Foreldretabber

Disse tabbene gjør førstegangsforeldre

Følg disse rådene - og spar tid, penger og bekymringer.

RÅDVILL: Nybakte foreldre har mange spørsmål, men de fleste av dem er det bare du selv som kan svare på.
RÅDVILL: Nybakte foreldre har mange spørsmål, men de fleste av dem er det bare du selv som kan svare på. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com
Sist oppdatert

De aller fleste foreldre erfarer at det er mye lettere å få barn nummer to og tre enn det var å bli foreldre for første gang. Øvelse gjør som kjent mester, og du bekymre deg mye mindre for alt som kan gå galt.

Koser seg mer andre gang

- Mange synes det er kjempeslitsomt med det første barnet. Så får de kanskje barn nummer to bare halvannet år etter det første, og da klarer de å kose seg mye mer, selv om de egentlig har mer å gjøre, sier helsesøster og forfatter Nina Misvær.

Hun mener førstegangsforeldre bør stole mer på seg selv, glede seg mer og bekymre seg mindre.

- Det er egentlig ikke så mye som er farlig. Ikke spør gud og hvermann om råd, plukk bare ut noen få du stoler på. Moderne mødre er vant til å tilegne seg ekspertkunnskap om alt mulig. De kan bli litt overrasket når vi spør: "Hva synes du selv?", sier Misvær.

Riktig påkledning

Hun har registrert at veldig mange bekymrer seg mye for påkledning. Noen er så redde for at barnet skal fryse at de tar på for mye klær, slik at det blir overopphetet.

- Men det er vanskelig for oss helsesøstre å gi konkrete råd om hvor mye barn skal ha på seg til ulike årstider. Du må selv kjenne på barnets nakke for å sjekke om det er for varmt eller kaldt.

Tro på egen intuisjon

Også Marit Alstveit, lektor ved helsesøsterutdanningen ved Universitetet i Stavanger, mener mange ferske foreldre bør stole mer på seg selv.

- Tro på din egen intuisjon og kunnskap om hva som er riktig overfor barnet. Har du opplevd å ha det bra som barn selv, vil du ha med deg en intuisjon som forteller deg hvordan du skal gi god omsorg.

Debatt: Må jeg bruke det berømte saueskinnet i vogna?

Stresser for mye

Alstveit tror mange spedbarnsforeldre stresser for mye.

- De første ukene er uforutsigbare. Mange gjør den tabben at de stresser for mye med å være sosialt aktive, kanskje i angst for at de skal gå glipp av noe. Den første tiden er bare et lite øyeblikk av foreldrenes liv, men likevel en viktig start for barnet, og det er viktig at mor ikke blir for sliten. Hun trenger ro til å bli kjent med barnet, og har behov for å hvile. Mitt råd er å redusere tempoet. Livet vil normalisere seg. Innen tre måneder vil barnet og foreldre finne rytmen sin.

10 vanlige tabber

BABYSKO: Søtt, men unødvendig og upraktisk.
BABYSKO: Søtt, men unødvendig og upraktisk. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com

Hvilke tabber gjør førstegangsforeldre? Vi la ut spørsmålet på forumet Dinbaby.com og fikk vi mange gode innspill.

Husk at det som er tabber for noen, ikke er tabber for andre.

1. Prøver å være supermamma og superpappa

Hør litt mindre på alle andre, også på rådene i denne artikkelen... Du er ikke en mislykket mor om du flaskemater barnet ditt, heller ikke om du ammer døgnet rundt. Det er ikke farlig å la babyen smake på annen mat enn morsmelk før det har gått seks måneder. Det finnes ingen fasitsvar for hvordan du kan få en baby til å sove hele natta, og det er fullt mulig å ha en god barndom uten å ha gått på babysvømming. Du trenger heller ikke gå på kurs i babymassasje hvis du ikke har veldig lyst. Babyen tar ikke på noen måte skade av å tilbringe noen timer på kafé i løpet av sine første måneder, og du ikke bruke bæretøy om du liker vogn best. Det er ingen som ringer barnevernet om babyen har på seg bomull innerst mot huden en dag i november.

2. Kjøper upraktiske klær

Det er veldig søtt med snekkerbukser, prinsessekjoler, skinnjakker, pusetøfler, små sko og hettegensere i miniatyr, men særlig praktisk er det ikke. Du kommer langt med noen bodyer og strømpebukser.

3. Kjøper for mye klær

Husk at mange babyer er for store for størrelse 50 allerede den dagen de blir født. Du trenger veldig få klær i de minste størrelsene. Du behøver heller ikke ti par sokker eller åtte joggedresser. Kjøp bare det du trenger til de første par ukene, så kan du heller se hva som gjenstår når alle gavene er pakket opp.

4. Kjøper unødvendig utstyr

Ammemadrass, bleiebøtte og babycall med kamera er noen av babytingene du ikke trenger, mener mange. Nyfødte har heller ikke bruk for leker. Du kan derfor vente lenge med å kjøpe inn de pedagogiske trelekene du synes er så fine. Det er også svært begrenset hvor mange kosedyr en baby har glede av å ha i senga si. Stelleprodukter er dessuten unødvendige den første tida. Kjøp bleier, kluter og ei flaske babyolje, så har du det du trenger til stell.

5. Lar ikke pappaen slippe til

Sjansen er stor for at også far vil det beste for barnet sitt. Mor gjør både ham, babyen og seg selv en tjeneste om han får lov til å stelle sitt eget barn - uten mors instruksjoner. Ifølge helsesøster Nina Misvær lar mange babyer seg lettere trøste av pappa, kanskje fordi det ikke lukter fristende pupp av ham. Du kan også med fordel slippe andre til som barnevakter. De fleste besteforeldre klarer utmerket godt å passe babyen alene mens de nybakte foreldrene sover noen timer.

6. Bekymrer seg for barnets utvikling

Vår største frykt er at barnet vårt er unormalt, og de færreste klarer å la være å sammenligne egne barn med andres. Det er mye mulig de andre babyene i barselgruppa er motorisk kjappere enn din egen, men tror du ærlig talt at junior ikke har lært seg å rulle fra mage til rygg før skolealder? Kjenner du egentlig mange 2-åringer uten tenner? Slapp av. Det aller meste ordner seg av seg selv. Det kan faktisk virke mot sin hensikt å lære barnet å gå før han er eller hun er klar for det.

7. Ammer uten stans

Dagens mødre lærer at babyen skal få pupp ved behov, og det skal de jo selvsagt, men gullungen er ikke nødvendigvis skrubbsulten hver eneste gang han klynker. Kanskje vil han bare ha litt oppmerksomhet? Det skader heller ikke om han av og til klarer å sovne uten puppen i munnen, særlig ikke når det har gått et par måneder. Mange babyer bruker mamma som smokk om de får sjansen. Det er helt greit å prøve ut den lille gummidingsen dersom sugebehovet er veldig stort, og du er trygg på at babyen får i seg det den trenger av melk. Men vent til ammingen er kommer ordentlig i gang. Dette bekrefter også helsesøster Nina Misvær.

8. Tar opp babyen ved hver minste lyd

Det er klart du skal dekke babyens behov, men du er nødt til å tenke litt på deg selv også. Du vil sannsynligvis sove bedre og være mindre anspent om du innser at babyen tåler å sutre i to minutter. Ofte sovner den igjen av seg selv om den får lov til å ligge litt i fred. Du kan ikke regne med at babyen sovner med et smil om munnen, og det er ikke nødvendigvis udekkede behov som er grunnen til at den gir fra seg litt lyd, bekrefter helsesøster Nina Misvær. De fleste slapper automatisk mer av når de får barn nummer to, kanskje fordi de da ikke alltid har mulighet til å dekke babyens behov i samme øyeblikk som de oppstår.

9. Legger planer for alt de skal gjøre i permisjonstida

Du kommer absolutt til å føle deg mislykket om du planlegger å bruke permisjonen til lære deg spansk, bake hver dag, besøke slektninger over hele landet, pusse opp stua, trene tre ganger i uka, sette alle bildene i album og lese 50 bøker, i tillegg til å gå på babysang, babyyoga og babysvømming.

10. Prøver å være en god vert

Klart det er stas å vise fram babyen, men det kan være slitsomt å ta imot barselbesøk fra hele verden. Dessuten kan det være lurt å ha litt tid alene til å bli kjent med din egen sønn eller datter. Ha i hvert fall ikke ambisjoner om å stille med nyvasket hus og servere samtlige gjester nybakte kaker. Og tro ikke at andre forventer at du skal være nysminket, fin på håret og iført de åletrange buksene du brukte før du ble gravid. Og for all del: Ikke la alle du kjenner besøke dere på sykehuset.

Les også:

100 tegn på at du har fått barn

Du vet du er blitt pappa når...

Velg riktig graviditetstest

Slik får du babyen til å le

NYTT I NORGE: Foreldre & Barn 3til7 - trygge og morsomme dataspill

Denne saken ble første gang publisert 28/03 2011, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også