Test av barnejuice

Test av barnejuice

Liker barnet ditt verken fisk eller tran? Ta denne juicen i stedet.

JUICETEST: Ernæringsrådgiver Lise von Krogh i Din kost sier testens taper er som å drikke brus, mens testens vinner nesten er som tran.

JUICETEST: Ernæringsrådgiver Lise von Krogh i Din kost sier testens taper er som å drikke brus, mens testens vinner nesten er som tran. Foto: FOTO: Line Fredheim Storvik

Publisert Oppdatert

Slik er testen gjennomført

En ernæringsrådgiver har sett på innholdet av frukt og næringsstoffer, som C-vitamin. Juicen med høyest innhold av frukt kommer best ut.

Fem på topp

1.Omega 3 fruktdrikk (Disney, Smartfish, Pharmalogica AS)

2. Junior juice (Ceres)

3. Friskus (Tine)

4. Kuli (Coca- Cola Drikker AS)

5. Solrik (Solo, Ringnes AS)

Vi har testet barnejuice, og det er stor forskjell på næringsinnholdet.

- Juicen på topp er som å spise en porsjon frukt og en halv teskje tran samtidig. Juicen på bunnen av testen er som å drikke brus, sier ernæringsrådgiver Lise von Krogh i Dinkost.no.

Vinneren

Du lurer kanskje på om du leser riktig, men det finnes faktisk en juice til barn som du kan gi barnet i stedet for tran. Juicen heter Omega 3 Fruktdrikk, og fås kjøpt i små kartonger egnet for barn. Den kom best ut i vår juicetest.

- Vinneren inneholder omega 3, og har bra innhold av frukt. Du kan si det blir som å drikke flytende frukt med fisk. Det gjør det til et bra produkt, særlig for barn som ikke liker fisk eller tran, sier ernæringsrådgiver Lise von Krogh. En slik juice om dagen, dekker dagsbehovet for tran. Likevel anbefaler ernæringsrådgiveren foreldre å lære barn til å like både fisk og tran.

En god nummer to er Junior Juice. En liten kartong juice på 200 ml tilsvarer en av de anbefalte " 5 om dagen". Junior Juice inneholder bare frukt og er ikke tilsatt annet enn ekstra vitamin C. Juicen på 1. til 3. plass inneholder naturlig sukker (karbohydrater) og dermed også næringsstoffer som C- og B-vitamin og kalium. Juicen på 4. og 5. plass er tilsatt sukker, og har derfor ingen næringsstoffer - bare tomme kalorier.

Taperen

Solrik kommer dårligst ut i testen.

- Solrik inneholder mest sukker i testen, og den er tilsatt så mye sukker at det nesten tilsvarer brus. Det er nesten hipp som happ om du velger Solrik juice, eller Solo eller Fanta brus, fordi juicen nesten ikke inneholder næringsstoffer. Det skyldes lavt innhold av juice.

Heller ikke Kuli kommer bra ut. Den får fjerdeplassen.

-Med Kuli nærmer vi oss brusen. Bare 1/10 av produktet er juice, resten vann. Det betyr at det er lite næringsstoffer igjen. For at drikken ikke skal bli smakløs, er den, som Solrik tilsatt sukker og aroma. Det gir bare tomme kalorier, sier Lise von Krogh. Jo mindre fruktjuice det er i drikken til fordel for vann og tilsatt sukker, jo mindre næringsstoffer og antioksidanter får du i deg.

Tørstedrikk

Tines Friskus får bronseplassen. Den er blandet med vann, men inneholder likevel 70 prosent juice.

- Vil barnet ha en tørstedrikk, er Friskus å foretrekke fremfor brus. Den inneholder mindre sukker enn brus, og du får samtidig dekket 1 av 5 porsjoner av dagsbehovet for frukt, påpeker ernæringsrådgiveren.

Omega 3 fruktdrikk

JUICETEST: Klikk/foreldre har testet juice for barn.

JUICETEST: Klikk/foreldre har testet juice for barn. Foto: FOTO: Line Fredheim Storvik

Liker ikke barnet ditt tran, eller fisk, så kan du gi det en slik juice.

VINNEREN: Omega 3 fruktdrikk.

