Pseudotvillinger: To tette

På ett og samme år ble Marthe og Christian tobarnsforeldre til Jonas (1) og Sofie (4 mnd.)

Sjokket var stort da de bare 6 måneder etter at førstemann var født, fant ut at de var gravide på nytt.

TAKKNEMLIGE: Foreldrene legger ikke skjul på at hverdagen er veldig hektisk, men de ser mange fordeler ved å ha to så tette barn.
TAKKNEMLIGE: Foreldrene legger ikke skjul på at hverdagen er veldig hektisk, men de ser mange fordeler ved å ha to så tette barn. Foto: Privat
Sist oppdatert

– Da vi fant ut at vi var gravide på nytt, var første reaksjonen at det var altfor tidlig og at vi ikke ville klare det, forteller Marthe Urang Olsen (33).

Hun bor i Holmestrand sammen med samboeren Christian (37) og de to barna Jonas (1) og Sofie (4 mnd.).

Hun beskriver sjokket de følte på over å se den positive graviditetstesten da eldstemann bare var seks måneder gammel.

– Vi hadde jo akkurat klart å få så gode rutiner, og Jonas sov hele natten. Alt var på en måte så rolig og bedagelig, og vi hadde så smått begynt å planlegge litt ting vi voksne kunne gjøre hver for oss mens den andre var hjemme.

– Strekene på testen tok oss rett tilbake til våkenetter, mating hver tredje time, byssing og alt annet som følger med det å ha en nyfødt baby, sier Marthe.

GRAVID: Marthe og Christian har akkurat fått vite at det er i lita jente som befinner seg i magen.
GRAVID: Marthe og Christian har akkurat fått vite at det er i lita jente som befinner seg i magen. Foto: Privat

Da overraskelsen hadde lagt seg, snakket de om hvor heldige de jo faktisk var som fikk muligheten til å gi Jonas et søsken, og at det ikke er noe man skal ta for gitt.

På ultralydundersøkelsen fikk de vite at det lå ei lita jente i magen, og med en følelse av fullkommen lykke, kjente foreldrene på at familien ville være helt komplett når hun kom til verden.

– Graviditeten var upåklagelig, og jeg hadde ingen av de vanlige gravid symptomene. Men, så hadde jeg jo også hendene fulle med å ta meg av Jonas, og liten tid til faktisk å kjenne etter på kroppen min.

– Etterhvert som magen vokste, elsket Jonas å krabbe opp på meg. Det å skulle sette meg ned på gulvet for å leke med ham og skyve traktor og lekebiler rundt om i stua, føltes som en lang økt på treningssenteret. Jeg var merkbart mer trøtt og sliten, men alt tydet på at det sto bra til med jenta i magen.

Les også: Pseudotvillinger: – Lillesøster blir storesøster til storebror

Prematur fødsel

En sen novemberkveld, syv uker før termin, kjente Marthe seg normalt sliten.

Etter å ha vært ute noen ærender, kom hun hjem for å legge Jonas, før hun og Christian satte seg ned i sofaen for å planlegge den kommende helgen.

– Så gikk jeg for å legge meg. I det jeg la meg ned, kjente jeg at det murret i korsryggen og gjorde vondt nedentil. På vei inn til badet ringte jeg legevakten, og oppdaget at jeg blødde. Fra legevakten ble jeg sendt i ambulanse til sykehuset, mens Christian var hjemme med Jonas.

Det skulle vise seg at fødselen allerede var godt i gang, og bare tre timer etter hun var lagt inn, kom Sofie til verden.

– Samme år, og knappe ni måneder etter storebror ble født. 2000 gram, og helt perfekt. Jeg fikk henne på brystet mitt, og der ble hun liggende i to timer med luft i nesen for at lungene hennes skulle bli sterkere, forteller Marthe.

PÅ SYKEHUSET: En nysgjerrig bror som besøker lillesøster.
PÅ SYKEHUSET: En nysgjerrig bror som besøker lillesøster. Foto: Privat

Den lille aldersforskjellen betyr at de er pseudotvillinger. Pseudotvillinger er søsken født med inntil 18 måneders aldersforskjell

De to første døgnene lå den lille jenta i kuvøse. Sofie var helt fra fødselen av sterk, og bar ingen tegn til å være prematur - bortsett fra å være litt mindre enn en fullbåren baby.

Hun brukte litt tid på å lære seg å ta flaske, og fikk i starten melken via sonde.

