Både grovmotoriske og finmotoriske ferdigheter blir stadig bedre hos 5-åringen, og dermed blir aktivitetsmulighetene større. Dere kan begynne på svømmekurs eller dere kan gå på skitur eller sykle sammen. Spiller dere fotball, kan du se at treffsikkerheten til 5-åringen er blitt bedre.

Det er også mindre frustrerende å holde på med innendørsaktiviteter lenge om gangen nå. For 5-åringer klarer å sitte stille en lang stund og konsentrere seg med aktiviteter for seg selv.

Dette kan 5-åringen

- Spille fotball: Er mer treffsikker når de sparker, og kan kaste ballen med armene over hodet, som et ordentlig innkast. De kan også la ballen sprette og ta imot den med begge hender.

- Kan stå på en fot en kort stund, kan koordinere hender og føtter når de springer.

- Øver seg på å stupe kråke.

- Kan herme etter bevegelser.

- Kan telle til ti - eller enda lenger.

- Kan vente på tur.

- Kan alle farger og noen fargenyanser.

- Bruker lange setninger og fortelle detaljert om noe som har skjedd.

- Noen kan skrive navnet sitt, men en og annen bokstav kan ende opp feil vei.

Lek og aktiviteter

- Konstruksjonslek som lego og byggeklosser er populært, og lærer 5-åringen litt om rom og former.

- Spill og puslespill. Det finnes en rekke læringsspill, både brett- og kortspill og dataspill, der barn kan bli kjent med for eksempel tall og bokstaver.

- Tegning: 5-åringen holder blyanten med "voksent grep", det vil si med tommel og pekefinger. Han kan tegne en firkant, og han kan plassere ting "riktig" på arket: et hus med hage foran og solen over og så videre. Menneskene de tegner får stadig flere detaljer.

- Rollelek er viktig for 5-åringer. Det kan være moro med leker som kassaapparat, doktorveske, kjøkkenutstyr osv.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!