasjetesten.

Tre av dressene, Stormberg, Polarn O. Pyret og KappAhl, klarer slitasjetesten svært bra og er like vanntette etter vask og slitasje.

For at noe skal kunne kalles vanntett må det tåle et vanntrykk på minst to meter. Og disse tre dressene klarer et vanntrykk på minst ti meter også etter slitasje.

Regndressene fra Cubus, Ticket  to Heaven, Helly Hansen og Skogstad klarer derimot ikke denne delen av testen spesielt bra. Alle fire har veldig lav vanntetthet og noen er overhodet ikke vanntette etter slitasje og vask.

– Det hjelper lite at en regndress er vanntett når den er ny, hvis den ikke tåler at barnet bruker den. Testen viser at flere av regndressene rett og slett lekker vann etter at de er vasket og har gått igjennom slitasjetesten, sier Hjärtnäs.

For tynt materiale

– Hvorfor er forskjellene så store mellom de ulike dressene?

– Man kan si det sånn at jo tykkere selve materialet er, desto større sannsynlighet er det for at det er mer slitesterkt enn om materialet er tynnere. På flere av dressene i testen slites materialet såpass langt ned at vanntettheten forsvinner fullstendig, sier Hjärtnäs.

Tidligere tester har vist at vann ofte kan lekke gjennom sømmene på regntøyet. I år er resultatet betydelig bedre enn tidligere år, og de fleste regndressene klarer å holde vannet ute gjennom sømmene.

Testens taper, Helly Hansen, har dårligst vanntetthet gjennom sømmene. Én av sømmene som ble testet klarte bare et vanntrykk på 98 cm, altså et godt stykke under to meter (som er vanntetthetskravet). Helly Hansen har også dårlig slitestyrke og relativt dårlig rivestyrke.

Vinneren tåler mye

Testens vinner er regntøyet fra Stormberg. Denne dressen får full pott på samtlige testparametre og har blant annet en rivestyrke på over 40 Newton. Stormbergdressen tåler hard barnelek, og det gjør også regntøyet fra Polarn  O. Pyret, KappAhl og Vill.

Lavest rivestyrke har dressen fra Didriksons med bare 11 Newton. Testens taper, Helly Hansen, har rivestyrke på 17 Newton.

Ingen farlige stoffer

Ingen av dressene inneholdt de farlige stoffene bly, kadmium eller PVC.

- Det er svært positivt at produsentene tar miljø og helse på alvor og velger bort dårlige materialer og farlige stoffer, sier Helena Hjärtnäs.

Denne saken ble første gang publisert 30/06 2016, og sist oppdatert 23/10 2017.

Les også