Vil gi barn flere utfordringer

Mener at foreldre er for redde for å gi barna kniv

Forfatter og villmarksmann, Bjørn Andreas Bull-Hansen (47), mener at noen foreldre beskytter barna sine på feil områder i livet.

FOR OVERBESKYTTENDE: Forfatteren mener vi beskytter barna for mye mot naturlige utfordringer, og for lite mot bruk av for eksempel mobiltelefoner og dataspill.
FOR OVERBESKYTTENDE: Forfatteren mener vi beskytter barna for mye mot naturlige utfordringer, og for lite mot bruk av for eksempel mobiltelefoner og dataspill. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Bjørn Andreas Bull-Hansen (47)

  • Blogger, forfatter og YouTuber.
  • Debuterte som forfatter i en alder av 24. Er blant annet kjent for romanserien «Jomsviking».
  • Har egen YouTube-kanal som omhandler «bushcraft»; hvordan overleve i naturen med det naturen har å by på – vikingstyle.

De aller fleste av oss har en eller flere ganger kjent på frykten som innebærer å ikke ha kontroll over hva som skjer med barna våre. Tanken på at noe kan gå galt når barnet får potensielt farlige gjenstander i hånda, har gitt flere av oss frysninger nedover ryggen. Hva om de skader seg? Hva om det skjer noe som vi ikke har kontroll på.

Den bokaktuelle romanforfatteren Bjørn Andreas Bull-Hansen, som på sin blogg kaller seg «norseman», mener barn bør lære å bruke kniv allerede fra de er fire-fem år gamle.

– Å gi barna utfordringer er ikke noe vi bør være redde for, mener forfatteren. Det har med mestring å gjøre. Så lenge det skjer innenfor trygge rammer, forklarer han.

Bull-Hansen, som selv er pappa til to, mener at vi bør bygge opp en trygghet rundt det å være i naturen, og la barna lære seg å lage bål og sette opp telt. Han forteller videre at de fleste barn i fire-femårsalderen synes det er stor stas å få spikket sin egen pinne til pølsegrilling.

– Det må selvfølgelig gjøres under oppsyn, og de må også få forklart og vist hvordan de skal bruke kniven på en forsvarlig måte, sier han.

For overbeskyttende

Bull-Hansen lot sine egne barn få prøve å spikke pølsespyd da de var rundt fem år gamle. Det ble en hit!

Bjørn Andreas Bull-Hansen
Bjørn Andreas Bull-Hansen Foto: Privat

– På noen områder er nok foreldre i dag litt for overbeskyttende. Men vi beskytter barna for lite i andre sammenhenger, som f.eks. bruk av mobiltelefoner, dataspill og liknende. Jeg mener vi må la ungene få fine, naturlige opplevelser i naturen som er gode å ha med seg i voksenlivet også, fortsetter han.

Han tror også at barn på fire-fem år fint kan mestre å bruke skarp kniv på et kjøkken.

– Ja, det synes jeg. Men det må selvsagt foregå innenfor trygge rammer, akkurat som all annen knivbruk.

Idrettsleder ved Olympiatoppen, Roger Gjelsvik, er enig med forfatteren og tror foreldre i dag er mer skeptiske enn for 20-40 år siden. At vi er redd for det udefinerbare; at alt skal gå galt. Han mener vi nærmer oss en terskel der man gjør alt så sikkert at alt blir kjedelig.

–Vi skal ha kontroll på alt. Jeg tror mange har misforstått. Vi tenker at vi må beskytte barna våre for alt det er verdt, hvilket kan gi motsatt effekt. Hvis barnet kommer i en situasjon der man skal bruke denne kniven, og ikke fått prøve seg med kniv og fått veiledning tidligere, kan det fort bli feil, sier han.

Råd om knivbruk og spikking

  • Lær barnet å vite hvor begge hendene er, slik at man ikke spikker seg i den hånden man holder pinnen i.
  • Spikk bort fra kroppen, og ikke mellom bena.
  • Stikk kniven i sliren (eller gi den til en voksen) når du er ferdig med den, og ikke gå rundt med kniven hvis den ikke er i sliren.
  • Hold kniven skarp, slik at det ikke kreves så mye kraft for å bruke den.

– Vi tar på barna hjelm, men kanskje vi heller burde lære dem å sykle, fortsetter han.

La barn være barn

Gjelsvik forteller at da han var liten, dro han ut på morgenen og kom hjem på kvelden. I dag mener han foreldre fort blir engstelige om de ikke har hørt fra barna sine på et par timer.

– Vi må slippe de fri. De må få falle, tråkke litt feil. Hvis ikke, får de ikke den kompetansen som skal til for å kunne ta de valgene de står ovenfor senere i livet. Vi har et ansvar for å sørge for at ting ikke skjer, men må passe på at barn må få lov til å være barn, sier han.

Hva er en norseman, egentlig?

En person som levde i Skandinavia tidlig middelalder, blant annet vikinger.

Han mener at ved å la barna prøve og feile, vil man bidra til at de bygger egne erfaringer – som igjen vil ha en positiv påvirkning på utviklingen deres, og deres evne til å ta valg.

Skap trygge rammer ved å involvere barna

Bull-Hansen synes man bør involvere barna mer, spesielt ute i naturen. Tenne bål og bruke kart og kompass, er som regel veldig artig for små barn.

– Det er ferdigheter som gir enorm mestringsfølelse. La barna være med på det du gjør. Ta dem med på telttur og lag bål i skogen. Det er utrolig gøy og gir kjempefine opplevelser for både barn og voksne. Barn har en naturlig nysgjerrighet og er ofte mye smartere enn vi tror, sier han.

Gjelsvik mener at trygge rammer er med på å skape trygge barn. Skal barna bli gode voksne, må de prøve og lære.

– Hjelp barna med å se nytteverdien. Lær barna å lage pil og bue ved å bruke kniven, eller ta med barna ut for å plukke bjørkegreiner til 17. mai. Det er viktig at det er i et element der kniven hører hjemme, forteller han.

Denne saken ble første gang publisert 12/11 2019, og sist oppdatert 12/11 2019.

Les også