barnebarn med autisme

– Det er fantastisk å være sammen med Charlie nettopp på grunn av diagnosen hans. Farger, mønstre og lukter er mye sterkere for ham

For Monica (61) byr barnebarnet Charlies autisme på noen utfordringer. Men seksåringens diagnose har gjort hverdagene hennes mer fargerike.

<b>NÆRT FORHOLD:</b> – Å omgås Charlie har gitt meg nye perspektiver, slår bestemor Monica fast.
NÆRT FORHOLD: – Å omgås Charlie har gitt meg nye perspektiver, slår bestemor Monica fast. Foto: Theresia Köhlin,
Sist oppdatert

Noen ganger bare «henger» de – andre ganger besøker de museum eller drar på hytta.

Monica Meijer og barnebarnet Charlie, som ble diagnostisert med autisme for et knapt år siden, har et nært forhold og er mye sammen.

– Jeg har ikke lest masse bøker om autisme, men det er klart jeg har måttet tilpasse meg, sier Monica.

– Det er mye å ta hensyn til når vi skal finne på ting. For eksempel må jeg tenke på hvilke type utflukter vi kan ta. Charlie må ha tid til hvile, og han trenger mat nesten kontinuerlig.

Etter en kort pause legger Monica til:

– Men det er fantastisk å være sammen med Charlie nettopp på grunn av diagnosen hans. Farger, mønstre og lukter er mye sterkere for ham. Det er også berikende for meg. Jeg stopper opp og ser ting jeg ikke ville sett uten Charlie. Det er så gøy!

Les også: Aldersguide for grensesetting 0 til 6 år: Det er spesielt én «foreldrefelle» du bør unngå

<b>LEK:</b> Monica og Charlie leker og koser seg.
LEK: Monica og Charlie leker og koser seg.

Gir trygghet

Til vanlig jobber Monica som lærer i barnehagen der Charlie tidligere gikk.

– Det var litt utfordrende å jobbe i barnehagen der mitt eget barnebarn gikk, men for oss har det vært bra siden jeg har kunnet hjelpe Charlie med tilpasninger rundt ham. Jeg tror ikke han har følt seg annerledes.

Når Monica skal beskrive forholdet hun og Charlie har, tenker hun seg litt om før hun konstaterer:

– Jeg tror han føler seg trygg med meg. Jeg stiller krav til ham, men jeg har mye tålmodighet. Og når jeg er sammen med Charlie og søsteren hans, legger jeg alt annet til side, da er jeg sammen med dem 100 prosent.

Hun forteller at også ektemannen Anders, barnas bonusbestefar har en viktig rolle i barnebarnas liv.

– Han er den morsomme bestefaren som hopper på trampolinen og kryper inn i lekehuset med dem, mens jeg tar meg av omsorgen.

Les også: (+) Test av leskedrikker for barn: Kun 2 får toppkarakter

Avlaster foreldrene

Monicas viktigste råd til andre besteforeldre som har barnebarn med nevropsykiatriske funksjonshemninger, er å være til stede for barnebarna og være til støtte for foreldrene.

– Ikke vær redd for diagnosen, det er så mye som er positivt.

Videre forteller 61-åringen at begge foreldrene til Charlie er flinke til å si fra når de trenger avlastning.

– Men hvis foreldrene mener de skal klare alt selv, må du kanskje hjelpe dem ved å bestemme at «nå tar vi barna, mens dere blir hjemme og ser film eller bare er». Noen ganger kan det være at man må være litt påståelig!

Fakta om autisme

Autisme er en utviklingsforstyrrelse som fører til vansker med sosialt samspill, kommunikasjon og språk, og kjennetegnes også av rigid og repeterende adferd. Det skriver Helsenorge på sine sider.

Man regner med at cirka én prosent av befolkningen har autisme, og tvillingstudier tyder på at autisme i stor grad er arvelig.

Genetikk kan likevel ikke alene forklare alle tilfeller av autisme.

Bredt spekter

Hvor alvorlige symptomene er, og hvor mye de påvirker funksjonsevnen, varierer sterkt fra person til person.

Professor ved UiT, Universitetssykehuset Nord Norge og Yale University School of Medicine, Yale Study Center, Roald A. Øien, forsker på autisme, og er selv far til et barn med ASF:

– Et barn med ASF er et fullverdig barn på lik linje med andre. Og selv om barn med ASF medfører utfordringer og innsats, så er livet som forelder til et barn med ASF akkurat så rikt og fullverdig som til et uten diagnosen, har han sagt til klikk.no.

Øien forklarer at det er viktig å huske at ASF er en spekterdiagnose som representerer et stort og bredt spekter av vansker.

– Tegn, symptomer og vansker varierer fra barn til barn, og sammensetningen kan ofte være utfordrende. Det kognitive evnenivået varierer stort, og man kan ofte skille mellom de som har psykisk utviklingshemming og de som har kognitive ferdigheter innenfor normalområdet, sa Øien.

Les mer om autisme her: Dette er de tidlige tegnene på autisme

Denne saken ble første gang publisert 08/08 2023, og sist oppdatert 08/08 2023.

Les også