UNG MAMMA

Anette var 16 år da hun fikk vite at hun var fem måneder på vei: – Et enormt sjokk

Da det første store sjokket hadde lagt seg, tok det ikke lange tiden før hun kjente på en stor glede, og er i dag stolt mamma til Lucas (6).

ELSKER MAMMAROLLEN: Anette var bare 16 år gammel da hun oppdaget at hun var gravid i 5.måned.
ELSKER MAMMAROLLEN: Anette var bare 16 år gammel da hun oppdaget at hun var gravid i 5.måned. Foto: Privat
Publisert

– Å få vite at jeg var gravid som 16-åring, og hele 5 måneder på vei allerede, kom som et enormt sjokk. Jeg hadde ikke hatt noen mistanke tidligere, og magen var så liten, så heller ikke de rundt meg kunne se noe. Det var rett og slett helt uvirkelig, forteller Anette Staxrud (23) fra Fredrikstad åpenhjertig.

– Det er vanskelig å sette ord på hva jeg egentlig tenkte. Alle følelser kom liksom så sterkt på en og samme tid. I starten kjente jeg på en redsel over å skulle bli mamma, men det tok ikke lange tiden før jeg klarte å slå meg til ro med tanken og begynte å glede meg til det som skulle skje snart, legger hun til.

Mammas viktige ord

Den første som fikk vite det var mammaen, og hun sa med varme i stemmen: «Det kan skje mye verre ting i livet». I det øyeblikket visste Anette at hun ikke måtte stå alene, men ville få full støtte i det som nå lå foran henne.

UNG MAMMA: Det tok lang tid før Anette fikk en ordentlig gravidmage.
UNG MAMMA: Det tok lang tid før Anette fikk en ordentlig gravidmage.

Det føltes likevel skummelt å fortelle det til resten av familien, så den samtalen overlot hun til mamma. Frykten for at det skulle komme mange negative reaksjoner viste seg likevel å være helt ubegrunnet. Selv om overraskelsen selvsagt var stor, tok alle det veldig bra og ga uttrykk for at de gledet seg stort sammen med den vordende mammaen.

– Til venninnene mine valgte jeg å sende meldinger, og alle støttende ord og massevis av fine gratulasjoner gjorde at jeg visste at også de ville stå ved min side gjennom tiden som ventet meg. All støtten gjorde meg trygg på at dette var noe jeg skulle klare, og det hjalp meg også å komme gjennom skoledagene de neste månedene, sier Anette.

Hun beskriver at det tok veldig lang tid før hun hadde en ordentlig fin og rund gravidmage, og at hun den første tiden bare følte at kroppen var blitt så annerledes. Med store strikkegensere var det nesten umulig å se at den unge jenta var gravid og allerede flere måneder uti svangerskapet. Det gjorde det vanskelig å nyte graviditeten, men sparkene fra den lille i magen ga en god lykkefølelse.

– Selve fødselen rakk jeg faktisk aldri å grue meg til. To uker før termin skulle jeg på en ordinær kontroll hos jordmor, og det ble oppdaget at babyen i magen ikke la tilfredsstillende på seg. Det ble bestemt at fødselen skulle igangsettes samme dag, og fra vannet ble tatt gikk det bare 3,5 timer til jeg holdt sønnen min i armene. Fødselen ble derfor en rask og veldig fin opplevelse, sier Anette med et smil.

Masse kjærlighet

Den unge mammaen beskriver tiden etter fødsel som dager fylt med masse latter, glede, tårer og smerte - men aller mest en enormt sterk kjærlighet.

– Den første tiden var litt tung, og ingen hadde fortalt meg om hvor vondt man kan ha det fysisk etter en fødsel, så akkurat det kom som et lite sjokk på meg. Samtidig var jo selvsagt gleden over endelig å ha sønnen min hos meg så stor at det overskygget smertene.

EN LITEN SJARMØR: Fødselen gikk raskt, og etter bare 3,5 timer kom lille Lucas til verden.
EN LITEN SJARMØR: Fødselen gikk raskt, og etter bare 3,5 timer kom lille Lucas til verden.

