Stjernegutten:

Odin feiret jul på sykehus – denne julen skal han selv spre juleglede

Odin (12) vet hvordan det er å være på sykehus i julen. Nå vil han bidra til å spre glede til andre barn. 

<b>ELSKER STJERNER:</b> Stjernen som Odin fikk på sykehuset, betydde mye i en vanskelig tid.
ELSKER STJERNER: Stjernen som Odin fikk på sykehuset, betydde mye i en vanskelig tid.
Publisert

Helt siden han var liten, har Odin vært glad i julestjerner. Derfor var han ekstra glad for julestjernene som pyntet rommet hans da han lå på sykehus i julen 2018.

– Julestjernen fra Kreftforeningen pyntet opp rommet mitt. Jeg likte den så godt, og på den sto det: «Det er mange som tenker på deg. God jul». Det gjorde meg veldig glad, fordi det fikk meg til å tenke på familien min som jeg håpet hadde det bra, sier Odin.

Odin synes også det var stas alt det som Stavanger universitetssykehus gjorde for barna. De som jobbet der pyntet hele barneavdelingen og julenissen kom med gaver.

Prøvde å forstå

Det var i august 2018 at foreldrene Ann Cecilie (36) og Atle (42) Wilson oppdaget at Odin hadde en kul på halsen.

Da han etter få dager også begynte å puste merkelig, gikk turen til legen. Derfra var veien kort til Stavanger universitetssykehus for videre undersøkelser.

– Jeg husker så godt at Odin selv spurte legen om de mistenkte kreft. Og det kunne legen bekrefte. Svulstene trykket på luftveiene og hjertet til Odin, så samme dag bar det av gårde til Haukeland sykehus i luftambulanse og innleggelse på intensivavdelingen, forteller Ann Cecilie.

– Det viktigste ble å berolige Odin og få gjennomført biopsi, blodprøver, medisinering og cellegift. Selv prøvde vi å forstå det som skjedde, og vi formidlet dette videre til familie og venner. Heldigvis fikk vi underveis vite at det med stor sannsynlighet ville gå bra.

Les også: Ingen forstår hva som er galt med Viola. Da mamma ser et innlegg på Facebook, faller brikkene endelig på plass

<b>GOD TRØST:</b> De fantastiske pedagogene fra lekerommet og sykehusskolen skapte glede inn i en krevende tid.
GOD TRØST: De fantastiske pedagogene fra lekerommet og sykehusskolen skapte glede inn i en krevende tid.

Gode samtaler

Stjerneaksjonen

I julen henger Kreft-foreningen opp tusenvis av stjerner på sykehus og sykehjem, gitt av folk fra hele landet. Når du gir en gave til forskning, henges det opp en stjerne på det sykehuset du velger.

Kreftforeningens stjerneaksjon har som mål å gi håp og glede til dem som må tilbringe tid på sykehus i julen.

Over 130 sykehus og sykehjem var med på stjerneaksjonen i 2020. I 2019 ble det gitt 130 000 stjerner og 4,2 millioner kroner til forskning.

Kilde: Kreftforeningen

Odin takket pent for hver blodprøve han måtte ta hver tredje time, enn så liten lyst han hadde i utgangspunktet. Men han forsto alvoret, og var raskt ferdig med det vonde som skjedde med ham. På intensiv hadde han mange gode samtaler med alle de som tok så godt vare på ham.

– Etter hvert ble dagene heldigvis litt roligere, og vi fikk komme på barneavdelingen hvor vi fikk et eget rom, forteller Ann Cecilie.

I oktober det året la mammaen ut denne oppdateringen på Facebook til familie og venner:

Nå er det over 10 uker siden vi fikk beskjed om at vår superhelt Odin har fått Lymfom kreft. I dag feirer vi at vi er ferdige med induksjonsfasen som er 1/3 av den tøffeste cellegiftbehandlingen … Vi er så heldige å ha en så blid og glad gutt som finner fram smilet og gleden i alle mulige situasjoner.

– Alt var selvsagt ikke en dans på roser, men vi var så heldige å møte på så mange vakre mennesker underveis som gjorde veien lettere. Så mange sykepleiere og annet helsepersonell med et hjerte av gull, og ikke minst alle de andre superhelt-barna og deres foreldre, sier Ann Cecilie i dag.

