- Vi var på besøk hos noen venner av oss. De hadde nettopp bygd ut leiligheten - og fått en trapp fra stua opp til andre etasje. Datteren vår, Kari på 3, er vanligvis flink til å gå i trapper. Men nå hadde hun plutselig stoppet midt i trappa og nølte. Og det oppstod et øyeblikk som om tiden sto stille. Og vi tenkte bare "Å, nei! Hun faller!", forteller pappa Jo Petter Furuhovde.

Sakte film

-Så gikk alt som i sakte film. Hun slo kollbøtte to ganger nedover før hun landet flatt ved enden av trappa. Med et hyl. "Ja, hun gråter!" tenkte jeg lettet. Glad for at det i hvert fall var lyd i henne. Jeg løftet henne opp, og hun hylte og gråt. Vi konstaterte at hun utrolig nok så helt uskadd ut. Men hun hikstet og gråt, høyt og intenst.

Etter et kvarter sovnet hun i armene på mammaen sin.

- Dette var allerede en time etter vanlig leggetid, så det var ikke unaturlig at hun skulle sovne, men vi ble likevel usikre. Så vi prøvde å vekke henne igjen, og merket at vi heldigvis fikk litt respons.

Ulykker og barn

FALT TRE METER I TRAPPA: Kari slo kollbøtte to ganger nedover trappa. Men som med mange andre barn som faller ned trapper, fikk hun ikke en eneste skramme. © FOTO: Privat

Vekket henne ofte

Da de kom hjem og hadde lagt de tre barna sine, ringte Jo Petter og kona Toini til legevakten for sikkerhets skyld.

- Legen i telefonen sa at vi burde vekke henne noen ganger i løpet av natten for å sjekke at vi fikk respons. Vi satte på vekkerklokken og gikk inn hver tredje time. Vugget litt i henne, fikk noen grynt, et og annet "nei" og "s mokken", og gikk lettet og la oss igjen. Neste morgen sto hun opp. Blid som en sol, totalt uberørt som om ingenting hadde hendt.

Bra når de hyler

Barn faller og slår seg hele tiden. Som regel går det bra som i tilfellet over. Men hva skal du se etter når barnet ditt har falt baklengs ned fra barnestolen eller rullet ned fra stellebordet?

Finnes det tydelig tegn på at det har gått bra?

- Ethvert fall må sees i den sammenhengen det skjedde. Men det finnes likevel noen enkle ting foreldre kan se etter for å kunne vurdere om barnet har tatt alvorlig skade av fallet, sier Ester Fjellheim, lege og spesialist i allmennmedisin ved legevakten i Tromsø. Hun får ofte inn foreldre som er usikre på om barnets fall var farlig eller ikke.

- Et veldig godt tegn er at barnet skriker umiddelbart etter fallet. Da vet vi at barnet er bevisst. Dette er det første vi spør om når foreldre kommer til legevakten med barn som har falt. Har barnet vært bevisstløst et lite øyeblikk, kan det være tegn på at hjernerystelse, sier hun.

Vekk barnet

Hvis barnet virker trøtt og døsig, kan dette også tyde på at barnet kan ha fått en hjernerystelse og må observeres litt.

- Foreldre kan da vekke barnet med jevne mellomrom og sjekke at barnet er helt våkent og bevisst når det blir vekket. Er man usikker må man kontakte lege. Likevel er det ikke farlig eller unaturlig at barn sover etter at de har slått seg. De kan være trøtte av gråt og smerter, sier hun.

Kvalme og oppkast kan også være tegn på hjernerystelse. Foreldre bør derfor unngå å gi så mye mat rett etter et fall på hodet, fordi det kan gi økende kvalme.

- Foreldre bør også undersøke om barnet har vondt andre steder og sjekke om de beveger kroppen sin normalt for å være sikre på at de ikke har brukket noe, sier Ester Fjellheim.

