Gutter og jenter forstår ikke hverandre:

Advarer mot kjønnsdelt oppdragelse

Kjønnsfokusert oppdragelse kan gi barna problemer i parforhold senere i livet.

BLÅ OG ROSA: Ta hensyn tilbarnets naturlige temperament. Ikke alle passer inn i blått og rosa.
BLÅ OG ROSA: Ta hensyn tilbarnets naturlige temperament. Ikke alle passer inn i blått og rosa. Foto: Thinkstock
Sist oppdatert

- De aller fleste oppdrar barna kjønnstradisjonelt og tenker at det er naturlig. Dette gjelder spesielt fedre og deres sønner. Man får inntrykk av at en del fedre er redd sønnen skal miste kjønnshormonene sine av å gjøre feminine ting, sier Eva Tryti, psykolog og samlivsekspert.

Selv om det er veldig vanlig at både gutter og jenter vil prøve ut leker og klær som forbindes med det motsatte kjønn, er det større rom for at jentene får være guttete, enn at guttene får være jentete.

Men også jenter påføres en svært kjønnsdelt barndom. Forventningen er at jentene skal ha rosa, guttene skal ha blått. Det tjener butikkene rått på.

Og skal du holde barnerommet kjønnsnøytralt, må du nesten konvertere til amish, har forfatter og feminist Marta Breen tidligere uttalt til Foreldre.no.

Psykolog Eva Tryti mener denne kjønnsdelte oppdragelsen kan føre til at barna, og spesielt guttene, får problemer i parforhold med det motsatte kjønn senere i livet.

Gutte- og jenteting

Vi deler barna inn i gutte- og jentegrupper helt fra de er født. Hver eneste lille avgjørelse er med på å forme barna våre i blå eller rosa retning, mener Tryti.

Hvilke klær kler vi barna i? Hva slags gaver får de? Hvilke aktiviteter skal de delta på? Fotball eller dans? Hvilke dataspill får de spille? Hvilke filmer ser barna på? Skal de spille et instrument? Skal de lære å lage mat og hjelpe til med husarbeid?

- Ofte går den kjønnsdelte oppdragelse på tvers av barnas medfødte temperament. Hvis vi alle var litt modigere, ville ikke bare barna våre bli lykkeligere. Jenter og gutter, og senere menn og kvinner, ville også forstå hverandre bedre, sier Tryti.

«Fuck me»-topper

Psykolog og samlivsekspert Eva Tryti, mener vi må bli litt tøffere og ikke oppdra barna våre i tradisjonelle kjønnsmønster. Foto: Rolf M. Aagård
Psykolog og samlivsekspert Eva Tryti, mener vi må bli litt tøffere og ikke oppdra barna våre i tradisjonelle kjønnsmønster. Foto: Rolf M. Aagård Foto: rolf m.aagaard/gyldendal

Denne kjønnsdelingen går mest utover guttene, ifølge samlivseksperten.

- Hvis man ser bort fra at jentene ofte presses inn i prinsessekjoler, «fuck me»-topper og andre klær som utstråler forfengelighet og porno, har jentene fått en enorm frihet. Det er ikke mange ting jenter ikke kan gjøre i dag, sier Tryti.

Mens jentene kan være guttete og drive med maskuline aktiviteter, er det ikke like akseptert at guttene er jentete og driver med feminine aktiviteter.

- Jentene har fått tilgang til de fleste arenaer som tidligere var forbeholdt guttene, som jakt, fiske, kampsport og fotball. I tillegg kan de drive med typiske jenteting, som dans, håndarbeid og håndball. Guttene sitter igjen med fotball på tv og dataspill, sier Tryti.

En kvinneverden

Nils Eide-Midtsand er spesialist i barnepsykoterapi ved avdeling for barn og unges psykiske helse ved Sørlandet sykehus, Kristiansand. Han jobber spesielt med tenåringsgutter.

- Det er klart det er viktig at gutter kan vise følelser. Jeg jobber mye med å få gutter knyttet til følelsene sine. Men vi skal ikke fjerne guttene helt fra deres natur heller. Den røffe, konkurranseinnstilte personligheten, som liker å ta sjanser og risiko, er en veldig viktig del av guttenes natur. Men begge sider må få utvikle seg. Både den følsomme og den mer boltrende siden, sier han.

