LIVET: Barnebarn

Bestefar Knut Olvar har vært mer til stede nå enn da han selv var småbarnsfar

Hvor ofte er det naturlig å passe barnebarna? Vigdis (59) og ektemannen Knut Olvar (61) har avklart dette på forhånd med barn og svigerbarn. 

<b>BESTE BASTO:</b> Eiri (2) og Tindra (4) har et nært forhold til morfar Knut Olvar, som de kaller Basto. Han henter ofte i barnehagen, går på turer og legger jentene når de er på overnatting.
BESTE BASTO: Eiri (2) og Tindra (4) har et nært forhold til morfar Knut Olvar, som de kaller Basto. Han henter ofte i barnehagen, går på turer og legger jentene når de er på overnatting. Foto: Anne Elisabeth Næss
Publisert

Jeg gikk av med pensjon tre uker før Tindra ble født. Det var ikke planlagt sånn, men det passet jo bra, sier Knut Olvar Knudsen.

Han har vært pilot hele sitt yrkesliv, og i den jobben blir man tidlig pensjonist.

− Jeg fortalte kollegaene at jeg skulle få en ny jobb, siden jeg skulle bli bestefar.

Han og kona Vigdis Grande Knudsen bor på Tranby utenfor Drammen, et steinkast unna datteren Maria Kristine Løkstad Grande (35), svigersønnen Juel Victor Løkstad Grande (33) og barnebarna Tindra (4) og Eiri (2).

I dag møtes storfamilien til vafler og kaffe hjemme hos besteforeldrene.

Bor 700 meter unna

Vigdis og Knut Olvar er mye sammen med barnebarna – og tilbyr barnevakt så ofte de kan. Det setter foreldrene stor pris på, og det var også hovedgrunnen til at de kjøpte hus 700 meter fra besteforeldrene.

− Vi ønsket å flytte nærmere familien da vi fikk barn. Da er det enklere med spontan barnevakt, og storfamilien får vært mye sammen, sier Maria.

Råd fra besteforeldrene:

Ta hensyn til seg selv og egne behov. Har man andre planer, er det lov å si nei til å være barnevakt.

Vær åpne med hverandre.

Bor dere nærme hverandre, krever det mindre planlegging. Hent i barnehagen, ta en tur på lekeplassen eller gå en trilletur.

Et par timer kan være god avlastning for foreldrene, og samtidig skaper det å ha en regelmessig kontakt en trygg og god relasjon.

Knut Olvar og Vigdis har også to små barnebarn til i Oslo, og de er også mye sammen med disse selv om barnevakt da må planlegges mer i forkant.

De to besteforeldrene er opptatt av å finne balansen mellom det å være til disposisjon for barn og barnebarn, samt ta vare på seg selv og sine egne behov. Dette avklarte de med småbarnsforeldrene på forhånd. De mener det var lurt.

− De spør ved behov, og vi sier nei om det ikke passer, sier Vigdis.

− Men det er sjelden det er nei, da, sier en smilende Knut Olvar, som kalles Basto.

− Det er jo ikke noe spesielt vi må.

Les også: Mollie var bare fire år da hun opp­lev­de styg­ge kommen­ta­rer. Da re­ager­te mam­ma

<b>NULL HULL:</b> Tindra og Eiri har både klær, leker og toalettsaker liggende hos besteforeldrene. Her er det tid for tannpuss.
NULL HULL: Tindra og Eiri har både klær, leker og toalettsaker liggende hos besteforeldrene. Her er det tid for tannpuss. Foto: Anne Elisabeth Næss

Kan bli konflikter

Datteren Maria sier at hun og Juel Victor prøver å ta hensyn.

− Hvis de akkurat har hatt jentene på overnatting, spør vi jo ikke om barnevakt dagen etter. Om det er en veldig fin dag, tenker jeg jo at dere heller vil ut med båten.

Maria har inntrykk av at dagens småbarnsforeldre forventer mye barnevakt. Dette kan også innby til konflikter mellom generasjonene.

− Alle småbarnsforeldre er kanskje ikke villige til å legge om livet når de får barn, og vil på bytur og langhelger bort fra barna. Men så er det jo veldig forskjellig da. Det er andre foreldre som klager på at de aldri har barnevakt – og som er misfornøyde med at besteforeldrene kun er opptatt av seg og sitt.

Basto nikker.

− Noen besteforeldre er nok opptatt av å realisere egne planer, men jeg har inntrykk av at de fleste er veldig engasjerte i barnebarna. Og at de som bor nærme familien, stiller opp med barnepass når det er behov for det.

