Barn og gaming

Cathrine (34) bestemte seg for å legge vekk fordommene mot gaming – og ble «den kuleste mammaen i galaksen»

Cathrine (34) bekymret seg for drittsnakk i chatten og at Mathias (9) skulle bli en inaktiv gutt som bare satt inne. Da tok hun et drastisk valg.

Pluss ikon
TID SAMMEN Mathias synes mamma er verdens kuleste, og elsker tiden de bruker sammen
TID SAMMEN Mathias synes mamma er verdens kuleste, og elsker tiden de bruker sammen Foto: Privat
Sist oppdatert

– Helt siden Mathias (9) var ganske liten har han hatt en stor interesse for spill. Det tok lang tid før jeg forsto noe av dette, og det var nok først på en stor spillmesse i Tønsberg for et års tid siden at jeg virkelig så hvor mye dette betyr for sønnen min, forteller Cathrine Finnebraaten (34) fra Drammen åpenhjertig.

Hun beskriver det som at han fant «sin plass» her i verden tross sin unge alder.

Da Mathias kom på en suveren andre plass i spillet Super Smash ultimate flokket de andre deltagerne seg rundt ham. Det ble snakket om hvor dyktig han var, og ukjente kom bort og roste prestasjonen han nettopp hadde vist. Cathrine fikk en skikkelig aha-opplevelse den dagen.

– For meg som mamma var det utrolig fascinerende å se hvordan han så lett snakket med mennesker i alle aldre. Det var så tydelig at de hadde et felles språk og en felles forståelse. I det øyeblikket bestemte jeg meg for å legge til side alle tidligere fordommer, og med åpent sinn utforske dette nærmere.

GLAD I GAMING: Gamingen gir utrolig mye glede, og har ført til mange nye vennskap. For Mathias, men også for mamma..
GLAD I GAMING: Gamingen gir utrolig mye glede, og har ført til mange nye vennskap. For Mathias, men også for mamma.. Foto: Privat

– Ja, for det er jo ikke til å legge skjul på at jeg hadde en forestilling om hvilke type vaner gamere hadde. Jeg kjente nok på en slags redsel, helt ubegrunnet ser jeg i ettertid, for at sønnen min skulle bli en blek unge, som bare drakk Red bull og hadde dårlig søvnkvalitet, sier mammaen med et smil.

Mestringsfølelse for Mathias

At spilling gjør barna passive og ikke trigger kreativ tenkning er Cathrine sterkt uenig i. Likevel tror hun nettopp dette er en redsel mange foreldre kjenner på. Hun var selv en av dem, og mener hun ville ha gjort sønnen en stor urett om hun ikke hadde gitt ham sjansen til å få vise henne hva gaming faktisk handler om.

– Mathias kjenner på en mestringsfølelse han ikke har hatt på andre arenaer i livet. Han er virkelig i sitt ess. Så mange brikker har falt på plass, både for han og for meg. Ikke alle barn elsker fotball eller andre lagidretter, og det synes jeg må være helt lov.

– Faktisk må hjernen virkelig brukes under spill: Her kreves det stor kreativitet, evne til å være løsningsorientert og kunne tenke raskt. En bonus har vært språklæring, og Mathias har i et godt år nå snakket i engelske setninger, forteller Cathrine.

UNIKT INNBLIKK: Ved selv å delta aktivt i gamingen, mener Cathrine hun får et helt unikt innblikk inn i sønnens verden..
UNIKT INNBLIKK: Ved selv å delta aktivt i gamingen, mener Cathrine hun får et helt unikt innblikk inn i sønnens verden.. Foto: Privat

Ikke minst lærer barna å måtte takle stress og tåle å få seg en trøkk gjennom gamingen, skal vi tro mammaen. Godt samarbeid og god kommunikasjon er en nøkkel til suksess i spillverdenen.

Tips fra en gamermamma

  • Heng deg på, engasjer deg, sjekk ut og vær nysgjerrig!
  • Still masse «dumme» spørsmål. Barna svarer mer enn gjerne på disse, og synes oftest det er gøy å kunne forklare.
  • Om du står i et spill vil du se at det ligger masse strategisk tenking blant alt som blir gjort. Alt ser ganske tilfeldig ut, men det er det veldig sjelden.
  • Tenk på at du gjennom å engasjere deg i gaming får masse kvalitetstid, gode samtaler og innsikt i hva som skjer i barnets liv.
  • Gaming kan brukes i læringssituasjoner: Snakk sammen om hvordan man håndterer mennesker som opptrer ufint, hvordan man bør snakke til hverandre og hva man føler om man behandles dårlig.
  • Flere og flere idrettsforeninger starter opp e-sport-lag. Da er det både faste treninger, kamper og tydelige rammer.
  • Ved å sette deg inn i gamingen vil du forstå følelsene du blir vitne til på en helt annen måte: Hvordan følelsene bruser når det går dårlig, hvordan det føles når det går bra, hvor irriterende det er når noen ødelegger rangeringen.

