navnetrender i årene fremover:

Navneekspert spådde navnetrender åtte år før de kom. Fasiten vil imponere deg

Navneforsker Ivar Utne traff nærmest blink med sine navnetips for 2020 i 2013. I denne saken deler han sine tanker om hvilke navn som blir hotte i årene fremover.

GRUNN TIL Å GLISE: Navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen spådde i 2013 hva som ville bli de hotteste navnene i 2020. I dag fikk han fasiten – den sto til toppkarakter
GRUNN TIL Å GLISE: Navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen spådde i 2013 hva som ville bli de hotteste navnene i 2020. I dag fikk han fasiten – den sto til toppkarakter Foto: Privat
Sist oppdatert

På årets navne statistikk fra SSB blir Nora fratatt førsteplassen av Emma, men ellers er det få endringer i toppen blant jentene.

– De som er inne der nå har vært på 10 på topp før. De siste årene har mange av de samme navnene gått inn og ut av topp ti, sier navneforsker ved Universitetet i Bergen, Ivar Utne, til klikk.no.

Les også: Dette er de mest populære navnene i 2020

Populært jentenavn er på vei ned

Han trekker frem ett jentenavn som han mener er på vei ned.

– Sofie har vært med oss lenge og er på vei ut tror jeg. Det kan derimot hende at Sofia, som ligger litt lenger nede på listen vil holde seg lenger, fordi det slutter med a. Dette har også vært et veldig populært i jentenavn de siste årene.

I navneguiden her på Klikk.no kan du søke opp navn og se hva de betyr.

POPULÆRT: Maja er et av de fremste trend-navnene.
POPULÆRT: Maja er et av de fremste trend-navnene.
EKSPLOSIV ØKNING: Ella tok et nytt byks i 202o etter kraftig vekst siden 2000,
EKSPLOSIV ØKNING: Ella tok et nytt byks i 202o etter kraftig vekst siden 2000,

– Hvilke jentenavn kan ta over førsteplassen de neste par årene?

– Maja går oppover flere steder i landet, og ligger på førsteplass i Oslo. Det er helt klart et navn på vei opp. Ella er et annet navn som har gått oppover de siste årene. Jeg tror Maja og Ella er navn som kan slå ut både Nora og Emma på toppen. Dette fordi de er korte med stemte konsonanter som m, l og j. De ender dessuten på a, sier Utne.

Overrasket over Noah

På guttesiden holder Jacob stand på toppen med Emil og Noah like bak. Særlig sistnevnte overrasker Utne.

UT AV DET BLÅ: Noah har lite historikk i Norge, men har kommet som en rakett etter tusenårsskiftet.
UT AV DET BLÅ: Noah har lite historikk i Norge, men har kommet som en rakett etter tusenårsskiftet. Foto: SSB
OPPTUR: Emil var i toppen i 2008, men har siden falt. Utne tror at navnet kan utfordre Jakob om førsteplassen de neste årene.
OPPTUR: Emil var i toppen i 2008, men har siden falt. Utne tror at navnet kan utfordre Jakob om førsteplassen de neste årene. Foto: SSB

– Jakob holder seg godt, men dert er verdt å merke seg at noen navn som har vært i toppen lenge som Lukas og Oskar virker å være på vei ut. Emil og Noah er svært spennende. Emil var høyt oppe rundt 2008, men gikk nedover etter det. Nå virker det å være tilbake for fullt.

– Jeg er litt overrasket over Noah. Det er ikke et veldig vanlig navn i Norge historisk, så populariteten skyldes trolig internasjonal påvirkning. Det kan for eksempel være internasjonale skuespillere eller musikkstjerner med det navnet. Det er også på andreplass i Danmark. Da Solskjær kalte sønnen sin for det i år 2000 så vi en kraftig økning, men det er nok ikke grunnen i dag, konstaterer Utne.

POPULÆR BLANT BARN – OG FORELDRE? Viktor gjorde et kraftig byks i 2020. Kan det ha en sammenheng med populariteten til NRK Super-stjernen Victor Sotbergs popularitet? Slett ikke umulig, mener Ivar Utne.
POPULÆR BLANT BARN – OG FORELDRE? Viktor gjorde et kraftig byks i 2020. Kan det ha en sammenheng med populariteten til NRK Super-stjernen Victor Sotbergs popularitet? Slett ikke umulig, mener Ivar Utne. Foto: SSB

– Noah er nok populært fordi det har to vokaler og n, som er en veldig populær konsonant sammen med m og l. Av de to har jeg mest tro på at Emil kan klare førsteplassen, sier Utne.