Ulykker og barn

VEKK DEM OFTE: Barn skal få sove. Men dersom man mistenker hjernerystelse, skal man vekke barn ca. hver tredje time for å sjekke at de er bevisste. © Illustrasjonsfoto: Istock.com

Foreldres store skrekk

I forrige uke opplevde en nybakt mor sitt livs mareritt da hennes ti dager gamle baby ble kastet ut av barnevognen ombord på bussen da den bråstoppet i Drammen. Heldigvis skjer ikke så dramatiske fall så ofte. Men at små babyer faller ned fra stellebord, senger og ut av vogner, er noe mange foreldre erfarer uansett hvor godt de passer på.

- Jenta mi kravlet seg ut av sengen vår, og falt rett i gulvet. Og dette mens jeg sov. Føler meg helt forferdelig, skriver en bruker i forumet på Barn i magen.

- Min datt også fra stellebordet, jeg trodde jeg skulle bryte sammen. Fikk så dårlig samvittighet. Jeg tok den lille med til legen. Hun var helt fin, men det klasket kommer jeg aldri til å glemme, skriver en annen.

Smidige babyer

-Spedbarn tåler ofte mer enn man tror. De er smidige og myke og faller ofte riktigere enn oss. Hodet deres er også noe mer elastisk og tåler derfor bedre fall, sier Christina Brudvik, spesialist i allmennmedisin og førsteamanuensis ved Institutt for kirurgiske fag i Bergen.

Sjekk fontanellen

Dersom fontanellen, den delen av spedbarnets hode om ikke er helt vokst sammen, er veldig stram, kan dette være et tegn på at babyen har fått en hjernerystelse.

- Dette kan være vanskelig å sjekke, fordi fontanellen ofte blir stram når babyen gråter. Men hvis du klarer å få barnet rolig, kan det være et godt tips for foreldre. Man kan også se etter store hevelser i hodet, sier hun.

Dersom barn viser økende grad av kvalme, ustøhet, brekninger de første åtte til tolv timene etter ulykken, bør foreldrene kontakte lege.

- Barn kan være litt slappe, men de skal oppføre seg som de pleier. Særlig skal man ha lav terskel for å kontakte lege med de minste, sier hun.

Ta balansetesten

- I tillegg kan man ta balansetesten etter et kraftig slag mot hodet. La barn stå med lukkede øyne og se om de mister balansen, sier Truls Straume Næsheim, ortoped ved Akershus Universitetssykehus.

Hos litt større barn kan man teste om de har hatt hukommelsestap.

- Jeg pleier å spørre dem om de husker hva de spiste til lunsj eller hvem som hentet i barnehagen, sier han. Hukommelsestap er en av de beste indikatorene på om skaden er alvorlig og eventuelt kan gi senskader .

Når det gjelder senskader, er det ikke nødvendigvis slik at de alvorligste fallene øker risikoen for senskader.

- Hos tenåringer ser vi at en del får plager som hodepine, konsentrasjonsvansker og i verste fall ikke blir helt pigge før etter ett til to år.

Hos mindre barn, der det ikke har vært alvorlige skader med langvarig hukommelsestap og eventuelt indre blødninger, er det umulig å finne ut om slike plager kan skyldes et fall, sier han, og legger til at det kan være vanskelig å undersøke om en skade er alvorlig.

- Det eneste vi kan gjøre er å utelukke at det er en mer alvorlig skade med indre blødninger, sier han.

Faller fra egen høyde

Hvordan barn faller kan ha mye å si for hvordan de skader seg, forteller Christina Brudvik. I sin doktorgrad registrerte hun ingen alvorlige hodeskader forårsaket av fall fra egen høyde på normalt underlag, altså underlag uten stein eller betong.

- Jeg undersøkte barn som hadde falt da de løp eller gikk. Altså fall fra egen høyde. Da var det liten risiko for alvorlige skader. Men hvis barnet faller ned fra noe høyt eller i veldig stor fart blir det mer energi i fallet. Her er det enkle fysiske lover som gjelder. Det er også større risiko for skader hvis barnet treffer noe skarpt, eller faller mot et hardt underlag som betong eller stein. Babyer som faller ned fra stellebord treffer jo ofte et hardt badegulv med fliser. Dersom de faller spesielt uheldig kan de skade seg, sier hun.

ulykker hos barn

PASS PÅ: Det går veldig fort at barn ruller ned fra stellenbordet. Så ha alltid en hånd på barnet. © Illustrasjonsfoto: Istockphoto

Les hele saken