Glutenfritt

Slik lager du glutenfrie vafler

Vafler trenger ikke inneholde hvetemel, og kan derfor fint være glutenfrie.

HERLIG: Glutenfrie vafler med syltetøy. Foto: Kathrine Kragøe Skjelvan/Glutenogmelkefri.com
HERLIG: Glutenfrie vafler med syltetøy. Foto: Kathrine Kragøe Skjelvan/Glutenogmelkefri.com
Publisert

Vafler er deilig mat, og blir satt pris på av både store og små. Har du først et vaffeljern er det enkelt å smelle smamen en vaffelrøre.

Heldigvis er det like enkelt når vaflene skal være glutenfrie! Følg med.

Glutenfrie vafler

Når du skal lage glutenfrie vafler sier det seg selv at du blir nødt å erstatte hvetemelet med noe annet.

Heldigvis finnes det en rekke forskjellige glutenfrie melblandinger du kan bruke, i tillegg til andre tilsetninger som sørger for både god smak og konsistens for vaflene dine.

Tilbehør til glutenfrie vafler

Fakta: Hva er gluten?

Gluten er en blanding av de to proteinene gliadin og glutenin, som finnes i flere kornsorter, og har bl.a. den effekt at de får gjærbakst til å heve seg.

Gluten finnes i hvete, bygg, rug, spelt, emmer og enkorn. Havre inneholder i utgangspunktet ikke gluten, men kan bli «smittet» av andre kornsorter både i åkeren og ved fremstilling av mel og brød ved at de samme maskinene brukes til forskjellige typer korn.

Mel av mais, ris, hirse, teff og bokhvete inneholder ikke gluten.

Når du først har stekt ferdig de glutenfrie vaflene dine står du ganske fritt når det gjelder tilbehør. Det aller meste av det vi vanligvis har på vaflene er nemlig fritt for mel, og dermed glutenfritt.

Syltetøy er glutenfritt. Det er også friske bær som du kjører med stavmikser sammen med litt sukker eller melis. En klatt rømme gjør seg selvsagt også, spesielt sammen med syltetøy eller rørte bær.

Både smør og ost er også deilig. Brunost er spesielt godt på vafler, gjerne ekte geitost til de voksne og den mildere fløtemysosten til de små. Du kan også servere iskrem, frisk frukt eller sjokoladesaus til vaflene. Følger du de siste hipstertrendene kan du også servere salt eller spicy tilbehør til vaflene, som løyrom eller kimchi.

Nedenfor har vi samlet et knippe fine oppskrifter på deilige glutenfrie vafler. Du finner sikkert en eller flere av dem som du synes er både gode på smak og ligger ganske tett opptil smaken på tradisjonelle vafler basert på hvetemel.

Kathrine Kragøe Skjelvan/Glutenogmelkefri.com

Glutenfrie surdeigsvafler

Surdeigsvafler er sprø utenpå og myke inni og med et hit av den deilige syrlige smaken man kjenner fra surdeigsbrød. Bruker du grove melsorter får du godt med mat, og kan fint spise vafler til frokost eller lunsj.

Se hele oppskriften

Ingredienser:

2 ss Glutenfri surdeigstarter

2 dl Bokhvetemel

2 dl Vann

2 stk Egg

2 ss kokosblomstsukker

3 dl lyst glutenfritt mel

4 dl Mandelmelk

4 ss Smeltet melkefri margarin

0.5 ts Kardemomme, malt

Kathrine Kragøe Skjelvan/Glutenogmelkefri.com

Glutenfrie vafler med havre og honning

Søte vafler som passer like god til søndagsfrokost som turmat og som kan spises med god samvittighet!

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

2 stk Egg

0.5 ss Honning

2 dl Lys glutenfri melmix

1.5 dl Glutenfritt havremel

1 ts Bakepulver

5 dl Soya/ris/mandelmelk

2 ss Rapsolje

Foto: Kathrine Kragøe Skjelvan/Glutenogmelkefri.com

Basisoppskrift gluten- og melkefri vafler

Vafler kan brukes til så mangt, med litt variasjon kan vafler bli perfekt frokost, turmat og kaffekos. Her er min basisoppskrift som jeg varierer i det uendelige!

Se hele oppskriften

Ingredienser:

2 stk Egg

2 ss Sukker

3.5 dl lyst glutenfritt mel

1 ts Vaniljesukker

1 ts Bakepulver

5 dl soyamelk/mandelmelk

3 ss Smeltet margarin

Erik Hannemann

Glutenfrie vafler

Nei, i disse vaflene er det ikke egg heller.

Se hele oppskriften

Til 4 porsjoner

90 g Bokhvete

50 g Quinoa

45 g Ris

1 ss Sitronsaft

2 stk Banan

1 ts Bakepulver

0.5 ts Salt

Denne saken ble første gang publisert 15/02 2018.

Les også