SØSKEN: Familien er takknemlige og glade for at Sofie og broren Jonas får gleden av hverandre.
SØSKEN: Familien er takknemlige og glade for at Sofie og broren Jonas får gleden av hverandre. Foto: Privat

Så, etter rundt tre uker på sykehuset, fikk de endelig reise hjem til pappa og storebror, og starte på hverdagen som en familie på fire.

– Dagene på sykehuset var lange, men fine. Vi ble så utrolig godt ivaretatt ved sykehuset i Tønsberg, og de som jobber der er virkelig dyktige og varme mennesker, sier mammaen.

Da de kom hjem rett før jul, var Sofie fortsatt liten og skjør, og foreldrene bestemte seg raskt for å avlyse alt av juleselskaper og sammenkomster.

ÅRET 2023: For Christian inneholdt året både ubeskrivelig glede og en stor sorg. Bare tre måneder etter eldstemann kom til verden, mistet han pappaen sin og barnas farfar.
ÅRET 2023: For Christian inneholdt året både ubeskrivelig glede og en stor sorg. Bare tre måneder etter eldstemann kom til verden, mistet han pappaen sin og barnas farfar. Foto: Privat

– Vi hadde mer enn nok med å komme oss inn i rutinene med to små hjemme, og bli kjent med den nye tilværelsen som består av et konstant lekerom midt i stuen, en babynest plass på den ene delen av sofaen, en kjøkkenbenk med flasker i to seksjoner og et stellerom som kan forveksles med en bleiebutikk, sier Marthe med et smil.

– Vi har to separate soverom: Et gutterom hvor hvor Jonas og pappaen sover, og et jenterom til Sofie og meg, legger hun til.

Les også (+): Mannen min og jeg gledet oss til å få et barn til. På ultralyden kom sjokket

Travel småbarnsmor

Fremdeles skal Sofie ha mat om natten, og mammaen forteller at de da har det gående.

Hun legger ikke skjul på at det kan være slitsomt på dagtid når begge de små har sine behov.

Christian er derfor for tiden sykmeldt fra jobben, for å bidra i den mest krevende fasen. Likevel prøver de å fokusere på alle fordelene med å ha to så tette barn, selv om det nå er krevende.

HENDENE FULLE: Familien har kommet seg godt inn i rutinene, og trives med den nye hverdagen.
HENDENE FULLE: Familien har kommet seg godt inn i rutinene, og trives med den nye hverdagen. Foto: Privat
STUEN: Alt av leker står fremme i stuen klart til å brukes av både Jonas og Sofie.
STUEN: Alt av leker står fremme i stuen klart til å brukes av både Jonas og Sofie. Foto: Privat

– Vi slipper for eksempel å rydde bort noe som helst, for så å ta det frem igjen senere. Alt av babyleker og utstyr står allerede fremme. Vi er allerede drevne bleieskiftarbeidere, og kommer nok til å være det en god tid fremover, men forhåpentligvis vil Jonas og Sofie slutte med bleie omtrent samtidig, sier Marthe.

– Med bare knappe ni måneder som skiller dem, håper og tror vi at de vil få masse glede av hverandre når de blir større, og de vil aldri være uten en lekekamerat her hjemme. Sjansen er stor for at de begynner i samme klasse siden de er født i samme år, og da har vi fordelene med bare et foreldremøte og en dugnad på 17.mai, ler mammaen.

SØSKEN: Søsknene får mye glede av hverandre. Storerbror har begynt i barnehage, og da han lillesøster være alene med mor.
SØSKEN: Søsknene får mye glede av hverandre. Storerbror har begynt i barnehage, og da han lillesøster være alene med mor. Foto: Privat

På nyåret startet Jonas i barnehagen, og stortrives med å være sammen med andre barn. Samtidig får Marthe alenetid hjemme med Sofie.

– Sofie spiser godt, legger på seg som hun skal og bærer fremdeles ikke preg av å være prematur. Jonas har nok fått kjenne litt på det at fanget til oss voksne nå ofte er okkupert av lillesøster og ikke ledig til enhver tid, men er tydelig nysgjerrig på og opptatt av lillesøster.

– Til tross for at hverdagen er snudd litt på hodet, og det naturligvis blir lite egentid eller tid for oss som par, føler vi oss ekstremt heldige som får oppleve dette. Nå gleder vi oss bare til veien videre, og til å få bringe videre egne gode barndomsminner til barna våre fremover, sier Marthe.

Denne saken ble første gang publisert 17/03 2024, og sist oppdatert 17/03 2024.

Les også