Svømmetrening for babyer

Her dytter hun hodet til babyen under vann

Amerikanske småbarnsforeldre betaler i dyre dommer for å lære babyer å redde seg selv fra å drukne. - Barnemishandling, sier norske eksperter.

LIVREDDE BARN DYKKES UNDER VANN: Metoden skal lære barna å redde seg selv fra å drukne.

LIVREDDE BARN DYKKES UNDER VANN: Metoden skal lære barna å redde seg selv fra å drukne. Foto: FOTO: Screenshot fra Youtube

Publisert Oppdatert

Det var da hennes da to år gamle datter hadde en nesten-druknings-ulykke for noen år siden at amerikanske Kim Moore ble kjent med fenomenet Infant Swim Self Rescue.

- Om ikke noen hadde vært der for å dra henne ut da hun skled ut i innsjøen vi gikk tur ved, ville hun nok ikke vært her i dag, forklarer Moore til ABC News.

- Det var tydelig at opplevelsen hadde skremt henne i forhold til vann, så vi bestemte oss for å melde henne på svømmeundervisning.

Etter fire uker med undervisning hos en Infant Swim Self Rescue-instruktør kunne toåringen ifølge den stolte moren redde seg selv når hun ble dyttet ut i et svømmebasseng hvor hun ikke nådde bunnen.

- Til og med fullt påkledt, forklarer Moore.

Et kjapt søk på Youtube med søkeordene "Infant Swim Self Rescue" vil generere et vell av videoer av babyer som gråtende "kastes" eller dyttes ut i svømmebasseng og som - på mange måter imponerende nok - synes å svømme seg selv i sikkerhet. Men hva innebærer egentlig metoden?

Lærer barn å redde seg selv

Drukning troner på toppen av listen av ulykker blant barn under 4 år i USA, og ifølge instruktør Austin Barnett hos Infantswim.com snakker man på mange måter om en epidemi av barn som drukner i basseng - i ulykker som i utgangspunktet er fullt mulig å unngå.

- Vi opererer fortsatt under samme mottoet som da metoden ble utviklet, forklarer Barnett til Foreldre.no.

- Ikke ett barn til skal drukne.

Barnett forklarer at ISR metoden har blitt formidlet til over 8 millioner barn i mer enn 13 land.

Dytter barna ut i bassenget

I nesten 50 år har instruktører som er opplært i ISR-metoden, utviklet av atferdspsykolog Harvey Barnett i 1966, dyttet babyer og barn ut i svømmebasseng, med den hensikt at de skal lære å redde seg selv.

- Noen ser på opplæringen som aggressiv, forklarer Barnett.

- Men vår metode baserer seg på sensormotorisk læring, som er måten alle barn lærer seg tidlige motoriske egenskaper som å krype og gå på.

Barnett forklarer at mange er skeptiske til metoden fordi man reagerer på at barna gråter og virker redde.

- Svært mange er jo av den oppfatning at barn ikke burde utsettes for noe som får dem til å gråte, og uriktig sammenligner gråt hos babyer og spedbarn med gråt hos voksne, som jo ofte kommer av følelsesmessige årsaker.

Barnett forklarer at man heller burde se på barnas gråt som en form for kommunikasjon, og sammenligner sin svømmeundervisning med et barn som ikke vil sitte i bilstol.

- Mange barn protesterer høylytt når de må sitte festet i bilstol, men etter hvert vil de jo venne seg til at når man kjører i bil, så sitter man i bilstol, og det hele blir ikke lenger noe problem, forklarer instruktøren.

- Som foreldre vet man jo at å kjøre bil uten å sitte festet i bilstol kan være svart farlig for barnet, så man tar forholdsregler for å sørge for at kjøreturen blir så trygg som mulig.