Fikk hjelp av surrogatmor:

Pappa på egen hånd

– Jeg har gått gjennom ild og vann for dette, sier Kenneth Dybedal. I oktober 2006 ble den homofile Askimgutten alenepappa til en gutt – ved hjelp av surrogatmor i USA.

FLERE SOM ARVE JURITZEN: Flere norske homofile menn bruker surrogatmødre for å få barn. Personene på bildet er ikke identiske med personene i artikkelen.

FLERE SOM ARVE JURITZEN: Flere norske homofile menn bruker surrogatmødre for å få barn. Personene på bildet er ikke identiske med personene i artikkelen. Foto: Crestock

Publisert Oppdatert

Å få barn med en surrogatmor

  • Surrogatmetoden for menn eller par der mannens sæd er utgangspunktet avviker fra den tradisjonelle, der det kan være til hjelp for kvinenr som ikke har egg eller ikke kan gå igjennom et svangerskap.
  • Prosessen starter med en konsultasjon hos et surrogatbyrå, det kreves blant annet legeerklæring og plettfri vandel for å bli godkjent.
  • Etter avlevering av sæd hjelper byrået å finne eggdonor og surrogatmor som tilfredsstiller mannens/parets ønsker. Enkelte byråer tillater å bruke samme person, men juridisk er det best at dette er to forskjellige kvinner.
  • Dersom eggdonor og surrogatmor ikke er den samme, gis begge hormonbehandling så de kommer i lik menstruasjonssyklus. Når donoren får eggløsning høstes eggene før de befruktes med mannens nedfrosne sæd og plantes i surrogatmorens livmor.
  • Fram til fødselen overvåkes prosessen av gynekologer og advokater.
  • Det er ikke lov å benytte seg av surrogatmor i Norge.

I Norge er det forbudt å lage barn ved surrogatmetoden. Kenneths løsning ble et byrå i USA. Selv om det var mange usikkerhetsmomenter, har han hele tiden trodd at det skulle ordne seg.

Kenneth har alltid ønsket seg barn. Men det var først da han hørte om Arve Juritzen han skjønte at det faktisk var mulig - også som singel og homofil.

Der stopper sammenligningen. Juritzen er middelaldrende rikskjendis, mangemillionær og profilert homo. Kenneth er en vanlig mann, han har aldri vært aktiv i homomiljøet og måtte gå i banken for å låne penger. Hvor mye vil han ikke ut med.

- Det er det ingen som får vite. Men jeg har i hvert fall ikke råd til en til, smiler han.

Valgets kvaler

Det er tre år siden Kenneth kontaktet et amerikansk surrogatbyrå som har spesialisert seg på homofile.

- På forhånd var jeg skeptisk og følte meg utrygg. Men mine interesser er blitt veldig godt ivaretatt.

Han var til intervju og i møte med advokater. Fikk foreldrene til å kausjonere for banklånet. Valgte eggdonor og surrogatmor - av juridiske grunner to forskjellige personer.

- Hvordan ble disse kvinnene plukket ut?

- For eggdonoren var det helsemessige et avgjørende kriterium. Det ble snevret ned til en gruppe på tredve, av dem falt jeg for en jente som virket veldig levende og sprudende på presentasjonsvideoen. Henne har jeg ikke hatt noen direkte kontakt med, valget er tatt ut fra magefølelsen.

- Eggdonasjon er et like omstridt tema som surrogatmødre - ser du ingen etiske betenkeligheter?

- Det var en lang prosess før jeg bestemten meg og ble komfortabel med at jeg skulle gjøre dette. Men det er ikke synd på noen av de involverte. Og for meg var surrogat eneste utvei.

Til forskjell fra mange andre har Kenneth utviklet et nært forhold til surrogatmoren.

- Det var viktig for meg at vi kom fra noenlunde samme ståsted og hadde en del til felles. Vi fant fort tonen under telefonkonferansen som ble satt opp, men jeg hadde likevel ikke trodd at vi skulle bli så knyttet til hverandre.

Klippet navlestrengen

Kenneth var i Askim da sæden hans befruktet donorens egg. På tredje forsøket festet egget seg hos surrogatmoren. Det var bare å vente.

- En tøff tid med mye usikkerhet og bekymringer. Jeg var nervøs for at noe kunne gå galt, og skulle så gjerne hatt en mage å ta på.

I stedet måtte Kenneth nøye seg med ultralydbilder og telefonsamtaler. Helt til en måned før fødselen, da reiste han sammen med moren Laila til Kansas.

- Selv om jeg var en inntrenger i forholdet deres, hadde jeg en veldig god dialog også med mannen til surrogatmoren. Jeg er evig takknemlig for det de har gjort for meg.

Nerver, rastløshet, urolig forventning. Den kommende tv-dokumentaren viser en rørt og sliten Kenneth som klipper navlestrengen til sin etterlengtede sønn.

- Jeg fikk jo ikke gjort så mye annet¿ Fødselen var en sprø opplevelse, jeg var utrolig lykkelig for Isaiah, samtidig tenkte jeg på hvordan surrogatmoren hadde det. Crystal var innforstått med rollen som bakerovn, men det er jo hormonelle ting som slår inn.

Den første natten sto Kenneth opp og bare satt der med Isaiah. Som om han var utenfor seg selv og betraktet et lite mirakel.

- Overveldende. Surrealistisk. Jeg skjønte ikke at han faktisk var min.

I løpet av de neste dagene møtte Kenneth Crystal og familien hennes igjen flere ganger.

- Hun driver en liten barnehage og stilte opp fordi hun syntes det var givende å hjelpe andre til å bli foreldre. Mange tror at man utnytter et menneske for å skaffe seg barn, men jeg har inntrykk av at surrogatmødre gjør det like mye av idealistiske som økonomiske årsaker.

På barnerommet henger allerede et bilde av Crystal der sønnen hennes strekker armene rundt den gravide magen. Som en takknemlig påminnelse om hvordan Isaiah har blitt til.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning