Visste du at karies faktisk er smittsomt, og at det kan overføres fra foreldrene til barnets munn?

Her får du tips til hvordan du kan sikre god tannhygiene hos de minste.

Smitter gjennom spyttet

En japansk studie fra 2008, som er publisert i Caries Research, viser at hele 70 prosent av kariestilfellene hos spedbarn stammer fra mor.

Studien viser også at bakteriene i særlig grad går i arv til jentebarn.

Mødre som har mange hull i tennene, har ofte et høyt bakterienivå i munnhulen. Disse bakteriene kan overføres fra moren til barnet gjennom spyttet i morens munn.

Bakteriene kan dermed smitte ved at mødre smaker på skjeen eller tåteflasken til barnet sitt. Det er også mange som tar smokken til barnet i munnen for å «rense» den etter at den har falt på gulvet.

Dette er noen av måtene kariesbakteriene fra mor overføres til barnet.

Norske barns tannhelse bra

Tannhelsen blant nordmenn varierer veldig, men ferske tall fra «Tannhelse i Norge», en rapport utført av Folkehelseinstituttet, viser at andelen kariesfrie tre- og femåringer i Norge i 2007 på landsbasis var større enn noen gang.

Hele 85-90 prosent av treåringene, og 75 prosent av femåringene var kariesfrie.

Første innkalling til tannlege skjer som oftest i løpet av det året barnet fyller 3 år.

Unngå direkte spyttkontakt

De aller fleste er ikke klar over bakterieinnholdet i spyttet sitt, eller at det kan ha betydning for barnets tannhelse senere i livet.

- Foreldre bør informeres bedre, sier professor Svante Twetman ved Tandlægeskolen i København til det danske Tandlægebladet.

Han mener foreldre skal unngå direkte spyttkontakt med barna. Smokker eller andre ting som skal inn i barnas munn, bør man ikke slikke på.

Grunnen til dette er at jo tidligere barn utsettes for karies, jo høyere er risikoen for at bakteriene etableres permanent hos barnet. Dermed øker risikoen for at de får full i tennene tidlig.

Twetman råder også mødre som er spesielt utsatt, altså de med mange hull i tennene, til å prøve å redusere sitt eget kariesnivå i perioden frem til barnet får sin først tann.

Dette kan man gjøre ved å skylle munnen med klorheksidin eller ved å tygge tyggegummi som inneholder xylitol.

Årsakene til tannhelsen sammensatt

Professor Nina Wang ved Odontologisk fakultet i Oslo understreker at det er andre faktorer som er mye viktigere når det gjelder barns tannhelse.

Hun opplyser at det ikke er uriktig å si at kariesbakteriene kan smitte fra mor til barn, men at årsakene til hull i tennene mer sammensatt.

- Munnen vår er full av bakterier, de er en del av dens normalflora. De fleste av oss har bakteriene som forårsaker hull i tennene, men det vil ikke dermed si at vi alle faktisk får det, sier hun til klikk.no

Ikke gi pupp om natten

Wang forteller at det å gi barna flaske med saft elle melk som de kan sutte på om natten er den største risikofaktoren for å utvikle hull i tennene hos små barn.

Grunnen til dette er at spyttsekresjonen er lavere om natten, og dette fører til at det blir liggende igjen et belegg på tennene.

Hun fraråder også å amme barnet hele tiden, hver natt, over en lengre periode. Dette kan føre til karies hos barnet.

- Men det er viktig at man ikke slutter å amme. Amming er sunt for barnet, men det er grenser for hvor mye og ofte man skal gjøre det, understreker hun.

Dette gjelder selvfølgelig ikke de minste barna som ikke har fått tenner, men når barnet har fylt et år og har mye tenner bør man minimerer ammingen som foregår om natten.

PUSS TENNEN: Når barnet begynner å få melketenner, bør man begynne å pusse tennene to ganger om dagen.=

PUSS TENNEN: Når barnet begynner å få melketenner, bør man begynne å pusse tennene to ganger om dagen. © Foto: Scanpix

Puss tennene hver dag

Selv om barnet er lite, betyr ikke det at man kan slurve med tannpussen.

- Det aller viktigste man kan gjøre for å sikre en god tannhelse hos barna er å børste tennene med en liten mengde fluor hver dag fra den første tannen bryter frem, sier Wang.

Grunnen til dette er at man da kommer inn i en god vane, og tannbørstingen blir dermed en del av de daglige rutinene.

Bare se for deg hvordan en toåring kommer til å reagere hvis man først begynner med tannpussen da. Det kan bli et rabalder.

- Det er viktig med gode vaner fra starten av, påpeker Wang.

Hun råder også alle foreldre til å begynne å pusse tennene to ganger om dagen når melkejekslene begynner å komme frem.

Se video: Slik pusser du barnas tenner riktig

Unngå søtsaker

En annen viktig faktor som påvirker barns tannhelse er selvfølgelig søtsaker.

- Det å gi barna søte ting som mellommåltider er ikke bra, forteller Wang.

Det er viktig at barnet ikke lærer seg til at alt skal smake søtt - for dette er faktisk noe barnet lærer seg til å like.

- Hvis man ikke er lært opp til at søtt er godt, så vil man ikke være interessert i det.

Wang mener derfor at man bør vente lengt mulig med å introdusere barna for søtsaker slik at de ikke venner seg til at når man skal kose seg så skal man få noe søtt.

For å oppsummere sier hun:

- Det er de enkle rådene som gjelder. Unngå søtt støtt, og puss tennene to ganger om dagen. Da er det nesten garanter at man ikke får hull i tennene - og det gjelder alle.

Les også:

Slik får du null hull

Slik kommer melketennene

Les mer på Klikk Helse

IKKE GI SØTSAKER: Fot mye godteri og søtholdige mellommåltider er en viktig årsak til hull i tennene.=

IKKE GI SØTSAKER: Fot mye godteri og søtholdige mellommåltider er en viktig årsak til hull i tennene. © Foto: Scanpix

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!