En korona-takk

Nå er det på tide å takke barna

I år har barna våre satt livet på hodet for en sykdom de ikke trenger å være særlig redde for. Nå fortjener de en takk for innsatsen!

ALT BLIR BRA: Maja Meek (6) holder et bilde av en regnbue og teksten Alt blir bra. Barn over hele landet har I løppet av 2020 laget lignende plakater for å vise samhold og optimisme under Korona-krisen. Kampanjen er inspirert av en lignende kampanje fra Italia og på sosiale medier florerer det med bilder tagget med #altblirbra.
ALT BLIR BRA: Maja Meek (6) holder et bilde av en regnbue og teksten Alt blir bra. Barn over hele landet har I løppet av 2020 laget lignende plakater for å vise samhold og optimisme under Korona-krisen. Kampanjen er inspirert av en lignende kampanje fra Italia og på sosiale medier florerer det med bilder tagget med #altblirbra. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix
Sist oppdatert

Det er mange som har fått en velfortjent korona-takk i løpet av det siste året. Helsepersonell har naturligvis fått både hyllest og applaus. Vi har også takket folk i samfunnskritiske jobber som har stått på mens vi andre har sittet i kosebukse på hjemmekontor. Lærere og barnehageansatte er selvsagt takket. Det samme er både russen, studenter og ungdommer generelt.

Ja, selv vi foreldre har fått en klapp på skulderen.

Les også: Ta vare på deg selv og andre

Nå er det på tide å takke barna.

Takk for innsatsen i 2020, alle barn!

Takk for at dere taklet hjemmeskole og hjemmebarnehage, med stressa foreldre som brått måtte huske reglene for sterke verb og hvordan man finner fellesnevneren i brøk og hvordan man leker boksen går.

Takk for at dere aksepterte at årets påske ble litt annerledes enn ellers. Dere fikk kanskje ikke dratt på hytta med besteforeldre eller på kino med vennene deres, men med sjokolade i påskeegget ble det en fin påske likevel.

<b>Jorunn Egeland: </b>Jorunn (38) er innholdsansvarlig i Foreldre &amp; Barn og mamma til Eirill (11), Una (8) og Olea (2). Hun har over 20 års erfaring som journalist.
Jorunn Egeland: Jorunn (38) er innholdsansvarlig i Foreldre & Barn og mamma til Eirill (11), Una (8) og Olea (2). Hun har over 20 års erfaring som journalist. Foto: Geir Arnesen

Takk for at dere ofret 17. mai. Dere er de første barna som ikke har fått lov til å gå i tog siden andre verdenskrig, og ikke fikk dere kjøpe is og ha det moro i skolegården heller. La oss krysse fingrene for at den neste nasjonaldagen blir tidenes beste!

Takk for at dere holdt dere unna besteforeldre og oldeforeldre, selv om det var trist å ikke få se dem på lenge. Dette fikk oss til å skjønne hvor viktig familien er for oss, og forhåpentligvis kan vi være masse sammen med hele familien i 2021.

Les også: Husker du da corona var en øl. Da karantene var for hunder. Og kollegene dine ikke var mutet?

Takk for at dere droppet sommeravslutningene. Vi foreldre er lei oss for at vi ikke fikk se dansen dere hadde øvd på, sangen dere hadde lært dere, kunsten dere hadde laget og alt det andre dere gledet dere til å vise oss på årets sommeravslutninger.

Takk for at dere ble med på en annerledes sommerferie. Dere hadde kanskje gledet dere til bading på stranda i Syden eller spennende opplevelser i storbyen. Eller kanskje hadde dere sett frem til hyttetur med besteforeldre eller å besøke norske destinasjoner uten så mye folk rundt dere? Slik ble det ikke. Alle var samlet i Norge, og mange steder ble det trangt om plassen og lange køer. Og Norge klarte heller ikke å gi oss det sommerværet vi så sårt trengte. Vi krysser fingrene for at neste sommer blir en supersommer!

Takk for at dere håndterte en annerledes skolestart. Førsteklassingene fikk en annen første skoledag enn skolene har pleid å ha. Og den første tiden på skolen ble kanskje ikke helt som forventet. De store barna som skulle være faddere fikk ikke være like mye med fadderbarna som de hadde håpet. Og alle skoleelevene har måttet tilpasse seg mange strenge regler som gjør skolehverdagen litt mer krevende enn ellers.

Takk for at dere ofret halloween og knask eller knep. Forhåpentligvis fikk dere feiret dagen på en hyggelig måte, enten hjemme med familien eller med deres kohort fra skolen.

Takk for at dere avlyste barnebursdagen. Heldigvis ble reglene endret før sommeren, så de fleste som hadde bursdag etter dette har fått feire med vennene i klassen. Men tusenvis av barn som har bursdag på våren fikk ikke invitere vennene til bursdagsfeiring i år.

Les også: Fitbits korona-tall: Særlig én gruppe ble mye mindre aktive.

Takk for at dere ofrer adventstiden. Det blir ingen juleavslutninger, så heller ikke nå får vi se tingene dere har forberedt for oss. Dere får ikke lage pepperkaker i barnehagen, ha Lucia-tog inne på avdelingen eller ha juleverksted med fotballaget. Men jeg håper alle klarer å finne på noe hyggelig likevel!

Takk for at dere ofrer jula. Gaver skal det selvsagt bli. Julegrøt, nissebesøk og juletre likeså. Men julefeiringen blir ikke helt som den pleier. Kanskje tør ikke oldemor komme på besøk? Kanskje får ikke bestefar reist til Norge fra utlandet? Kanskje har ikke foreldrene dine like god råd som de pleier? La oss være glade for at vi i hvert fall kan være sammen med våre nærmeste og at du får tid til ekstra mye hjemmekos i romjula.

Og takk for at dere har tilpasset dere den nye hverdagen. Dere vasker hender straks dere kommer hjem, spriter hendene hvis dere skal spise ute, holder god avstand til fremmede, sier fra hvis dere kjenner så mye som et rusk i halsen og bruker ordet kohort som om det er et ord dere alltid har kunnet.

Takk for at dere har gjort alt dette for en sykdom som først og fremst er farlig for de eldre. En sykdom som de aller, aller fleste barn får milde symptomer av og ikke trenger å frykte. Det har nok vært et tungt år for dere også. Men husk da, at deres innsats kan ha reddet mange liv. Og at en gang i løpet av neste år kan vi forhåpentligvis ha en kjempefest med masse lek og moro … og mange, mange klemmer!

Takk for at dere lyste opp 2020, alle barn!

Denne saken ble første gang publisert 04/12 2020, og sist oppdatert 04/12 2020.

Les også