– Barna lærer seg raskt hvordan man bør forholde seg til andre og ha en vennlig tone. At ufin opptreden og stygt språk lett får uønskede konsekvenser. Det er fantastisk å se gleden når de presterer bra, jobber mot et felles mål og kanskje til og med vinner kampen.

Klare regler

Selv om Cathrine er en pro-gaming forelder, er hun veldig tydelig på at det må klare regler til. I ukedagene innebærer det at både skolearbeid og fysisk aktivitet må gjennomføres før spilling.

I helger og på fridager står både tannpuss, frokost og bevegelse på agendaen før Mathias får lov til å fordype seg i spillverdenen.

– Det er så viktig å få rørt på kroppen. Gaming er definitivt en verden man dras inn i om det ikke reguleres, så her har vi voksne et viktig ansvar. Både jeg og pappaen kunne helt klart vært litt mer strenge på spillingen, men så lenge Mathias gjør det han skal både på skole og fritid, så får han spille.

Les også: Ett kvarter med skjerm holder for barna

FJELLTUR: Mathias sammen med mamma Cathrine og pappa Arild på toppen av Gaustadtoppen. Familien er opptatt av å være i aktivitet.
FJELLTUR: Mathias sammen med mamma Cathrine og pappa Arild på toppen av Gaustadtoppen. Familien er opptatt av å være i aktivitet. Foto: Privat

Den kuleste mammaen

Da Cathrine forsto at sønnen for alvor ville satse på gamingen, var det for henne viktig å ha noen klare rammer. Ønsket om at Mathias skulle få spille på et lag med organiserte treninger gjorde at hun tidlig tok kontakt med Drammens BK E-sport.

– Der var det egentlig en nedre aldersgrense på 13 år, men Mathias fikk likevel lov til å komme på åpen kveld. Der fikk han anledning til å vise gode holdninger og modenhet, og tilbud om å bli en del av laget.

Den unge alderen gjør at mammaen må være fysisk til stede på både treninger og turneringer, og hun skryter av det gode miljøet.

– Aldersspennet er stort, men alle ungdommene er hyggelige, høflige og imøtekommende. Det er rett og slett utrolig hyggelig.

Test deg selv: Hvilken pappatype er du?

Har knekt koden

Gamingguide for nybegynnere

Noob: Nybegynner

LAN: Dataparty med masse gaming, show, musikk og konkurranser

Flaming: Stygg drittslenging

Raging: Bli sint ved for eksempel tap

Toxic: Stygt snakk, som ødelegger chat

Reranker: Noen som spiller dårlig med vilje for å gå ned i rank

Smurf: Noen som er gode, men har lav ranking (vanligvis fordi de har kjøpt en ny konto)

GG : Good games (sies etter spill)

LOL: League of legends spill, men også lol som laughing out loud

Brult: Slangord for super smash ultimate

Ez: Easy

AFK: Away from keyboard

GL: Good luck

Dis: Discord: Slack for gamere. Samfunn med kanaler, chatter og mulig for åpen snakk

Brb: Be right back

Glhf: Good luck, have fun

Trash talk: Slenge med leppa

Salty: Bitter

Kilde: Cathrine og Mathias

Selv startet Cathrine å spille fordi hun visste det kan være en god del drittsnakk i ulike chatter. For henne ble det derfor en selvfølge å delta aktivt i gamingen på hjemmebane for å kunne holde øye med Mathias.

– Jeg oppdaget jo raskt at han lærer betydelig raskere enn meg, så for å klare å holde følge, måtte jeg legge ned det dobbelte antall timer. Det endte med at jeg ofte ble sittende oppe på kvelden etter leggetid, og det ble bare mer og mer gøy etterhvert som jeg klarte å knekke koden, ler Cathrine.

Å spille hjemme, dra på treninger, turneringer og LAN sammen, gir de to masse verdifull kvalitetstid.

– Vi storkoser oss! Mathias får holde på med sin store lidenskap, og jeg heier og er med og spiller. Vi er heldigvis ikke kommet til den alderen hvor det er flaut å være med mammaen, men det kommer garantert, og den dagen gruer jeg meg virkelig til.

Les også: Enkle tips til superkjappe matpakker

– Kulest i galaksen

På spørsmål om hva niåringen tenker om å ha en «gamermamma» kommer svaret lynkjapt:

– Jeg elsker gaming, og synes det er veldig spesielt at mamma vil spille med meg. Da får jeg gjort det morsomste i verden sammen med henne, og det synes jeg er veldig fint.

Mathias liker veldig godt å ha med mamma Cathrine på data party.

– På LAN kan mamma re opp senga mi og passe på at jeg har det bra. Hun kan hjelpe meg når jeg spiller, og er en rå healer! Hun er den kuleste mammaen i galaksen!

Les også: «Hva har vi gjort feil? Alle andre foreldre har barn som sover i egen seng, eller hva?»

Denne saken ble første gang publisert 29/05 2020, og sist oppdatert 29/05 2020.

Les også