Snakk om drømmejobb: Smaksteste 15 forskjellige typer is! Vårt testpanel bestående av Storm Strand Kolbjørnsen (9), Øyvind Andreas Devold Offerdal (8), Liv Lønning Tømmereek (9) og Emilie Tryti (8) smakte seg gjennom fryseren og kåret saftisen Frosty Fruits til soleklar vinner, med terningkast 6.

- Den har en fin, bølgete smak som former seg etter tunga, mener Storm, og får bifall fra resten av panelet.

Sommer-is kjølig mottatt

Nykommeren Sommer fra Hennig Olsen får dårligst score av barna i testpanelet. Den liker ikke barna i det hele tatt, og gir den en klar 1-er på terningen.

- Det er for mye smak, for mye av alt. Her har de overdrevet, er testpanelets dom.

Fjorårsvinneren Lollipop Spin faller heller ikke helt i smak, men lander på en 3-er.

Klinisk ernæringsfysiolog Anette Skarpaas ved Atlantis medisinske høgskole mener barna i istesten har gjort en utmerket jobb med å velge vinneren.

Barnas favoritt inneholder nemlig bare en femtedel av kaloriene til taperen i Foreldre.no sin store istest.

- Det er gøy å se at testpanelet valgte Frosty Fruit som vinner, siden denne isen er det beste alternativet ernæringsmessig. Det er helt klart min favoritt også.

Skarpaas trekker også frem Lollipop Spin, som et godt ernæringsmessig valg av is.

Hun mener taperen Sommer fortjener bunnplasseringen barna ga.

- Sommer var en av de store isene i testen, samtidig som den inneholder en del kalorier per 100 gram. En slik is gir over 300 kcal, mens kalori-innholdet i vinneren er cirka en femtedel av dette.

Is er et festprodukt som du ikke velger fordi det er sunt, men det er heller ikke noe i veien for å ha sunnhetsperspektivet i bakhodet når du kjøper is til barneselskap eller grillparty. Barn blir gjerne like fornøyde med en liten saftis som en stor kroneis.

Det går også an å lage isen selv, da har du full styring på ingrediensene. Eller du kan kjøpe i boks - sjekk hvilke som inneholder færrest kalorier.

Planlegg isinntaket

Sommer og sol betyr istid for de fleste barn. Ernæringsfysiologen mener likevel vi bør planlegge godt, slik at de ikke bare spiser is i løpet av en dag.

- Jeg forsøker selv å planlegge når jeg gir barna is, slik at det ikke ødelegger for et sunt, godt måltid. Et annet tips er å lage isen selv, av smoothie med for eksempel banan og bær. Da får du i barna mer frukt og bær, råder hun.

Hennes egne barn er ennå små, så foreløpig blir de like glade for en hjemmelaget sunn is, som en stor kaloririk fløteis.

- Tenk på at barna ikke nødvendigvis har de samme preferanser som deg, så la dem gjerne få saft-is om de helst vil ha det. Saft-is inneholder sukker, men som regel er de ikke så store. Dermed utgjør ikke isen så stor del av energiinntaket i løpet av dagen, sier Skarpaas.

Krone-isen er 60 år

Årets sommer lar foreløpig vente på seg, men issalget er likevel kommet godt i gang. Diplom-is legger stor vekt på sine allerede kjente merkevarer, og utvikler gjerne nye produkter ut fra etablerte varianter.

- I år fyller hele Norges Krone-is 60 år, noe vi feirer med en egen jubileumsvariant. Vi har store forhåpninger til dette produktet nå i mai, sier marketingdirektør i Diplom-is, Eirik Kruse.

En annen nyhet fra Diplom-is i år, er Smash-is, som er utviklet i samarbeid med Nidar.

- Mottakelsen har vært veldig bra, og så langt ligger produktet helt i toppen av salgsstatistikken. Alt klart for en strålende is-sommer, så nå håper vi varmen snart kommer, sier Kruse.

Trendy nyheter

Konkurrenten, Hennig-Olsen, gleder seg også til sommeren og årets issalg og kan friste med fire nyheter i år.

- Vi har store forventninger til årets fire småis-nyheter fra Hennig Olsen. Det er alltid gøy når nyhetene slippes og vi får tilbakemeldinger på arbeidet vi har nedlagt. Vil folk få den samme gode smaksopplevelsen som oss? Lurer rådgiver i Hennig-Olsens marketingavdeling, Leif Henning Tønnesen

Alle nyhetene innen småis-segmentet følger ganske tydelige trender, forteller han.

- Det er for eksempel mye fokus på helse og sunt kosthold for tiden, så vi lanserer Easy, en liten pinneis uten noe tilsatt sukker, men som likevel har en god og fyldig smak.(Denne er ikke med i testen, grunnet kunstig søtningsstoff, red.anm)

En annen voksennyhet er Soft Shake Macchiato er en ren og stilfull kaffe-is som også holder konsistensen om den blir stående en stund.

- Utrolig god som ledsager til all type kaffe, mener Tønnesen.

- Med de nye isene, Sommer og Moodi, leker vi med farger, form, frukt og bær. Salgsmessig er det vanskelig å si noe enda, siden Moodi og Sommer kun har vært på markedet i noen dager, men det kan se ut som om Easy har fått en god start. Nå håper vi bare på en super sommer for alle iskremelskere i hele Norge, sier Tønnesen.

Test av is

TEST AV ISKREM: Vi smakstestet 15 ulike typer is på fra Hennig Olsen og Diplom-Is. © Foto: Tore Fjeld

Test av is

IKKE GOD: De voksne hadde prøvesmakt på Sommer-isen og syntes den var kjempegod, men det var absolutt ikke barna i panelet enige i. © Foto: Tore Fjeld

Test av is

GANSKE GOD IS: Dyreparken-isen smakte slett ikke verst! © Foto: Tore Fjeld

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!