Tre småbarnsmødre om stress

– Jeg får så mye «velmenende råd» at jeg blir gal! Om noe funker for ditt barn, er det ikke sikkert det funker for mitt!

Ingrid og Malena er i ulike livssituasjoner som småbarnsmødre, men én ting har de til felles: De er stresset!

<b>ALENEFORSØRGEREN:</b> Malena og datteren Ellinor har det godt sammen, men mammaen er ofte sliten og bekymret. 
ALENEFORSØRGEREN: Malena og datteren Ellinor har det godt sammen, men mammaen er ofte sliten og bekymret.  Foto: VISUELLA
Sist oppdatert

Malena Strømmen Malakzadeh (30) serverer kaffe i en retro kjole. Datteren Ellinor (2) er i barnehagen, og når hun kommer hjem, kommer Malena til å ha dårlig samvittighet for at de ikke går ut og leker sammen.

– Ellinor er ofte sliten når hun kommer fra barnehagen, og vil veldig gjerne bare sitte i sofaen og se TV med meg. Da kjenner jeg på en følelse av å være en dårlig mamma som ikke finner på mer spennende ting med jenta mi, sier Malena.

Stress for Malena er travle morgener. Hun har en lang reisevei til jobb, så det er viktig å få Ellinor i barnehagen til rett tid. Toåringen har som regel andre planer enn å skynde seg på morgenen.

– Jeg får så vondt inni meg når det blir krangling, og jeg må ofte til slutt bære henne inn i bilen og feste henne med tvang. Jeg kan ikke stadig komme for sent på jobb, som lærer er det mange elever som venter på meg, sier Malena.

Les også: – Jeg redd for at barna ofte blir «hysjet ned» av voksne.

Tanker på høygir

Som aleneforsørger er det lite pauser i hverdagen.

– Jeg har så lyst til å være en aktiv mamma med masse overskudd. Men sannheten er at jeg er veldig sliten, sier hun.

Malena er politiker og bruker mye tid på det.

– Jeg har fryktelig dårlig samvittighet for at jeg bruker så mye tid på politikken. På en måte oppleves det egoistisk, men samtidig ønsker jeg å være med på å etterlate meg en bedre verden til mine barn og kommende generasjoner.

Malena tror at det langvarige, konstante stresset påvirker både hennes mentale helse og den fysiske. Selv om hun sover i 10 timer, føler hun seg aldri uthvilt.

– Jeg får dårlig samvittighet for at jeg ikke utnytter bedre de få timene i døgnet jeg har med datteren min. Samtidig tror jeg det er viktig å fokusere på de tingene som vi faktisk gjør sammen, som at når vi først ser på Peppa Gris på ettermiddagen, så har jeg datteren min på fanget i sofaen og vi slapper av sammen, og slik får tid til nærhet.

Malena mener at mødre bør bry seg mindre om hva andre mener.

– Jeg får så mye «velmenende råd» at jeg blir gal! Om noe funker for ditt barn, er det ikke sikkert det funker for mitt! Ofte kan slike råd oppleves som mer stressende, sier Malena.

<b>KVALITETSTID:</b> Det stresser Malena at hun har så få timer i døgnet sammen med datteren. 
KVALITETSTID: Det stresser Malena at hun har så få timer i døgnet sammen med datteren.  Foto: VISUELLA

Hjemme på heltid

Ingrid Eide-Opskar (31) tar knebøy med Sivert (4 måneder) på skuldra. Ute leker Astrid (3) og Jonas (5) sammen med faren Torstein. Ingrid er utdannet lærer og jobbet i to år før Jonas ble født. Da valgte hun å si opp og være hjemme på fulltid.

– «At du orker, det hadde jeg aldri klart!» er reaksjonen jeg møter oftest når jeg forteller at jeg er fulltid hjemmeværende med tre barn, sier Ingrid.

Det er «jobben» hennes, livsstilen og slik hun og mannen ønsker å ha det. Ingrid hadde ikke orket stresset mange opplever med barnehage og tidsklemmen. Likevel er hun bekymret.

– Det er overflod på informasjon om barneoppdragelse. Jeg prøver hele tiden å gjøre det «rette». Jeg vet at det er vi foreldre som kjenner barna best, og vi gjør feil innimellom, men så lenge vi gir nærhet og kjærlighet tror jeg at det går bra, sier hun.

Siden de ikke har ungene i barnehagen, føler Ingrid at hun må prestere mer enn andre.

– Det blir litt sånn «nå må jeg iallfall få det til for at de skal bli gode samfunnsborgere!»

Les også: – Ville du vært nervøs første dag på ny jobb? Og ville du likt å bli skjelt ut foran resten av familien?

<b>OPPDRAGELSE:</b> Ingrid har landet i hverdagen som hjemmeværende mor til tre små barn, men er stresset over om hun oppdrar barna «riktig».
OPPDRAGELSE: Ingrid har landet i hverdagen som hjemmeværende mor til tre små barn, men er stresset over om hun oppdrar barna «riktig». Foto: VISUELLA

Menn er mer avslappet

Ingrid tror at kvinner bekymrer seg mer enn menn.

– Jeg sier dette uten å generalisere for mye, men jeg tror de fleste kvinner skjønner hva jeg mener.

Det er i detaljene og logistikken mye av stresset ligger, tror hun. Trenger barna nye klær? Har vi kjøpt bursdagsgave til selskapet på fredag? Hvor ligger jakken, slalåmbrillene eller den grønne shortsen, og har vi nå egentlig husket å smøre solkrem på alle steder?

– Menn tar ting mer som de kommer, mener hun, og føyer til at mannen er utmerket i «jobben som pappa».

Ingrid kan også kjenne på stress når hun blir sint.

– Når jeg føler at hele dagen har gått med til rydding og kjefting, og ungene gjør ingenting av det jeg vil de skal gjøre, blir også ungene sure. Og når barna på kvelden sier «dette har vært den verste dagen i mitt liv!», da kan man jo si at man føler seg som en dårlig mamma.

På slike dager er det viktig for Ingrid å reparere og snakke om følelser. Alt i alt synes Ingrid det er deilig å slippe tidspresset som mange andre mødre kjenner på.

– Vi klarer ofte å «lande» i kaoset. Vi tar dagen som den kommer, og i vårt tempo. Målet med å ha barna hjemme er å skape en god relasjon som varer hele livet, sier Ingrid.

Styrke selvfølelsen

Maren Kvalvaag-Toven (42) er utdannet barnevernspedagog og familieterapeut. Hun driver også nettstedet «Det lille pusterommet».

– Jeg har selv opplevd stress over tid og brenner for å hjelpe andre med å finne ro og tilstedeværelse i sin hverdag.

Maren tilbyr coaching og onlinekurs for mennesker som ønsker å redusere stress, få mer overskudd og å øke livskvaliteten.

– Ofte kommer stresset av stemmen innvendig som sier at du ikke er bra nok, at du kunne ha gjort mer, eller at du aller helst burde ha vært et annet sted enn der du er nå. Da blir det vanskelig å være til stede i hverdagen og glede seg over de små øyeblikkene, sier hun.

Maren mener det er i selvfølelsen nøkkelen er.

– Mange trenger hjelp til å styrke selvfølelsen og se at de faktisk blir enda bedre mammaer når de sørger for å komme litt høyere opp på sin egen prioriteringsliste.

Denne saken ble første gang publisert 14/12 2021, og sist oppdatert 28/09 2022.

Les også