– Jeg bodde hjemme hos foreldrene mine, og de ga enormt mye hjelp og støtte. Hverdagen opplevde jeg som ganske så fantastisk, og klarte forbausende raskt å venne meg til den helt nye rollen min og sette pris på alle de små øyeblikkene av glede i hverdagen. Livet ble definitivt snudd på hodet, men til det bedre, sier Anette.

Åpenhjertig forteller 23-åringen at hun ikke føler hun har gått glipp av noe ved å bli mamma i så ung alder, og er fast bestemt på at hun aldri i verden ville ha byttet bort det livet hun har hatt med sønnen de siste syv årene.

LÆRT MASSE: Anette føler ikke at hun har gått glipp av noe ved å bli mamma i så ung alder.
LÆRT MASSE: Anette føler ikke at hun har gått glipp av noe ved å bli mamma i så ung alder.

– I starten føltes det selvsagt litt rart å være mamma når jeg var sammen med andre jevnaldrende venninner. Jeg var på en måte plutselig blitt så voksen i løpet av kort tid, selv om jeg på samme tid følte meg liten.

Av alt hun har lært i løpet av årene som mamma trekker Anette frem det å virkelig verdsette de små øyeblikkene, være genuint til stede og bli en god lytter.

Det å plutselig få ansvar for et lite menneske har gjort henne tryggere på seg selv og den hun er: Mammaen vet nemlig at om sønnen skal ha det bra, så må hun som omsorgsperson ha det godt med seg selv, ellers vil hun ikke klare å gi ham 100 prosent av seg selv.

– Som mamma er jeg omsorgsfull og flink til å sette av tid. Jeg er rolig, har tydelige grenser og vil alltid tilstrebe å gjøre det som er best for sønnen min og meg. For meg er det viktig at han alltid skal føle seg helt trygg, og ha vissheten om at han har familie rundt seg som alltid vil være der og stille opp for oss, sier Anette.

Selv tenker hun ikke så mye over det at hun er ung mamma, og opplever heller ikke å få noen kommentarer på det fra andre foreldre, i alle fall ikke av den negative sorten.

– Jeg opplever alltid å bli tatt på alvor og lyttet til av andre voksne og småbarnsforeldre rundt meg, til tross for at jeg er mye yngre enn de fleste som har barn på min sønns alder. Mange sier at man som ung forelder har så masse energi å bruke på barna sine, men jeg har aldri tenkt på det som en av fordelene ved å bli mamma som så ung.

STOLT MAMMA: Anette forteller at sønnen Lucas har lært henne utrolig masse.
STOLT MAMMA: Anette forteller at sønnen Lucas har lært henne utrolig masse.

– Jeg tenker mer på hvor mye jeg selv har vokst som menneske i løpet av disse årene, og alle erfaringer jeg har gjort meg. Jeg har lært så mye om både meg selv og andre mennesker, og det er kunnskap jeg vil dele videre med barnet mitt. Samtidig har jeg ved å lytte til ham lært utrolig masse.

Nå har Anette og sønnen nettopp flyttet for seg selv etter å ha bodd flere år hos hennes foreldre. Planen videre er å fullføre siste året på barnehagelærerutdanningen i Halden, og deretter ta fatt på yrkeslivet. Til tross for graviditet som ung mamma, gikk hun aldri glipp av noe skolegang.

– Jeg fortsatte rett etter fødsel, og på videregående gikk jeg en linje som gjorde at jeg kunne jobbe med oppgavene hjemmefra og hadde dermed aldri noen mammapermisjon. Siste året med påbygg valgte jeg å dele opp slik at jeg fikk mest mulig tid hjemme med sønnen min, og samtidig fullføre skolegangen.

– Jeg er takknemlig for at det lot seg fullføre på denne måten, og at jeg snart har en spennende bachelorutdanning som vil gi meg muligheten til å få en jobb jeg brenner for. Jeg nyter virkelig mammalivet og alt det har å by på, og gleder meg til alt jeg skal få erfare og oppleve sammen med sønnen min fremover, sier Anette.

Denne saken ble første gang publisert 02/05 2022.

Les også