Det er skuffende at et barneprodukt ikke inneholder mer fisk

Vi har i samarbeid med Din Kost testet sju ulike fiskeprodukter med panering. Dette er fiskemiddager mange småbarnsforeldre ofte serverer, fordi de er billige og lettvinte. Mange barn synes også er lettere å spise fisk med denne konsistensen.

Vi har sett på fiskegratenger og fiskepinner. Testen viser at det er forskjell på hvor mye fisk de ulike produktene inneholder, og dermed hvor mye protein barn får i seg.

- Hvis disse produktene utgjør en vesentlig del av all fisk i kostholdet, er det viktig å velge det produktet som har minst kavring og makaroni og mest fisk, sier Lise von Krogh, ernæringsfysiolog i Din Kost.

Testen tar utgangspunkt i næringsdeklarasjoner på pakkene, og rangeringen er basert på hvor mye fisk og protein de ulike produktene inneholder.

Barneprodukt er testtaper

Det eneste produktet i testen som er spesielt rettet mot barn er Elias fiskegrateng med gulrot. Pakken viser bilde av redningsskøyta Elias, kjent for mange barn gjennom serien på TV 2 og filmer.

- Dette produktet kommer dårligst ut i testen, fordi det har desidert lavest fiskeinnhold. Det inneholder bare 20 prosent fisk, i motsetning til testvinneren som inneholder 75 prosent fisk. Derfor kommer dette produktet også på jumboplass når det gjelder proteininnhold. Det er skuffende at et barneprodukt ikke inneholder mer fisk, sier Lise von Krogh.

Lite fett

Elias fiskegrateng inneholder også gulrøtter, som signaliserer sunnhet. Det viser seg at det ikke er så veldig høyt fiberinnhold i denne gratengen, og kanskje dermed mer makaroni enn gulrøtter. Av de tre produktene som deklarerer fiberinnhold (Findus fransk fiskegrateng og Findus fiskepinner), er dette likevel testvinneren, selv om fiberinnholdet på 1,4 g per 100 g ikke er så mye. Produktet har også det laveste fettinnholdet i testen.

Bevisst valg

- Det er helt bevisst at det er lite fisk i dette produktet, sier Øivind Moen, administrerende direktør i Findus Norge AS.

- Vi har testet ulike produkter, og funnet ut at dette er et produkt som unger liker. Her er det smak som er avgjørende, og ikke næring. Likevel vil jeg understreke at dette er et sunt produkt, hvis du serverer det med grønnsaker.

- Hvorfor har dere ikke puttet mer fisk i et fiskeprodukt for barn?

- Det er ikke så enkelt som at man kan pakke inn mye fisk i barnedesign, og så spiser barna det. Barn liker dette produktet, og får i seg litt fisk ved å spise det. Men hvis foreldre vil gi barna ren fisk, må de heller velge et annet produkt, som f.eks. fiskefileter. Dette er alternativ til barn som ikke vil ha andre fiskeprodukter.

Øivind Moen sier slike barneprodukter ikke selger mye, og produktet Elias fiskefigurer ble tatt ut av markedet tidligere i år.

Mest fisk

Mest fisk er det i Findus fransk fiskegrateng. Her er 3/4 av produktet fisk. Dette fiskeproduktet skårer derfor også best på protein. Fordi det ikke er makaroni i gratengen, inneholder den også minst karbohydrater.

- Dette er absolutt et sunt fiskemåltid. For å gjøre det mer mettende kan man servere gratengen med grov pasta eller ris og grønnsaker.

Sunne fiskepinner

Testens nest beste produkt er Fiskepinner fra Findus. Selv om det er barnetegninger av fisk på emballasjen, er ikke dette et produkt rettet direkte mot barn. Det inneholder tre prosent mer fisk enn de andre fiskepinneproduktene fra First Price og Euroshopper, og to prosent mer protein enn de to andre.

- Fiskepinner blir ofte betraktet som et barneprodukt. Jevnt over er det greit fiskeinnhold i alle de tre fiskepinnetypene vi har sett på, og ikke så store ernæringsmessige forskjeller, sier Lise von Krogh.

Tilbredelse er viktigst

Hvilken av de tre fiskepinnetypene du velger, er derfor ikke så avgjørende, mener hun.

- Når det gjelder fiskepinner er det vel så viktig å tenke på hvordan man tilbereder dem og hvordan man serverer dem. Hvis man steker slike kavringprodukter, suger de til seg fett. Det er derfor lurt å bruke teflonpanne med sunn rapsolje. Men det beste er å legge dem i ovnen uten fett og servere dem med poteter, grov pasta eller ris og grønnsaker og litt rømme.

fisketest

FISKEMIDDAG: Ernæringsfysiolog Lise Von Krogh sjekker ut innnholdsdeklarasjon. © FOTO: Julie Gjørven

Les hele saken
Les alt om:

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!