– Disse barna og foreldrene er de tøffeste man kan tenke seg. Og vi er så evig takknemlige for all støtten, alle smilene og alle samtalene vi fikk dele med dem, legger hun til.

Les også: Maja er gravid i uke 28 da det utenkelige skjer: «Nå dør han!»

<b>HEIAGJENGEN:</b> Odin i midten sammen med mamma Ann Cecilie, pappa Atle og søsknene Ask og Alva. 
HEIAGJENGEN: Odin i midten sammen med mamma Ann Cecilie, pappa Atle og søsknene Ask og Alva. 

Tusenvis av stjerner

I løpet av desember 2018 måtte Odin ha to innleggelser. Mammaen beskriver en familie som er over snittet glade i julen, så for dem var det viktig å ta med seg den gode julestemningen inn på rommet, og både julepynt, juletre og spill fulgte med i bagasjen.

– Vi var hele tiden veldig opptatt av at rommet skulle oppleves som et hjem og være trivelig. Derfor var det ekstra koselig å få pyntet opp med en julestjerne fra kreft-foreningen, og Odin ble veldig rørt og glad da han så teksten som sto skrevet på stjernen. Det var så fint å vite at noen der ute tenkte på oss, sier Ann Cecilie.

I julen henger Kreftforeningen opp tusenvis av stjerner på sykehus og sykehjem, gitt av folk fra hele landet.

– Stjerneaksjonen er et fint symbol på omsorg og omtanke fra andre. Jeg skulle ønske alle fikk en slik stjerne på rommet sitt. Etter å ha overnattet så mange netter på sykehus, borte fra hjemmet, er den omsorgen og tanken som ligger bak noe som betyr utrolig mye, sier Ann Cecilie.

Les også (+) Slik kan skilte foreldre dele opp julefeiringen

Julenissen kom

<b>GODE TANKER:</b> Odin er kreftfri. Nå ønsker han å hjelpe andre.
GODE TANKER: Odin er kreftfri. Nå ønsker han å hjelpe andre.

Ann Cecilie skryter av sykehuset som på en flott måte la til rette for at familien kunne være samlet på avdelingen i julehøytiden. At søsken var velkomne for å leke. Alle de fantastiske pedagogene fra lekerommet og sykehusskolen som sørget for både pynt og aktiviteter. Julenissen som kom med gaver, ansiktsmalere og ikke minst sykepleiere og leger som hadde god tid til både Odin og søsknene.

– Det viktigste for oss er at sykehuset er en plass for hele familien, mener mamma Ann Cecilie.

Odin selv forteller om en fin jul på Stavanger universitetssykehus i 2018 tross den tøffe situasjonen. Om alle de flotte menneskene som la alt til rette for at han skulle ha det så bra som mulig. Om venninnen Mia som fikk komme på besøk, spille ludo og drikke varm kakao.

Odin har vært heldig. Etter et tøft behandlingsforløp de siste to årene, er den glade og energiske gutten nå friskmeldt.

– Odin har fått noen senskader etter den tøffe behandlingen, men vi tar en ting av gangen, og vet han skal følges nært opp i mange år ennå, sier Ann Cecilie.

Les også: – I hodet svirret tankene: «Nå mister vi henne. Nå dør babyen vår»

Hjelper andre

Men nå er Odin mest opptatt av barn som må gjennom det samme som han selv opplevde for tre år siden. Han husker godt hvor fin julestjernen fra Kreftforeningen var, sammen med de stjernene de hadde laget selv, sier Odin. Nå skal han være med på å henge opp stjerner.

– Det er fantastisk å høre at Odin er kreftfri, og måten han bidrar på for å gjøre julen hyggelig for andre, sier generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross i Kreftforeningen.

– Odins innsats kommer pasienter, ansatte og besøkende ved Stavanger universitetssykehus til å sette stor pris på, sier hun.

På spørsmål om hvorfor Odin vil være med på stjerneaksjonen, kommer svaret kjapt:

– Jeg har lyst til å hjelpe andre barn og voksne som har kreft. Jeg tenker på alle de som ligger på sykehuset i julen, og håper at de har det bra, sier 12-åringen.

Mamma Ann Cecilie er stolt av sønnen sin.

– Vi er heldige som opplever at ting har gått så bra, og ikke minst at vi har en gutt med en så positiv innstilling som det Odin har, sier Ann Cecilie.

Denne saken ble første gang publisert 21/12 2021.

Les også