Har du forslag til hvorfor Noah er blitt så populært? Tips oss!

Av guttenavn som bobler litt lenger nede på listen akkurat nå trekker han frem Alfred, Johannes. Gustav, Olav og Viktor.

Sistnevnte har for øvrig gått nedover de siste årene, men fått en kraftig økning (særlig Viktor med k men også med c) i 2020.

Utne utelukker ikke at det kan være knyttet til populariteten til NRK-kjendis Victor Sotberg.

Les også: Victor Sotberg åpner opp om den tunge ungdomsskoletiden: - Mobbingen forandret meg

Spådde 2020-navnene – slik traff han

– Så til den store grunnen til at jeg ringer deg. I 2013 spådde du hvilke 10 navn som ville bli de hotteste i 2020. Du traff på 6 av 10 jentenavn og 6 av 10 guttenavn. Hvordan er det mulig?

Sjekk saken fra 2013 her

– De jeg ikke traff på, gjør det også veldig bra. Når jeg forutser navnetrender ser jeg på statistikk og år. Jeg ser på lydene, antall lyder og hvordan navnene uttales på norsk. Var navnet populært på starten av 1900-tallet er det et godt tegn. Jeg ser på søkerstatistikker på nettet og ser også litt på trendene i Sverige, forklarer Utne.

JENTENAVN:   
Utnes tips i 2013  Fasiten 
Ella Nora/Norah
Maja Emma
Nora Ella
Alma Maja/Maia/Maya
Sara Olivia
Emma Emilie
Mia Sofie/Sophie
Olivia Leah/Lea
Sofia Sofia/Sophia
Anna Ingrid
   
GUTTENAVN:  
Utnes tips i 2013  Fasiten 
Jakob Jakob/Jacob
Filip Emil
Liam Noah/Noa
Edvard Oliver
Emil Filip o.l.
Matheo William
Oliver Lucas/Lukas
William Liam
Aksel Henrik
Theo Oskar/Oscar

– Hva avgjør hvilke navn som blir hotte i årene fremover?

– Vi er helt tydelig på vei inn i en tid med korte navn. Navnene blir kortere og kortere. De har gjerne like mange stavelser so før, men mye færre konsonanter. Samtidig må navnene være enkle å si for norske foreldre. Enstavede navn vil være populære, men man kan ikke bare få det, fordi det er ikke nok å ta av.

Les også: Disse navnene bør du styre unna

– Da blir det neste spørsmålet: Hvilke navn tror du blir mest populære i 2030?

– Det er veldig vanskelig å spå, og jeg har ikke hatt mye tid til å se nøye på det, men om jeg skal foreslå noe, så kan eksempler være Ruth, Gerd, Else, Marta og Margit for jenter og Karl, Per, Knut, Reidar og Arthur for gutter. De er sannsynlige, men det kan tenkes helt andre navn vil dukke opp også, sier Utne.

Han påpeker at dette er korte navn som har vært mye i bruk for rundt 100 år siden. Det er dessuten norske, tradisjonelle navn, noe som vanligvis er viktig for folk.

Erling var stort på starten av 1900-tallet. Kan Erling Braut Håland skyte navnet mot gamle høyder? Ikke umulig, mener navneforskeren. Man ser av grafen at det har skjedd noe det siste året. 37 ble kalt Erling i 2020 mot 24 året før.
Erling var stort på starten av 1900-tallet. Kan Erling Braut Håland skyte navnet mot gamle høyder? Ikke umulig, mener navneforskeren. Man ser av grafen at det har skjedd noe det siste året. 37 ble kalt Erling i 2020 mot 24 året før. Foto: SSB

– Hva med Erling? Erling Braut Håland er jo blitt et veldig stort navn innenfor idretten?

– Erling kan absolutt være et navn som kan bli mer populært fremover og kanskje et av navnene som vil dukke opp i toppen i 2030. Navn man hører ofte i mediene eller populærkulturen ofte blir populære blant folk.

– Helt til slutt: Du som er så god til å spå fremtiden. Du har ikke lottorekken til helgen?

– Jeg har åtte lottorekker (system) hver uke sammen med en til, og får 4 rette (ca. 50 kroner) annenhver måned i snitt, så der kan jeg nok ikke hjelpe deg!

PS: I navneguiden her på Klikk.no kan du søke opp navn og se hva de betyr.

Denne saken ble første gang publisert 21/01 2021, og sist oppdatert 26/01 2021.

Les også