Les også: – Jeg får klump i halsen når jeg skriver dette. Mange barn venter på en invitasjon som aldri kommer

<b>STORFAMILIEN SAMLET:</b> Det er mye hygge rundt spisebordet hos mormor og Basto på Tranby. Fra venstre: Vigdis Grande Knudsen, Maria Kristine Løkstad Grande, Juel Victor Løkstad Grande, Eiri Løkstad Grande, Tindra Løkstad Grande og Knut Olvar Knudsen.
STORFAMILIEN SAMLET: Det er mye hygge rundt spisebordet hos mormor og Basto på Tranby. Fra venstre: Vigdis Grande Knudsen, Maria Kristine Løkstad Grande, Juel Victor Løkstad Grande, Eiri Løkstad Grande, Tindra Løkstad Grande og Knut Olvar Knudsen. Foto: Anne Elisabeth Næss

Nært forhold

Maria setter stor pris på å ha foreldrene så nærme i den hektiske småbarnsfasen. Da eldstedatteren var nyfødt, tok hun ofte turen innom foreldrene. Det var godt å ha et sted hun kunne legge seg ned på sofaen og vite at babyen ble tatt hånd om.

− Det var godt å ha noen å snakke med. Tindra hadde kolikk, så jeg sov veldig dårlig i starten, sier Maria.

Hun setter pris på det nære forholdet hun har til foreldrene. De trives i hverandres selskap, så det er en vinn-vinn-situasjon å bo så nærme.

Besteforeldrene henter i barnehagen hver torsdag, og ofte har de jentene på overnatting til fredag. De har både klær, leker og toalettsaker liggende hos besteforeldrene. Barnepass er kjærkomment for Juel Victor og Maria, som da får jobbet inn noen timer og får unna husarbeid og andre praktiske gjøremål.

Mormor Vigdis jobber 60 prosent stilling i jentenes barnehage, men på en annen avdeling. Hun får likevel noen glimt av dem i hverdagen. 59-åringen vet hvor viktig gode relasjoner er de første årene i barnas liv.

− Å være sammen med besteforeldre betyr mye for barna. De positive opplevelsene og gode relasjoner til andre gjør at barna blir tryggere og mer robuste, sier mormor Vigdis.

Les også: Barnehagelærer: – Ikke kjøp disse klærne

Avlastning

Mamma Maria nikker enig.

− Det er betydningsfullt for barna å ha noen andre voksenpersoner enn oss som de er trygge på. Og siden foreldrene mine har de samme grensene som barna er vant med hjemmefra, oppleves det som god avlastning å være på besøk.

Det er som regel Basto som henter i barnehagen, siden han er pensjonist. Da Tindra var ett år, var hun uten barnehageplass i noen måneder, og i denne perioden passet morfaren barnebarnet fast en dag i uken. Knut Olvar har vært mer til stede nå enn da han selv var småbarnsfar.

− Jeg jobbet turnus og var mye fraværende da barna var små. Men det har jeg fått tatt igjen til gagns nå. Jeg har nok skiftet mer bleier nå enn jeg gjorde da, sier han og ler.

Les også: Dette er barnas klare beskjed til skilte foreldre

Familieterapeutens beste råd

VÆR ÆRLIGE: Hvis dere blir spurt om barnevakt oftere enn dere har kapasitet til, bør dere være ærlige og si det som det er. Fortell at dere gjerne vil stille opp og være der for familien, men vær samtidig ærlig på hva dere klarer og ikke klarer med tanke på helse og tidsbruk.

Anne Kristin Schønning ved Samtalepartner Bergen
Anne Kristin Schønning ved Samtalepartner Bergen

SNAKK SAMMEN: Legg gjerne en langsiktig plan sammen med foreldrene og fortell dem om deres hverdag og hva dere har mulighet til å bidra med.Det er viktig at dere snakker sammen om behovet for barnevakt og hvor ofte dere har kapasitet til å bidra.

SKAP EN GOD RELASJON: I tillegg til å avlaste foreldrene er jo målet med å stille opp som barnevakt at det skal bygges en god relasjon til barnebarna. Et godt forhold er en berikelse for alle parter.

RESPEKTER HVERANDRE: Begge parter må respektere hverandres tid, behov og ønsker. Det må være lov for foreldre å spørre om barnepass, og det må være lov for besteforeldre å si nei.

FINN EN BALANSEGANG: Det må føles greit for alle parter. Ingen må føle seg utnyttet eller presset. Besteforeldrene har jo sitt eget liv som de også skal leve, så finn en balansegang som passer for begge parter.

VIS FORSTÅELSE: Noen besteforeldre har kanskje en stor ungeflokk og er fortsatt slitne etter sine egne og har følt seg frie for første gang på mange år uten å ha ansvar for barn. Da er det ikke alltid like fristende å være barnevakt.

Kilde: Familie-, par- og individual- terapeut Anne Kristin Schønning ved Samtalepartner Bergen

Denne saken ble første gang publisert 26/11 2021.

Les også