VINNEREN: Omega 3 fruktdrikk. Foto: FOTO: Line Fredheim Storvik

Produsent: Disney, Smartfish, Pharmalogica AS

Pris: 15,70 kroner (200 ml)

Kjøpt på Coop Extra

Juicen inneholder lakseolje, og frukter som pære, granateple og aronia (svartsurbær). Den er tilsatt litt vitamin E. Sannsynligvis har den et godt innhold av antioksidanter også. Drikker barnet en slik kartong med juice, får det i seg Omega 3- fettstyrer. 1 teskje tran (5 ml) gir 1200 mg (1,2 gram) Omega 3 fettstyrer. En kartong (200 ml) av denne fruktjuicen gir 470 mg Omega 3, det vil si litt under en halv teskje tran. Det betyr at en slik juice gir 40 prosent av Omega 3 i forhold til en teskje tran. Omega 3 er viktig for barns utvikling og læring. Drikken smaker ikke tran. Liker ikke barnet ditt tran, eller fisk, så kan du gi det en slik juice.

Junior juice

Denne juicen dekker dagsbehovet av 1 av 5 anbefalte frukt og grønt om dagen.

Produsent: Ceres

NUMMER 2: Junior juice tropical.

NUMMER 2: Junior juice tropical. Foto: FOTO: Line Fredheim Storvik

Pris: 9 kroner (200 ml) (Kjøpt i pakke med 6 stykker til 54 kroner)

Kjøpt på Rimi

Inneholder bra med C-vitamin, fordi den er tilsatt ekstra C-vitamin. Den er laget av fem frukter: Fersken, appelsin, ananas, banan og druer. Den er ikke tilsatt konserveringsmiddel, annet enn at antioksidatenene og vitamin C er med på å konservere fruktjuicen. En slik juice dekker dagsbehovet av de anbefalte 1 av 5 med grønt om dagen. Juicen kan du gi barnet til frokost, eller sende med i matpakken.

Friskus

En fin tørstedrikk i steden for brus.

Produsent: Tine

Pris: 13, 90 (330 ml)

NUMMER 3: Friskus med appelsin eller eple.

NUMMER 3: Friskus med appelsin eller eple. Foto: FOTO: Line Fredheim Storvik

Kjøpt på: Coop Extra og Rema 1000.

Juicen er tilsatt vann, og består av 70 prosent juice og 30 prosent vann. Ønsker du å gi barnet juice som tørstedrikk, er denne å anbefale fremfor Kuli og Solrik. Juicen er ikke tilsatt sukker.

Fordi juicen er blandet ut med vann, får barnet i seg mindre sukker enn i brus. Samtidig får barnet dekket 1 av 5 porsjoner av dagsbehovet for frukt og grønt. Det får det ikke ved å drikke brus.

Kuli

Med Kuli nærmer vi oss brus.

Produsent: Coca- Cola Drikker AS

Pris: 8,90 kroner (200 ml)

Kjøpt på: Rema 1000, Coop Extra, Kiwi

NEST SIST: Kuli med appelsin eller eple.

NEST SIST: Kuli med appelsin eller eple. Foto: FOTO: Line Fredheim Storvik

Vi kommer nærmere og nærmere brusen, fordi denne drikken inneholder lite juice. Under 1/10 av produktet er juice - resten er vann. Det betyr at det er lite næringsstoffer fra frukten igjen.

Dette kalles en fruktdrikk, men fruktinnholdet er svært lite. Kuli eple inneholder bare 8 prosent epler, og Kuli appelsin bare 9,5 prosent appelsin. Jo mindre fruktjuice i drikken, til fordel for vann, dess mindre næringsstoffer og antioksidanter får du i deg. Denne fruktdrikken er mer usunn enn vanlig juice, fordi vanlig juice inneholder mer vitaminer og antioksidanter. Kuli er tilsatt sukker samt eple- og appelsinaroma, for at den skal smake søtt. Det gir nesten bare tomme kalorier.

Det som er bra er at Kuli har redusert mengden av sukker i juicen, i forhold til tidligere.

Solrik

Solrik er tilsatt så mye sukker at det tilsvarer brus.

Produsent: Solo, Ringnes AS

Pris: 8, 40 kroner (250 ml)

Kjøpt på: Rema 1000, Coop Extra

Solrik inneholder 10 prosent appelsinjuice i begge smaksvarianter, men det finnes ikke ekte jordbær i Solrik med jordbær og appelsin. Jordbærsmaken kommer fra aromastoffene. Det er nesten hipp som happ om du velger Solo eller Fanta brus, eller denne juicen. Årsaken er at juicen nesten ikke inneholder næringsstoffer, og er tilsatt så mye sukker at det tilsvarer brus. Barnet får ikke i seg vitaminer og antioksidanter som i annen juice. Den inneholder mer sukker enn Kuli, og er tilsatt så mye sukker at det nesten tilsvarer brus.

TAPEREN: Solrik med appelsin og jordbær og appelsin fra Solo er taperen av juicetesten for barn.

TAPEREN: Solrik med appelsin og jordbær og appelsin fra Solo er taperen av juicetesten for barn. Foto: FOTO: Line Fredheim Storvik

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag