Ble mormor og mor på ett døgn

Det ble et lite sjokk for datteren da hun fikk vite morens hemmelighet

Det ble et døgn som Tina (39) aldri kommer til å glemme.

<b>KUNNE VÆRT SØSTRE:</b> Ungdommelige Tina (39, t.h.) kan bli tatt for å være datteren Melinnes (20) storesøster. Nå nyter begge mammaperm og tilbringer masse tid sammen.
KUNNE VÆRT SØSTRE: Ungdommelige Tina (39, t.h.) kan bli tatt for å være datteren Melinnes (20) storesøster. Nå nyter begge mammaperm og tilbringer masse tid sammen. Foto: Privat
Sist oppdatert

I en stor familie kan det være litt av en jobb å holde oversikten over store og små slektninger. Nye kjærester og halvsøsken gjør det ikke enklere.

Dette er Tina Torstenson fullt klar over. Ikke at 39-åringens familie er så stor. Men det vil kreve litt å forklare andre om hvordan hennes familie henger sammen.

Som et eksempel er hennes nyfødte sønn Fred onkel til Tinas barnebarn Cleon, selv om han er 21 timer yngre! Det gjør det heller ikke enklere at mor og datter ser ut som søstre.

Men sånn er det i denne familien. Tina ble både småbarnsmor igjen og mormor for første gang på under ett døgn. For da hun fødte sitt sjette barn, hadde hennes eldste barn, Melinne (20), nettopp blitt mor for første gang.

Komplisert slektskap

Tina og datteren sitter med hvert sitt vakre barn på fanget hjemme i Tinas bolig i Hallstahammar i Sverige. Uansett om man er erfaren med små barn eller ikke, må man følge godt med. De små krabatene finner på mye sprell når de krabber rundt. De koser seg i hverandres selskap, totalt uvitende om deres kompliserte slektskap.

Det er blitt mange barn på 39-åringen. Tina fikk Melinne da hun var 19 år, og skulle få ytterligere tre barn til før hun ble skilt. På den tiden var hun så fornøyd med de fire barna at hun aldri hadde trodd det ville bli flere. Men så fikk hun en 15 år yngre kjæreste, og han hadde derimot veldig lyst til å bli far. Og slik gikk det.

– Vi fikk Lovi for to år siden. På det tidspunktet var det ingen planer om flere barn. Det var noe vi senere skulle snakke om, forklarer Tina.

Gleden over barn har tydeligvis gått i arv. Da hennes datter fylte 19 år, skrev moren en humoristisk hilsen til henne på Facebook: «Hvis du følger i mine fotspor, blir jeg bestemor før jeg er 40. Men vent gjerne en stund til.»

Les også: Susannes fødsel var litt utenom det vanlige: – Jeg føler meg utrolig heldig

Ordlek-avsløring

Lite visste hun den gangen at Melinne nettopp hadde gått i morens fotspor. Dagen etter bursdagen viste en graviditetstest at hun ventet barn med sin samboer. Men Tina fikk ikke vite noe da. Nyheten skulle hun få servert på en helt spesiell måte.

Den første søndagen i advent i fjor hadde datteren inviterte til familieselskap. Da skulle alle spille en ordlek, hvis riktig svar var: «Jeg fulgte i dine fotspor»,

– Jeg vant, men jeg var den eneste som ikke skjønte sammenhengen, ler Tina.

Det vanket en liten gave til ordlekens seierskvinne. Da Tina åpnet den, forsto hun hvorfor alle de andre hadde et så lurt blikk. Den inneholdt en graviditetstest!

– Jeg ble både sjokkert og glad. Glad for å bli bestemor, men samtidig litt bekymret, innrømmer Tina som var spent på hvordan det kom til å gå økonomisk for det unge paret.

– Jeg vet selv hvor tøft det er å være en ung mor. Men jeg visste også at Melinne ville bli en god mor, for hun har alltid vært flink til å ta vare på søsknene sine.

Les også: (+) Når Mona Levin kjenner på savnet, tar hun frem de 53 år gamle babyskoene

Tok test på kjøpesenter

Siden datteren ventet barn, var det i alle fall ikke aktuelt for Tina å få flere. Men bare et par uker senere begynte kroppen hennes å gi henne signaler som hun kjente igjen. En dag hun handlet julegaver, ble det også et stopp på apoteket for å kjøpe en graviditetstest. Tina var så spent at hun ikke klarte å vente til hun kom hjem. Hun gikk inn på kundetoalettet og testet seg. Testen var positiv.

Den uplanlagte graviditeten ga Tina hodebry.

– Jeg lurte på hva Melinne ville si. Ville dette ødelegge litt av hennes egen babylykke? Og hva ville folk si når de fikk vite at både mor og datter var gravide samtidig? Hjemme måtte vi tenke oss grundig om, sier Tina.

<b>UNIKE:</b> Onkel Fred (t.h.) er 21 timer yngre enn Cleon. 
UNIKE: Onkel Fred (t.h.) er 21 timer yngre enn Cleon.  Foto: Privat

Men konklusjonen ble at man skulle la naturen gå sin gang. Det ble et lite sjokk for datteren da hun fikk vite morens hemmelighet.

– Først ble jeg selvfølgelig overrasket, men det tok ikke lang tid før jeg syntes det bare var stas at vi var gravide samtidig, sier hun.

De fikk en del blikk fra forbipasserende når de var ute å gikk med sine struttende mager, men det ga de blaffen i.

Melinne hadde termin 27. juli og Tina 9. august.

– Vi spøkte selvfølgelig med at vi kunne føde samtidig, men terminene var nesten to uker fra hverandre, så det så vi ikke på som særlig sannsynlig.

Les også: Lene (33) og tvillingsønnene har samme diagnose: – Jeg fikk sjokk

Møttes til frokost

Datteren Melinne hadde gått langt over termin, og tirsdag morgen 9. august skulle fødselen settes i gang. Men mandag kveld kom riene, og klokken 03.25 tirsdag morgen var Cleon født. Han veide 3646 gram og var 52 centimeter lang.

Hun hadde ikke sagt noe til moren om at de var reist til fødeavdelingen, så det kom som en overraskelse for Tina da hun fikk et tilsendt et bilde av det som var hennes nyfødte barnebarn.

På dette tidspunkt hadde Tinas rier startet. Det var bare å dra på sykehuset.

– Jeg lurte på om vi kom til å føde samme dag, sier Tina.

Men klokken passerte 47 minutter etter midnatt før Fred kom til verden, med sine 51 centimeter og 3685 gram.

– Vi lå på forskjellige rom, men ble enige om å møtes klokken åtte neste morgenen til frokost.

Tina og datteren har møttes mye i mammapermisjonen, og det er blitt mange turer med hver sin småtass i barnevognen. Siden de bor i hver sin del av byen, kommer ikke barna til å gå på samme barneskole. Men mor og datter har planen klar.

– De skal gå på samme videregående skole, og det blir gøy!

Denne saken ble første gang publisert 26/11 2023, og sist oppdatert 26/11 2023.

Les også