Overvekt blant unge

  • Blant 9-åringene er det nesten 15 prosent av jentene som er overvektige.
  • Tilsvarende tall for 9-årige gutter er 12,8 prosent.
  • Blant 15-prige jenter er det 11,6 prosent som defineres som overvektige.

Kilde: Helsedirektoratet (tall fra 2012)

- Barn og unge må være minst en time fysisk aktive hver dag, gjerne så de blir svette, sier direksjonsdirektør Knut-Inge Klepp i Helsedirektoratet til Aftenposten.

Overvekt og fedme er økende i Europa, også her i landet. Ifølge Helsedirektoratet er hver femte jente i niårsalderen overvektig eller har fedme. Onsdag presenterte Helsedirektoratets nye anbefalinger for å bremse utviklingen, og den største forskjellen er nettopp kravene til fysisk aktivitet. For første gang er en anbefaling om å redusere stillesitting for barn, ungdom, voksne og eldre inkludert.

- Både her til lands og internasjonalt har vi fått øynene opp for den store, selvstendige helserisikofaktoren stillesitting. Regelmessig fysisk aktivitet to-tre ganger i uken veier ikke opp for risikoen det medfører å sitte ned store deler av dagen, sier Knut-Inge Klepp til avisa.

Høy intensitet tre ganger i uken

De nye anbefalingene for barn er minst en time fysisk aktivitet hver dag. Og minst tre ganger i uken må det være aktiviteter med høy intensitet, slik at muskulatur og skjelett styrkes.

Professor Jorunn Sundgot-Borgen ved Norges idrettshøgskole støtter anbefalingene, men sier til Aftenposten hun er svært usikker på hvordan foreldre skal kunne klare å følge rådene.

Hun mener myndighetene må legge til rette for at barn får mer fysisk aktivitet på skolen, gjerne en time hver dag. Elever får fra neste skoleår til sammen 478 timer med kroppsøving gjennom hele barneskolen. I snitt gir dette en time og 47 minutter i uken.

Olympiatoppens skriver på sine hjememsider at det meste av aktiviteten for barn i barneskolealder må foregå utenom den organiserte idretten. De ber foreldre ta ansvar for barnas aktive lek og foreslår følgende aktiviteter: gå, løpe, hoppe, hinke, henge, slenge, balansere, rulle, rotere, skøyte og prøve aktiviteter med rytme.

- Foreldre må bestemme seg for å være gode rollemodeller og bidra til at barna opplever at aktivitet er en naturlig del av hverdagen, sier Sundgot-Borgen til Aftenposten.

Les også:

Disse barna lærer slag og spark på trening

Sofie (10) har personlig trener

Aktive barn er smarte barn

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!