- Min beste anbefaling for festkake nå i mai er pavlova i langpanne, sier Kristine Ilstad.

Hun skriver bakebloggen Det søte liv, en av Norges mest leste bakeblogger. I 2014 ga hun ut jubileumsboka Det søte liv med oppskrifter fra bloggen.

- For det første er dette en utrolig nydelig kake. Det er ikke uten grunn at pavlova er verdens mest berømte marengskake. Det at man vender litt eddik i marengsen sammen med maisenna gjør at marengsen får en bløt kjerne, i motsetning til vanlige marengsbunner som blir tørre tvers igjennom. Kombinasjonen av marengs, pisket krem og massevis av bær og frukt gir en mild, søt, men likevel frisk smak som så og si alle liker, sier Ilstad.

Pavlova er en praktisk festkake

Marengs inneholder ikke fett, og pavlova blir derfor ikke så mektig selv om den er søt. Den kan også varieres i smak.

- Man kan enten variere type bær og frukt oppå kaken, eller man kan vende smakstilsetning i marengsen før steking. Dette kan være kaffepulver eller kakaopulver og hakket sjokolade, forteller Kristine.

Pavlova er en praktisk festkake fordi marengsbunnen kan lages flere dager i forveien. Bunnen oppbevares i romtemperatur slik at det eneste som gjenstår på serveringsdagen er å pynte med pisket krem og bær eller frukt.

- Og skal du ta med kaken i selskap hos andre, fungerer det fint å frakte kaken i langpannen og servere kaken derfra, sier Kristine.

Norsk kakekultur

Hege Norman-Stormbringer er opprinnelig fra Østlandet, men flyttet til Sunnmøre for 16 år siden. Der ble hun møtt av en kakekultur som nesten var litt skremmende.

- Den sunnmørske kakekulturen forventet at man stilte opp med en rund kake på minst 28 cm i diameter ved anledninger som dugnad og loppemarked. Det var også en uuttalt konkurranse om hvem som kunne lage den beste kaken. Vinneren var den kaken som først ble spist opp, forteller Hege.

Selv om hun til å begynne med nærmest ble vettskremt av alt kakeoppstyret, ble hun også litt smittet av entusiasmen. Nå har hun samlet noen av de aller mest populære kakeoppskriftene fra hele Norge i boka Det norske kakebordet.

- Jeg har vært redd for at noen av de gamle oppskriftene skulle forsvinne, derfor ville jeg samle dem. Det er viktig å ta vare på den norske kakekulturen, det er en del av historien vår som ikke får så mye oppmerksomhet, sier Hege.

Blåbærterte, ostekake og firkløverkake

Hege anbefaler blåbærterte, ostekake og firkløverkake som gode festkaker i mai.

- Jeg ble spurt en gang hvilken kake jeg baker for å imponere, men den tanken klarer jeg nesten ikke å forholde meg til. Jeg baker aldri for å imponere, poenget er kos og hygge, sier Hege.

Realiteten er uansett at kaker ikke trenger å se flotte ut for å smake godt, mener hun.

- Norske damer i dag er så opptatt av at alt skal være så perfekt. Og kjernesunt. Men jeg tror vi må omdefinere det sunnhetsbegrepet litt. Det som er sunt for meg, er mat jeg vet hva er. Egg, mel, fløte, smør og sukker. Jeg tror det er sunt å kose seg, sier hun.

Manuela Kjeilen skriver bloggen Passion for baking, og har gitt ut flere kokebøker. Hennes anbefaling til alle festlige anledninger i mai er pasjonsfrukt fromasjkake. Frisk og god, og enkel å lage. Pynt med friske bær - eller friske blomster.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!