Kvinner må forstå menn

Han er likevel enig i at dersom man presser en kjønnsfokusert oppdragelse på barna, kan det være skadelig.

- Det vesentlige her er å lytte til signalene som kommer fra barnet selv. En gutt kan fint leke med dukker. Og en jente må få lov til å klatre hvis hun har behov for det, sier Eide-Midtsand.

Barna blir ulykkelige

Mens jentene stormer frem, trekker guttene seg tilbake. Dette har ført til at gutter og jenter knapt har noe med hverandre å gjøre lenger.

Hvordan kan man unngå kjønnsdelt oppdragelse:

La både guttene og jentene ta del i husarbeid og matlaging hjemme.

Prøv å få gutter og jenter til å leke mere sammen. Finn arenaer der begge trives.

Guttene tør ikke alltid be om å få gjøre ting selv. Mange gutter er ulykkelige fordi de egentlig liker å gjøre kreative ting, men aldri får sjansen.

Jenter bør si fra tydelig at de synes det er kult med gutter som gjør litt utypiske ting. Oppfordre jentene til å si at det er kjedelig med gutter som bare interesserer seg for fotball og spill.

Foreldre, lærere og førskolelærere kan gjøre masse for å oppmuntre til vennskap på tvers av kjønn, og felles aktiviteter og opplevelser. Som for eksempel blandede bursdager.

Ta opp 'kjønnsapartheid' på skolen og i barnehagen. Ta det på alvor. Forklar hvorfor det er så viktig, og at det gir bedre miljø for barna.

Mødrene kan dempe fedrene litt, og ikke melde seg ut av gutteoppdragelsen. Iblant kan fedrene gjøre det samme overfor jentene.

Ikke lag 'kjønnsapartheid' i familien. Og ikke la besteforeldre gjøre det heller.

Kilde: Psykolog og samlivsekspert, Eva Tryti

- Guttene er livredde for å være jentete, og søker til sine egne steder og aktiviteter der jentene ikke har adgang, sier psykolog Eva Tryti.

Hun skjønner at foreldre er redde for å oppdra barna så de faller utenfor og kanskje mobbes, men hun syns vi overdriver.

- Jeg har for eksempel hørt flere ganger, og i stort alvor, både mødre og fedre som er dypt bekymret for at sønnen deres ikke vil spille fotball, sier hun.

Jentene vil ha guttevenner

- Jentene har som regel veldig lyst til å leke sammen med guttene og vil ha guttevenner. Men guttene hoder seg unna. Først i russetiden kommer guttene frem og vil leke med jentene. Men fram til da har de vært helt avskjermet fra jentenes verden. De har brukt hele livet på å holde seg unna jenter og jenteaktiviteter. Og så står de plutselig der og er forelsket, og ikke aner hva de skal gjøre. Hvis guttene hadde fått ha venner av motsatt kjønn helt fra barndommen, hadde det kanskje gått lettere å tilnærme seg det motsatt kjønn, sier Tryti.

Forstår ikke hverandre

Og så skal disse guttene gifte seg.

- Nå begynner de kanskje å få en anelse om hvordan damene fungerer. Men de har fortsatt en lang vei å gå. Menn går inn i ekteskapet med det trange, maskuline korsettet på. De lever i sin egen boble og vil fortsette med sine egne ting der damene ikke har adgang. Og hvordan tar man best vare på parforholdet? Jo, gjennom kommunikasjon, og ved å vise hverandre omsorg, sier Tryti.

Hun peker på at dårlig fordeling av husarbeid og barnepass er den største grunnen til skilsmisse. På andre plass kommer manglende fellesskap. Og på tredje plass sex, eller mangel på sex, og utroskap.

- Det trenger ikke være sånn. Men da må guttene få lov til å komme ut, og velge selv hvem de vil være, hva de vil gjøre og hvem de vil være sammen med, sier Tryti.

Les også:

- La småguttene ha neglelakken sin i fred

Er det greit å ønske seg et kjønn?

Anna var født med uklart kjønn.

Denne saken ble første gang publisert 20/08 2014, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også