Barn og overvekt:

Dette hjelper overvektige barn

Det aller viktigste for overvektige barn er at de voksne tar tak i problemene så tidlig som mulig.

Foto: Thinkstock
Sist oppdatert
SAMMEN: - Dette blir positivt for oss som familie, fastslår mamma Mariann (i midten). Tonette (t.h.) har full støtte fra foreldre og sine to søsken.
SAMMEN: - Dette blir positivt for oss som familie, fastslår mamma Mariann (i midten). Tonette (t.h.) har full støtte fra foreldre og sine to søsken. Foto: Privat

Da Tonette (14) vokste ut av klærne sine i løpet av en sommer fant foreldrene ut at de måtte ta grep.

Men hvordan hvordan bringer man temaet overvekt på bane uten å påføre barnet skam og skyldfølelse?

- Vi hadde begge lagt merke til at hun hadde gått kraftig opp i vekt i løpet av det siste året. Så da min eksmann så en annonse i avisen med et tilbud til overvektige barn. kalt Ung og Frisk, og vi ble enige om at det kunne vært noe for henne, sier mamma Mariann.

Tonette ønsket selv en endring, så foreldrene møtte en motivert tenåringen da de tok samtalen.

I løpet av ti uker skal hun lære om kosthold sammen med familien sin, og følge et treningsopplegg tre ganger i uken. Mariann har merket forskjell på datterens formen allerede etter tre uker.

Ta grep tidlig

Barnelege og forsker, Ane Kokkvoll, har gjennom en doktorgradsavhandling og prosjektet Aktivitetsskolen i Finnmark, funnet ut at den beste måten å hjelpe barn med overvekt på, er å ta tak i problemet så tidlig som mulig.

- Helst før overvekten har blitt for alvorlig og hemmer barnets videre aktivitet, sier hun.

Kokkvoll er en av få som har forsket på oppfølgingen av barn med overvekt.

- Barna som var med i studien ble fordelt i to grupper. I den ene gruppen gikk vi inn i hver enkelt familie og ga råd om fysisk trening og kosthold sammen med helsesøster, barnelege og ernæringsfysiolog.

Også i  den andre gruppen ble familiene fulgt opp om trening og kosthold, men de fikk også treffe andre familier i samme situasjon og fikk et eget aktivitetstilbud.

- Begge gruppene viste gode resultater, men gruppen der familien fikk møte andre familier viste en signifikant nedgang i midjemål sammenlignet med gruppen som ble fulgt opp for seg, forteller Kokkvoll.

Tungt å begynne - lett å fortsette

Barn og overvekt:

  • Tallet på ovektige barn har stabilisert seg siden Folkehelseinstituttet gjennomførte en omfattende undersøkelse av barn og overvekt i 2012. Den gang så man at så mange som 16 prosent av alle åtteåringer var overvektige, det vil si hver sjette åtteåring. Tallet var likt for 15-16-åringene.
  • På landsbasis ser man at barns overvekt påvirkes av foreldrenes sivilstand, mors utdanningsnivå og hvorvidt man er oppvokst på i bygd eller by. Barn med skilte foreldre, oppvokst på landsbygda hvor mor har lav utdanning, har større tendens til å være overvektig.

Kilde: Folkehelseinstituttet

- Det er jo ikke ønskelig å være for tung - da blir det også tungt å bevege seg. Det har Tonette merket selv det siste året, spesielt når vi har vært ute og gått tur. Hun ble raskt andpusten, men nå er hun som drar meg - ikke omvendt, smiler Mariann.

Tonette har to yngre søsken som begge er normalvektige, men Mariann er tydelig på at hele familien er med på livsstilsendringen.

Ingen moralske pekefingre

- En stor utfordring for familier med overvektige barn er at man møter snacks og godt overalt hos andre, og det er vanskelig å holde kontroll med hva barna spiser.

Familier, som ikke sliter med overvekt, har ikke det samme bevisste forholdet til inntak og tar kanskje ikke disse hensyn når de har besøk, forteller Kokkvoll.

Hun sier at det ofte er enkle grep som skal til - som å ha vann som tørstedrikk, spise mye frukt og grønnsaker, slutte å ha kjeks og godteri i skap og skuffer og gjøre matporsjonene litt mindre, samt mer fysisk aktivitet.

Familiene i prosjektet Aktivitetsskolen ble oppfordret til snakke med barna i forkant av hendelser, og legge en plan for hvor mye mat og godteri de skulle spise.

Hvor mye godteri skal barna få ha med seg på kino? Hva kan de takke ja til når de er på besøk hos andre?

- I tillegg anbefales det at barn skal være aktive minst en time hver dag utover skoletiden. Det høres kanskje enkelt ut, og for mange er endringene kjærkomne og enkle å gjennomføre, mens andre trenger oppfølging.

Tilbudet bør bli bedre

Forskeren mener dagens tilbud til familier med overvektige barn bør bli bedre i alle kommuner. I dag er det liten struktur og ulik praksis.

- Vi trenger kompetent personell som kan gi gode råd og motivere familier til å klare varige livsstilsendringer, sier hun.

- Vårt prosjekt handlet ikke om å slanke barn, barn vokser og skal legge på seg.

Derfor er det viktig å se helheten når barn måles og veies. Vokser man for eksempel syv centimeter på ett år, så er det greit å gå opp syv kilo i løpet av det året. Målet er at BMI skal stabilisere seg, forklarer hun.

Kokkvoll vil også presisere at overvekt i stor grad påvirkes av gener, altså arvelighet. Hun hevder at 60-70 prosent av variasjoner i BMI kan forklares av genetikk.

Hun forteller også at det er mange fordommer og mye skam forbundet med overvekt, også blant helsepersonell.

Generelt mindre aktivitet

- I enkelte familier dreier overvekt seg kun om livsstil, da er oppgaven enklere fordi endringer i kosthold og økt mosjon kan være nok til å oppnå normalvekt. Men for mange handler det om å være arvelig disponert, og for disse familiene kan det være litt av en kamp.

I mange tilfeller har familien allerede et sunt kosthold og er aktive, sier hun.

- De fleste av oss har et mindre sunt kosthold og er mindre i aktivitet enn tidligere, fordi det er slik det moderne livet er. Noen legger likevel ikke så mye på seg.

Men jeg tenker at de fleste har godt av en bevisstgjøring på hva man egentlig spiser i løpet av en uke og hvor mye man beveger på seg, fortsetter hun.

Sårbar alder

Moren til Tonette jobber selv som ungdomsskolelærer. Hun har sett mange ungdommer som ikke trives med kroppen sin.

- Derfor syntes jeg det var vanskelig å snakke med Tonette om overvekt. Hun er i en sårbar alder i forhold til kropp og utseende. Men pappaen hennes og jeg tenker at det er til alles beste å ta tak i problemet fremfor å unngå det.

- Dette blir positivt for oss som familie, avslutter hun.

Denne saken ble første gang publisert 09/01 2015, og sist oppdatert 19/01 2018.

Les også