barnebursdag

BARNEBURSDAG: Kos og kaos © FOTO: Crestock

Når barnet begynner i barnehagen kommer også alle bursdagsinvitasjonene. Mange foreldre ser på de to timene der barnet er i selskap som en kjærkommen pustepause, og en anledning til å selv få fri.

- Men når er egentlig barnet stort nok til å gå i selskap alene?

- Det er veldig avhengig av personligheten til barnet, men jeg tror nok at de under 4-5 år trenger å ha med seg mor eller far, sier Gro Pilskog, som er styrer i Grytestranda barnehage på Sunnmøre.

Handler om trygghet

- Det handler nemlig å være trygg på det stedet du skal besøke. For mange barn kan det være vanskelig å spørre hvor man finner toalettet eller si fra til de voksne hvis det skulle være noe. Er barnet derimot utadvendt og kjent i huset, er det ikke noe i veien for at det kan gå i selskap på egen hånd. Vær da tilgjengelig på telefon om det skulle skje noe og barnet trenger deg.

- Barn som fortsatt ikke er tørre bør ikke komme alene. Tenk for et arbeid det blir for den som arrangerer selskapet, sier Pilskog. Har du ikke anledning til å være med i selskapet, bør dette gjøres avtale om på forhånd, mener hun.

-Barna oppfører seg gjerne annerledes i selskap enn både hjemme og i barnehagen. De har store forventninger og er veldig spente. Det gjør at de blir oppgiret og veldig aktive. Kaker, brus og godteri gjør kanskje også sitt til at de små kroppene ikke klarer å sitte stille.

Fordel oppgavene

- Den som skal holde barneselskapet, kan godt alliere seg med andre foreldre og delegere litt arbeidsoppgaver, sier Pilskog. Hun tror også det er viktig å tørre å si fra til barna om hva som er lov og ikke. Vær tydelig og sett grenser, for selv om det er bursdag trenger det ikke være fritt fram å hoppe i sofaen og løpe i stua.

- Jeg pleier å starte selskapet med å fortelle hva som skal skje. Nå skal vi først spise. Etter det kan vi gå ut og leke, forklarer Pilskog, som selv skal holde 4-årsselskap i morgen.

Trenger ikke være så mange

Hvor mange man inviterer i selskap, varierer fra barnehage til barnehage. Når barnet er lite, kan man kanskje begrense gjestene til de man leker mest med i hverdagen.

Åse Klevberg er styrer i Edwin Ruud barnehage i Eidsberg kommune. Hun har inntrykk av at småbarn blir feiret med både tre og fire selskaper når de fyller år. Og mange foreldre ber hele barnehagegruppen fordi de sliter med å velge bort noen.

- Jeg mener at det holder å feire barnet med stor gruppe i barnehagetiden. Og så kan man heller be de aller nærmeste vennene hjem, sier Klevberg. For det blir rett og slett ikke hyggelig verken for gjester eller foreldre hvis selskapet blir for stort.

Hun mener foreldre bør være tøffe nok til å bestemme, og ikke la det være opp til barnet å velge hvor mange som skal inviteres i selskap.

- Jeg hadde nok aldri tatt ansvar for 10 smårollinger på egen hånd. Som en regel bør det være en voksen per 4-5 barn i selskapet, mener Klevberg.

Doktorgrad på barnebursdag

Erika Ravne Scott har tatt doktorgrad på barnebursdager, men hun har konsentrert seg om barn i skolealder. Der er det ikke vanlig at foreldre er til stede i selskapet.

- Jeg har inntrykk av at det er vanlig å følge små barn i selskap, sier Ravne Scott. Hun tror denne praksisen varierer fra sted til sted. Hun er selv bestemor til en 3-åring og der han bor er det vanlig at hver forelder hjelper sitt barn under måltidet.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!