Om testing av barneseter:

 • Siden 2003 har Forbrukerrådet publisert testresultater for nærmere 300 barneseter. Testene oppdateres flere ganger i året.
 • De store barnesetetestene utføres hvert år av International Consumer Research & Testing (ICRT) i samarbeid med den tyske bilistorganisasjon ADAC. ICRT er en paraplyorganisasjon for testvirksomheten til rundt 40 europeiske, asiatiske og amerikanske forbrukerorganisasjoner.
 • Forbrukerrådet har fram til 2012 vært medlem av ICRT.
 • Det er utallige barneseter å velge mellom, men det er ikke likegyldig hvilket sete du velger til barnet ditt. Her i landet anbefales bakovervendt bilsikring så lenge som mulig, og aller helst fram til barnet veier 25 kilo.
 • Bakovervendte barneseter har dessverre ikke oppnådd toppkarakterer i de internasjonale testene. De siste årene er det kun fire modeller som har oppnådd mer enn 60 av 100 oppnåelige poeng.
 • Disse modellene er BeSafe iZi Kid X1 (72 poeng), BeSafe iZi Kid X3 (70 poeng), Fair Bimbo Fix XL (67 poeng) og BeSafe iZi Combi (70 poeng).
 • I år oppnådde de to bakovervendte Isofix-modellene Takata Midi og Cybex Sirona gode resultater, henholdsvis 75 og 72 poeng. Takata Midi selges dessverre ikke her i landet.

Oppdatert 2014: Les vår stortest av bilstoler her!

Her har vi samlet en oversikt over de bilstolene som har gjort det best i test.

Testing av bilstoler utføres kontinuerlig av International Consumer Resarch & Testing (ICRT) i samarbeid med den tyske bilistorganisasjonen ADAC.

Teststolene vi har hentet frem er de som har fått best score i kategoriene babyseter (0-13 kg), småbarnsseter (0-18 kg/9-18 kg), belteseter (18-36 kg).

Hele testsamlingen kan du lese på Forbrukerrådets sider.

Mange barn sitter feil i bilen, og de vanligste feilene er feilplasserte setebelter, vridde belter, løse barneseler, belte under armen og små barn (under 135 cm) uten sidestøtte.

- Foreldre ønsker å sikre barna best mulig, men de er kanskje ikke klar hvor galt det kan gå hvis de ikke bruker utstyret riktig, sier Marianne Skjerven-Martinsen, doktorgradsstipendiat i forskningsprosjektet Barn i bil ved Folkehelseinstituttet.

Slurv og uvitenhet

Bilulykker er hovedårsaken til de alvorligste skadene og dødsfallene blant barn og unge her i landet, og feilmontering av selve barnesete er en utbredt feil.

- Vi ser dessverre stadig at utstyret monteres eller brukes feil. Jeg tror det skyldes en kombinasjon av uvitenhet og slurv. Foreldre ønsker jo å sikre barna sine, sier kommunikasjonsrådgiver Carina Henske i Trygg Trafikk.

I løpet av året kommer det en ny standard for sikring av barn i bil. Et av de nye kravene handler om festingen av bilstoler ved hjelp av Isofix i baksetet, såkalte ankre.

- Det blir rett og slett enklere å montere setet riktig, sier Henske.

Universalgodkjenninger og samordnet merking i bil og på barnesetet er andre nye krav fra 2014.

Bedre merking

- Det nye i-Size-regulativet gjør det enklere for foreldre å velge riktig barnesete. Ved hjelp av universalgodkjenninger og lik merking i biler og på barneseter, blir det lettere å forstå hvilke seter som passer til hvilke biler, sier Asbjørn Hagerupsen i Statens vegvesen, seksjon for kjøretøyteknikk.

Det nye regulativet er ventet godkjent tidligst i november i år, og det vil ta tid før stoler av denne typen kommer på markedet. Men alle barnestoler med dagens ECE 44-merking vil også i fremtiden være godkjente stoler.

Gode kjøperåd

 • Velg et bakovervendt barnesete. Det er ikke et lovkrav, men anbefales på grunn av bedre trygghet.
 • Et bakovervendt sete som går opp til 25 kilo, er en god investering, fordi det kan brukes veldig lenge.
 • Ha alltid med både bil og barn når du skal kjøpe barnesete.
 • Få ekspeditøren til å vise deg hvordan du bruker og fester setet i bilen.
 • Ikke følg tester av barneseter blindt. Prøv ut hvilke seter som passer i bilen din.
 • Vær nøye med hvor du handler. Ikke kjøp setet over nettet. Det er viktig at du får god hjelp og blir vist hvordan setet skal brukes i din bil.
 • Føler du at ekspeditøren ikke kan svare på spørsmålene dine, eller ikke kan vise deg hvordan du monterer setet, bør du handle et annet sted.
Les hele saken