BARN OG SØVN

Når nettene blir korte

Mor og far krangler ofte om hvem som er trøttest.

KRANGLER OM SØVN: Nesten 60 prosent i en unsersøkelse gjort av Foreldre & Barn, svarer at lite nattesøvn bidrar til konflikter i familien.
KRANGLER OM SØVN: Nesten 60 prosent i en unsersøkelse gjort av Foreldre & Barn, svarer at lite nattesøvn bidrar til konflikter i familien. Foto: FOTO: Crestock
Sist oppdatert

I en undersøkelse Foreldre & Barn har gjennomført blant 1500 småbarnsforeldre sier 15,7 % at mangelen på søvn gjør hverdagen veldig slitsom.

- Jeg deler problemene i tre kategorier. Kveldspendlerne, nattefrierne og morgenfuglene, sier søvnterapeut Karin Naphaug.

Hun har 15 års erfaring som spesialsykepleier for barn fra sykehus, ti års erfaring som helsesøster, og er forfatteren bak boka Sov godt!.

- Kveldspendlerne er de som ikke vil legge seg. Nattefrierne har gjentatte oppvåkninger i løpet av natta, og morgenfuglene er de som våkner klokken fem og ikke vil sove mer. Noen barn tilhører flere av kategoriene samtidig, sier hun.

Naphaug har jobbet med foreldre som sliter med å innarbeide gode soverutiner hos barna i mange år. Foreldre tar kontakt med henne i håp om å få hjelp til å endre vanene og få en bedre hverdag.

- Mange foreldre kjører seg ofte alt for langt inn i onde sirkler før de søker hjelp. Til slutt er de så slitne av våkne barn at de gir opp alt, bryter rutiner og tar barna opp i sin egen seng i håp om å få sove. Man er så sliten at man velger den letteste utveien, og det er jo forståelig, sier hun.

ET SØVNOPPLEGG SOM FUNKER: Det er viktig å bestemme seg for et opplegg som man vet at man kan klare å gjennomføre, mener søvnekspert Karin Naphaug.
ET SØVNOPPLEGG SOM FUNKER: Det er viktig å bestemme seg for et opplegg som man vet at man kan klare å gjennomføre, mener søvnekspert Karin Naphaug. Foto: FOTO: Crestock

Skaper problemer

Nesten 60 % av de spurte i undersøkelsen sier at dårlig nattesøvn er grobunn for krangler i familien.

- Søvn er svært viktig for god helse, og mangel på søvn over tid gir store ringvirkninger. Barnet blir grinete, klengete, uopplagt, urolig, aktivt, får dårlig appetitt, nedsatt konsentrasjon og et dårlig samspill med andre barn. I tillegg får de ofte negative tilbakemeldinger fra omgivelsene. Mor og far får kort lunte og blir kranglete, uopplagte og fravær fra jobben. Og spørsmålet er hvem som skal være trøttest, mor eller far?, sier Karin Naphaug.

Mangel på søvn over tid kan være ren tortur for foreldrene. Men Naphaug mener at det er ikke er barnas skyld. Mor og far blir kranglete, uopplagte og får et dårlig samspill. Det krangles også mye om hvordan de skal løse problemet. Dessuten får barna store problemer hvis de ikke får nok søvn

Hun tror at trøtte og uopplagte barn får mange negative tilbakemeldinger fra omgivelsene, påpeker Naphaug.

- Jeg tar alltid barnas parti. Det er først og fremst barna som trenger nok søvn. Når barna sover, får også foreldrene sove. Alle barn fortjener hjelp fra foreldre til å få god nattesøvn, sier hun.

Søvnløs familie

Caroline Teigen er veileder innen søvn på Midtimellom-senteret i Oslo. Hun har daglig kontakt med foreldrepar som sliter med nattesøvnen.

- Vi kaller det en søvnløs familie, for et våkent barn gjelder hele familien. Det er et puslespill hvordan man kan sørge for at både mor og far får nok hvile. Spørsmålet er hvordan man kan avlaste hverandre, i stedet for å krangle midt på natten om hvem som er mest sliten, sier Teigen.

Midtimellom-senteret tror ikke det finnes ett fasitsvar på hvordan man skal legge tilrette for at barnet skal sovne. En familie med sitt fjerde barn sliter kanskje med andre ting enn en tvillingfamilie. Hver familie trenger individuell tilpasning for å få nettene til å fungere.

- Vi går ut fra en helhetlig vurdering av problemet. Den første gangen vi møter foreldrene bruker vi halvannen time for å kartlegge hvordan livet til familien er. Vi ser på alt, fra graviditet, svangerskap, fødsel og helt frem til i dag. Foreldrene forteller om de daglige rutinene og hvilke problemer de har. Da har vi et utgangspunkt for videre veiledning. Vi bruker psykologiske og pedagogiske prinsipper for å legge til rette for at barnet skal kunne sovne trygt og godt, sier Teigen.

Småbarnsforeldre sammenlikner seg gjerne med andre som er i samme situasjon. Og det er lett å føle at man er den eneste som ikke har fått inn soverutinene hos de minste.

- Man må se det individuelle barnet. Hadde barnet en tøff start på livet under fødselen? Var det atskilt fra moren de første timene, eller var det kanskje et kolikkbarn som gråt mye den første stunden? Det er viktig å ikke sammenlikne, men se hver enkelt barn, sier hun.

Denne saken ble første gang publisert 29/08 2008, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også