Test av juice

Test av familiejuice

Hva er sunnest: Ferskpresset juice, eller økologisk? Vi har testet familiejuicene.

TEST AV JUICE: Klikk har testet innholdet av næringsstoffer og frukt i en rekke uliek typer juice.

TEST AV JUICE: Klikk har testet innholdet av næringsstoffer og frukt i en rekke uliek typer juice. Foto: FOTO: Line Fredheim Storvik

Publisert Oppdatert

Fem på topp

1. Mana

2. Ferskpresset juice

3. God samvittighet juice

4. Konsentrert juice

5. Juice med vann

Slik er testen gjennomført

En ernæringsrådgiver har sett på innholdet av frukt og næringsstoffer, som C-vitamin. Juicen med høyest innhold av frukt kommer best ut.

Det finnes utallige typer juice på markedet: Juice med nyper, ferskpresset, økologisk eller konservert juice og juicevann.

- Mana juice med nype og appelsin er uslåelig, og dermed testens vinner. Juice med vann har mindre næringsstoffer enn ren juice, og kommer derfor dårligst ut, sier Klikk.no sin egen ernæringsrådgiver, Lise von Krogh. Alle juicene i testen er likevel gode.

Vinneren

Mana kommer best ut fordi den inneholder mest antioksidanter, som er bra for kroppen.

- Antioksidanter beskytter kroppen og sørger for at kroppens vev ikke oksideres, eller "ruster", sier ernæringsrådgiver Lise von Krogh.

Antioksidantene kan forebygge kreft, hjerte- og karsykdommer, motvirke aldring, øyesykdommer, demens og betennelser.

Ferskpresset juice får plass nummer 2 i klikks juicetest. Ferskpresset juice er laget av juicen fra frukten uten at den er blitt konservert og frosset. Det gir en ferskvare med kortere holdbarhetsdato, men som smaker bedre.

- Jo ferskere juice, dess høyere er sannsynligvis innholdet av antioksidanter, sier Lise von Krogh.

Det er juicetyper som blant annet Brämhults nypressede appelsiner, Cevita ferskpresset appelsinjuice Sunniva Premium appelsinjuice med fruktkjøtt og juice presset av sydtyrolepler.

Det er selvsagt likevel ikke slik at man kan si at drikker du 10 glass av denne juicen per dag, så lever du 10 år lengre, og dessuten får du i deg altfor mye sukker. Drikker du ett glass av denne juicen om dagen, får du i deg 1 av de 5 anbefalte per dag, og vel så det.

"Taperen"

Juicens taper er gruppen med juice som er blandet ut med vann, fordi den da inneholder minst næringsstoffer. Fruktvannet i testen er likevel gode produkter, særlig når du har lyst på en tørstedrikk med smak. Velg heller dette fremfor brus.

På fjerdeplass kommer konservert juice, som appelsinjuice fra Rimi, Røra, Eldorado, Sunniva original appelsinjuice (Meierienes juice) og Lerum.

- Når juicen konserveres, kan det gå ut over C-vitamininnholdet, men hvis man gjør det på en skånsom måte, bevares det meste av C-vitaminet, påpeker ernæringsrådgiver Lise von Krogh.

- Man har inntrykk av at Meierienes juice er bedre enn for eksempel Eldorado sin, men jeg kan ikke se de store forskjellene når vi ser på næringsdeklarasjonen, fortsetter Lise von Krogh.

God samvittighet

God samvittighet er juicen på tredjeplass. Det er Fairtrade og økologisk juice.

- Økologisk og Fairtrade-juicen skiller seg ikke ellers fra de konsentrerte juicene i næringsinnhold, annet enn at du får god samvittighet av å drikke dem, fordi du vet at de er produsert på en bra måte, sier Lise von Krogh.

All juicen i testen er pasteurisert - det vil si varmebehandlet på en skånsom måte, for å ta knekken på mikroorganismer som sopp og mugg.

- Det gir forbrukerne et trygt og holdbart produkt, sier ernæringsrådgiveren.

Mana juice

EKSPERT: Ernæringsrådgiver Lise von Krogh i Din kost har sett på  innholdet av frukt og næringsstoffer, som C-vitamin i en rekke typer juice.

EKSPERT: Ernæringsrådgiver Lise von Krogh i Din kost har sett på innholdet av frukt og næringsstoffer, som C-vitamin i en rekke typer juice. Foto: FOTO: Line Fredheim Storvik

Dette er den uslåelige stjernejuicen.

