Papparollen 

Marie Lundes hyllest av fedrene: – Pappa, du har kommet langt

Spaltist Marie Lunde hyller fedre som forlanger å få gi mer omsorg til barna sine. 

<b>Marie og pappa:</b> Marie hadde verdens beste pappa, som stilte opp over enhver forventning, en sånn som voksne skrøt av.
Marie og pappa: Marie hadde verdens beste pappa, som stilte opp over enhver forventning, en sånn som voksne skrøt av. Foto: Privat
Sist oppdatert

Så fint at faren din har deg annenhver helg, sa voksne til meg.

Jeg var fem år, pappajente og åpenbart stolt av ham som hentet meg i barnehagen annenhver fredag og fylte helgen min med oppdagelser, undring og fryd.

De voksne sa det med oppriktighet og respekt. For hvem kunne vel forvente en sånn ansvarlighet av en far hvis datter var født i et forhold som knapt varte lenger enn et svangerskap?

Deler på midten

Dette var på åttitallet. Det er ingen voksne som skryter sånn nå. Tvert imot.

«Bare annenhver helg» vil de si. «Men bor han ikke i samme by da?» vil de spørre. Så vil de riste på hodene sine av bekymring for den stakkars datteren som skal vokse opp uten en tilstedeværende far.

Når man skilles i dag, er det annenhver uke, ferier delt på midten og julaften sammen. Gjerne med mammas nye mann om det passer seg sånn. Hans tre barn fra første ekteskap får også komme. Gledelig, rommelig jul!

<b>MARIE LUNDE:</b> Marie bor på Ekeberg i Oslo med sønnene Laurits (5) og Jæger (3) og mannen Ola. Blogger for Foreldre &amp; Barn og på misslunde.com.
MARIE LUNDE: Marie bor på Ekeberg i Oslo med sønnene Laurits (5) og Jæger (3) og mannen Ola. Blogger for Foreldre & Barn og på misslunde.com. Foto: Fredrik Myhre

Mine foreldre feiret aldri jul sammen, selv når de begge var uten ny kjæreste og hadde en god relasjon. Jeg tror ikke engang det slo dem at det var en mulighet, langt mindre at det var et juleønske som jeg bar på i all hemmelighet gjennom barndommen.

Les også: Elias kom til verden uten livstegn, men så skjedde det noe utrolig

Bipolare, gode minner

Juletradisjonene mine var bipolare. Ribbe den ene jula, pinnekjøtt den neste. Tre konger til Jesusbarnet den ene jula og tre nøtter til Askepott den neste. Nissen eksisterte bare annethvert år, Kristus også. Men jeg har gode juleminner likevel.

Etter en helg hos pappa, var jeg alltid engstelig for at det skulle bli siste gang. At han hadde gått lei av stigespill, makaroni og meg, og heller ville leve et voksenliv fylt med voksenting.

Egentlig hadde jeg en fornemmelse av at alle foreldre ville det, men jeg tenkte at det muligens var lettere for pappa å kutte meg ut. Derfor la jeg alle mine dårlige egenskaper igjen hos mamma.

Verdens beste pappa

Jenta som pappa hadde på besøk annenhver helg, hadde ingen skarpe kanter. Nei, hun var rund, blid og enkel. Hun sov lenge om morgenen, hørte på beskjeder og testet ikke grensene.

Hun forventet ikke at pappa skulle dukke opp på juleavslutningen for å høre henne synge om Jordmor Matja eller ringe midt i uka bare for å slå av en prat.

For hun hadde verdens beste pappa, som stilte opp over enhver forventning, en sånn som voksne skrøt av.

Det var sånn det var, den gang.

Les også: Trude (24) var alene og kjente ingen da sønnen ble født – da dukket en reddende engel opp

Viktig utvikling

Dermed er det på sin plass å skryte av dagens fedre. Ikke fordi de er engasjerte pappaer og tar omsorgen for barna sine med største selvfølgelighet, men på grunn av den viktige utviklingen farsrollen har hatt og som mange fedre har etterlyst og ønsket velkommen.

Fra hjemmekontoret mitt ser jeg pappaene trille forbi vinduet mitt med hovne øyne, treukersskjegg og bysse-rygger. Senere skal de suse forbi på sykkel med poden baki caben for å levere i barnehagen eller møte opp til fireårskontroll på helsestasjonen.

Forlanger å få gi mer

Dagens fedre deltar på svangerskapskurs og babysang. De oppdrar, leker, pleier og de trøster. Ved samlivsbrudd ønsker de delt foreldreansvar og setter barnas behov og trygghet i fokus når den nye familiesituasjonen skal organiseres.

Min pappa ga mer omsorg enn man kunne forlange, men dagens pappaer forlanger å få gi mer omsorg enn noen gang.

Denne saken ble første gang publisert 28/04 2021, og sist oppdatert 28/04 2021.

Les også