Test av regntøy

TEST: Finn ut hvilket regntøy som kom best ut i testen. © Foto: Geir Dokken

Når du kjøper regntøy:

- Store klær er ukomfortable å leke i. Kjøp derfor en dress som er passelig.

- Glidelåslukking med klaff over gjør jakken mest mulig vanntett.

- Hetten bør sitte godt inntil hodet og følge hodebevegelsene. Den bør ikke redusere barnets synsfelt til sidene. Hettesnorer bør unngås - de kan medføre kvelningsfare.

- Beinåpningen bør være så vid at buksen kan trekkes over støvler.

- Reflekser er viktig.

- Dressen bør kunne tåle 40 grader maskinvask, men dette sliter ofte på tøyet, og det kan derfor være lurt å skylle regntøyet i stedet for å vaske det i maskin.

- Vekten er viktig. Lette klær er ofte mer behagelig å ha på.

ØKO-TEX

I vårt utvalg er det bare regndressen fra H&M som er Øko-tex-merket.

Øko-tex er et kontrollorgan for miljømerking av tekstiler.

Merket er en garanti for at produktet ikke inneholder helseskadelige stoffer som kan være farlige for helsen.

Testen, som ble gjennomført høsten 2009, viser at regntøy til barn er blitt bedre og tettere. Hele sju av ti dresser er gode kjøp - og tåler lek i pøsende regnvær.

For at regntøy skal kunne tåle aktiv utelek, er det en forutsetning at det også er slitesterkt.

Regndressen må kunne tåle hard barnebruk.

Vi har testet ti av høstens nye regndresser for barn. Prisen varierer fra kroner 299 og opp til kroner 625.

Kvaliteten varierer også en hel del, men jevnt over er årets testresultat betydelig bedre enn i 2007. Den gangen var det bare seks av 14 dresser som holdt vannet helt ute.

Årets test viser at alle dressene var mer eller mindre helt vanntette som nye. Men etter at de var utsatt for slitasje klarte ikke dressene fra H&M, Europris og Ellos seg like godt. De øvrige produktene klarte seg bra.

Best vanntetthet hadde KappAhl, Lindex, Polarn O. Pyret, Kids Comfort og Abeko.

Sliter med testen

Vanntetthet er selvfølgelig det aller viktigste når det gjelder regntøy.

Dressen fra H&M er testens taper. Regndressen var vanntett før slitasjetesten, men viste seg å lekke som en sil etter bruk.

For at et plagg skal anses som vanntett må det kunne motstå en vannsøyle på 1,3-2,0 meter. Dressen fra H&M klarte bare 0,3 meter. De fem beste dressene klarte over 10 meter vannsøyle.

- Dette er overraskende for oss. Vår dress skal klare en vannsøyle på minst 1,5 meter. Vi har solgt denne dressen i mange år og har aldri fått noen reklamasjoner eller kommentarer om at materialet ikke er slitesterkt nok, sier Sara Spänner, pressekontakt i H&M i Sverige.

En trøst for H&M er at regndressen er den med soleklart best rivestyrke, karakter 4,8.

Åtte av de andre dressene besto også denne delen av testen, og klarte det høye kravet som gjelder for arbeidsklær, 25 Newton. North 66-dressen klarte derimot ikke dette kravet og hadde dårligst rivestyrke, karakter 2,4.

Sikkerheten på klær til barn er jevnt over bedret med årene, noe vår test bekrefter.

Samtlige dresser i årets test klarer kravene til sikkerhet i henhold til den europeiske standarden.

Om testen:

Swerea IVF i Mölndal har i regi av Testfakta og på oppdrag fra Foreldre & Barn testet et utvalg av høstens regnklær til barn. Testen omfatter testmomentene vanntetthet før og etter slitasje, rivestyrke og slitestyrke. I tillegg har vi sett på dressenes sikkerhet.

Vanntetthet: Dressene ble testet både før og etter slitasje. Vanntetthet ble målt etter hvor mye vanntrykk i antall meter dressen tåler før den begynner å absorbere vann. Dressene bør tåle en vannsøyle på minst to meter. Vanntrykket økes suksessivt til maksimalt 10 meter. Grensen for vanntetthet er 1,3-2,0 meter.

Rivestyrke: Hvor sterkt er materialet?

Slitestyrke: Tre prøvebiter fra hvert plagg ble testet i en spesialsentrifuge med "sandpapir" i 5000 omdreininger.

Sikkerhet: Alle plaggene ble testet og vurdert opp mot den europeiske standard for sikkerhet.

Karakterer: Alle testmomentene, bortsett fra sikkerhet, er gitt karakterer fra 0 til 100, der 100 er best. I den samlede bedømmelsen av dressene er de ulike parameterne vektlagt på følgende måte:

Vanntetthet 50 prosent, rivestyrke 25 prosent og slitestyrke 25 prosent. Karakteren for vanntetthet er et samlet resultat der vanntetthet før slitasje er vektlagt med 25 prosent, etter slitasje 50 prosent og i eller omkring sømmer 25 prosent.

Vi gjør oppmerksomme på at alle priser i testen er veiledende.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!