Mana med appelsin og nype er superjuicen, fordi den ikke bare inneholder appelsin, men også nype. Nype er veldig rike på antioksidanter. Antioksidanter er stoffer som beskytter kroppens celler og vev og dermed motvirker oksidering, det vil si "ruster". Antioksidanter er på en måte kroppens svar på antirustmiddel. Antioksidanter kan forebygge kreft, hjerte- og karsykdommer, motvirke aldring, øyebetennelse, demens og betennelser. Drikker du ett glass av denne juicen om dagen, får du i deg 1 av de 5 anbefalte per dag, og vel så det. Innholdet av karbohydrater (sukker) er litt lavere enn i annen appelsinjuice, fordi det er nype, eple og gulrot i den. Det betyr at juicen gir litt mindre sukker og energi, men det er bare bra. Den er litt besk på smaken, på grunn av at den inneholder nype. Liker ikke barna den med en gang, så prøv igjen.

Ferskpresset juice

Ferskpresset juice har kortere holdbarhetsdato, men smaker bedre.

TESTVINNER: Mana juice med appesin, nype, eple og gulrot inneholder mye antioksidanter som som motvirker aldring og kan forebygge blant annet kreft.

TESTVINNER: Mana juice med appesin, nype, eple og gulrot inneholder mye antioksidanter som som motvirker aldring og kan forebygge blant annet kreft. Foto: FOTO: Line Fredheim Storvik

Ferskpresset juice er laget av juicen fra frukten uten at den er blitt konservert. Det gir en ferskvare med kortere holdbarhetsdato, men som smaker bedre. Brämhults nypressede appelsinjuice inneholder mer C-vitamin enn de andre, mens Cevita appelsinjuice inneholder minst C-vitamin i denne gruppen. Jo ferskere juice, dess høyere innhold av antioksidanter.

God samvittighet juice

Juicen som gir forbrukeren god samvittighet, fordi juicen er laget på en god måte.

Dette er økologisk juice og Fairtrade- juice. Den skiller seg ikke ut fra konservert juice, annet enn at den gir forbrukeren god samvittighet, fordi man vet at juicen er laget på en god måte. Det er ikke noe forskjell i næringsinnholdet på Coops økologiske eplejuice og for eksempel Sunniva original eplejuice. Man kan tenke seg at økologisk juice har høyere innhold av antioksidantinnhold enn annen juice, men det står ikke på pakken.

Konservert juice

NUMMER 2: Ferskpresset juice.

NUMMER 2: Ferskpresset juice. Foto: FOTO: Line Fredheim Storvik

Konsentrert juice kan inneholde mindre næringsstoffer, fordi den er varmebehandlet.

Alle merkene med konsentrert juice har likt næringsinnhold, når vi sammenligner både eplejuicen og appelsinjuicen. Vi har sammenliknet eplejuicen med hverandre, og appelsinjuicen med hverandre. Når man konserverer juice, fjernes juicens naturlige vann ved pressing og juicekonsentratet fryses og fraktes til fabrikken. Der tilsettes det samme vannet tilbake igjen. Når juicen varmebehandles kan det gå ut over næringsstoffer som er følsomme for varme, som C- og B- vitaminer, slik at det blir mindre av dem. Men gjøres konsentreringen gjøres på riktig måte, vil C-vitamininnholdet bevares. Mange har inntrykk av at Meierienes juice som Sunniva original appelsinjuice og eplejuice er bedre enn for eksempel Eldorado sin, men næringsinnholdet er likt.

Fruktdrikker

Disse "juicene" inneholder mindre næringsstoffer enn annen juice, fordi de er blandet ut med vann.

NUMMER 3: Økologisk juice og Fairtrade- juice gir oss god samvittighet å kjøpe.

NUMMER 3: Økologisk juice og Fairtrade- juice gir oss god samvittighet å kjøpe. Foto: FOTO: Line Fredheim Storvik

Imsdals fruktvann, Tines Friskus og Tines 40/60 juice med appelsin og eple er juice som er blandet med vann og tilsatt konserveringsmiddel. Imsdals fruktvann og Tines 40/60 er dessuten tilsatt aroma og 40/60 er søtet med agavejuice. Disse kalles derfor fruktdrikker eller nektar. Friskus inneholder 70 prosent frukt, 40/60 inneholder 40 prosent juice, mens Imsdals fruktvann inneholder 35 prosent juice. Sukkerinnholdet i drikkene er lavere enn i de øvrige juicene i testen på grunn av en større andel vann. Disse fruktdrikkene får sisteplassen, fordi de inneholder mindre med næringsstoffer enn vinneren og de andre juicene i testen. Likevel inneholder de en del vitaminer. Fruktdrikkene er derfor bedre tørstedrikker enn brus.

NUMMER 4: Juicen som er konservert.

NUMMER 4: Juicen som er konservert. Foto: FOTO: Line Fredheim Storvik

TAPEREN: Juice som er blandet med vann inneholder minst næringsstoffer, men er en bedre tørstedrikk enn brus.

TAPEREN: Juice som er blandet med vann inneholder minst næringsstoffer, men er en bedre tørstedrikk enn brus. Foto: FOTO: Line Fredheim Storvik

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag