Oppskrifter på sunn og god babymat

Babymaten du lager selv

Dette går nesten like raskt som å varme et middagsglass i mikroen.

OPPSKRIFTER PÅ BABYMAT: Her får du oppskrifter på hjemmelaget barnemat og middagstips til små barn!

OPPSKRIFTER PÅ BABYMAT: Her får du oppskrifter på hjemmelaget barnemat og middagstips til små barn! Foto: FOTO: Getty Images.

Publisert Oppdatert

Menyen er enkel i babyens første levemåneder: pupp eller flaske til frokost, lunsj, middag og kvelds. Men så, når menyen må oppgraderes, kan det fort bli komplisert. For hva er best?

Den britiske TV-kokken Annabel Karmel er barnematens svar på Nigella Lawson: glamorøs, smilende og lidenskapelig opptatt av mat. Maten vi gir barna våre må være sunn og næringsrik, men det hjelper lite, mener Karmel, hvis ikke maten også er god. Og ikke minst: fersk.

- Barnemat på glass har en holdbarhetstid på 18 måneder. Det betyr at maten du gir barnet ditt faktisk kan være eldre enn barnet selv. Jeg synes det er skremmende å tenke på, sier Karmel.

Barnematoppskrifter

Suksesskokkforfatteren begynte å eksperimentere med hjemmelaget babymat da barnet hennes ikke ville spise. Eksperimentene på kjøkkenbenken resulterte i kokeboka The Complete Baby and Toddler Meal Planner, som siden utgivelsen i 1991 er blitt solgt i fire millioner eksemplarer.

- Til å begynne med lagde jeg mat med lite smak, fordi alle sa at det er det babyer liker. Men det stemmer ikke. Babyer liker masse smak, forteller Karmel entusiastisk. Med krydder unngår du nemlig kresne barn.

Hun mener ikke at barnemat på glass er farlig - bare at barnemat laget av ferske råvarer er så uendelig mye bedre.

- Ville vi voksne spist mat som har stått i butikkhyllene i 18 måneder, hver eneste dag? Fersk mat er alltid best. Også for de minste.

Les også: To av babygrøtene får terningkast 6

Hjemmelaget middag

Annabel Karmel er overbevist om at mye bruk av barnemat på glass kan bidra til at barna blir kresne når de etter hvert skal spise den samme maten som resten av familien.

- Hvis barnet er vant til smakløs, most mat på glass, er det ikke rart om det ikke liker vanlig mat når du begynner å servere det. Den industrifremstilte maten smaker helt annerledes, og barnet vet ikke hvordan ferske råvarer egentlig skal smake, advarer Karmel.

- Barnemat er overraskende enkelt å lage. Alt du trenger er litt tid - og en god blender.

Bruk gjerne kylling, fisk eller rødt kjøtt. I barnemat på glass er det ofte mindre enn 10 prosent kjøtt - for å presse kostnadene ned - men lager du det selv, kan du ha i mye mer.

Karmel poengterer hvor lurt det er å lage store porsjoner og putte maten i fryseren. Det er både bedre og billigere enn å kjøpe glassene, og du har mat for hele uken om du bare setter av et par timer i helgene.

- Og så kan du supplere med rask babymat når det trengs: most banan, most avokado, most papaya eller mango som du har kjørt gjennom blenderen.

Les også: Dette kan babyen spise fra 0-12 måneder

Barnemat på glass

- Hjemmelaget babymat er kjempeflott for dem som klarer det. Men det er vel så trygt å kjøpe barnemat på glass, fordi kravene til industrifremstilt barnemat er svært strenge, sier Marianne Aaberg, kommunikasjonssjef i Nestlé Norge.

Som eksempel nevner hun kravet om at rester av plantevernmidler skal være så godt som lik null.

- Gulroten du kjøper i butikken kan inneholde mer rester av plantevernmidler enn de gulrøttene vi har lov å bruke i vår barnemat. Grenseverdiene er like strenge for vanlig barnemat som for økologisk barnemat, sier hun.

Industrifremstilt barnemat kan ikke inneholde konserveringsmidler, derfor blir maten varmebehandlet for at den skal være holdbar. Først varmes maten opp under trykk, og etterpå kjøles den raskt ned.

Vitaminfattig barnemat

- Maten blir steril og har derfor lang holdbarhet, samtidig som smak og næringsstoffer bevares. Glass er den beste emballasjen for barnemat. Ingenting slipper inn - eller ut.

- Hvis et glass avgir en klikkelyd når du trykker på lokket, er vakuumet gått, og maten bør ikke brukes, sier Aaberg.

Og industrifremstilte middagsglass er verken tilsatt vitaminer eller mineraler.

- Et middagsglass er bare en liten del av barnets kosthold. Barnet trenger også jern og fiber, som finnes i jernberiket grøt og fullkornprodukter. Det er viktig at spedbarn innarbeider et variert kosthold, sier Aaberg.

Les også: Slik lager du babygrøten selv

- Trygt med barnemat på glass

Ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius er ikke like kritisk som Annabel Karmel til barnemat på glass. Tvert imot mener hun det er helt greit å gi barna middagsglass hvis man ikke har tid eller kunnskap til å lage barnematen selv.

- Industrifremstilt barnemat er underlagt veldig strenge regler for hvilke næringsstoffer de skal inneholde. Å gi barnet slik mat er en sikker måte å vite at barnet får i seg de næringsstoffene det trenger, sier Borchsenius, som er daglig leder av nettstedet bramat.no.

Hun vil ikke gi foreldre dårlig samvittighet for at de ikke alltid lager hjemmelaget barnemat, men varier gjerne utvalget.

- Er du en god kokk og vet hvilke næringsstoffer barnet ditt trenger er det perfekt, men det er ingenting usunt med å gi barna mat fra glass, sier Borchsenius.

Det viktigste, mener hun, er at barnet får smake på andre råvarer ved siden av barnematglassene for at det skal bli vant til nye smaker.

- Mange barn får også i seg mer mat ved å spise middagsglass, men prøv samtidig å la barnet få smake på den "voksne" maten, sier Borchsenius.

Her er fire av Annabel Karmels beste oppskrifter på babymat:

Gulrotpuré

Fra 7 måneder

50 g løk, skrell og finhakk

½ ss vegetabilsk olje

25 g hermetiske røde linser

200 g gulrøtter, skrell og del i skiver

15 g usaltet smør

2 tomater, flådd, fjern frøene og grovhakk

50 g Cheddar eller Norvegia, revet

Slik gjør du:

Fres løk i en kjele i vegetabilsk olje til den er myk (3-4 minutter).

Skyll linsene godt i rennende vann, og tilsett linsene til løken.

Tilsett gulrotskiver, og hell over 4 dl kokende vann. Kok opp, legg lokk over, og kok på middels varme i 25 minutter.

Smelt smøret i en kjele, og fres tomatene til de blir grøtaktige, og rør inn osten.

Tilsett gulrotskivene og linseblandingen, sett til side kokevæsken.

Bland gulrøtter og linser sammen med 1,25 dl av kokevannet samt tomat- og osteblandingen i en kjøkkenmaskin - og mos alt til en jevn konsistens.

Eple, aprikos og pærepuré

Fra 6 måneder

1 eple, skrell, fjern kjernehuset og del i biter

60 g tørket aprikos, delt i biter

4 ss vann

1 moden pære, skrell, fjern kjernehuset og del i biter

1 ss babygrøt

2 ss av den melken babyen din vanligvis drikker

Slik gjør du:

Legg eplebiter og aprikosbiter i en kjele med litt vann.

Dekk med lokk, og trekk på svak varme i ca. fem minutter.

Tilsett pærebiter, og la det trekke på svak varme i to minutter til. Mos til en jevn puré.

Bland babygrøten med melk og tilsett i pureen slik at konsistensen blir riktig.

Min første kyllingpuré

Fra 7 måneder

50 g purre, skyll og del i skiver

1 ss vegetabilsk olje

75 g kyllingbryst, i biter

200 g poteter, skrell og del i terninger

175 g gulrøtter, skrell og del i skiver

2 plommetomater, flådd, fjern frøene og hakk

2,5 dl kyllingbuljong uten salt

Slik gjør du:

Surr purren i vegetabilsk olje til den er myk (ca. 3 minutter).

Tilsett kyllingbitene, og fres det i oljen til kjøttet er forseglet.

Tilsett potet- og gulrotbitene og tomater, og hell over kyllingbuljongen.

Kok opp, deretter reduser varmen.

Legg på lokket, og la det småkoke i 20 minutter.

Mos blandingen i en kjøkkenmaskin.

Minikjøttpai

Når vi blander kjøttdeig med kremet potetmos, gir det en jevn konsistens som er lett å svelge. Moste poteter og gulrøtter, eller potetmos og kålrot, er en velsmakende kombinasjon som passer godt sammen med kjøttdeig. For babyer under 9 måneder vil det være best å mose den stekte kjøttdeigen før du blander den med potetmos.

300 g poteter, skrell og del i terninger

100 g gulrøtter, skrell og del i skiver

1 ss vegetabilsk olje

25 g løk, skrell og hakk

100 g mager kjøttdeig av okse, svin eller lam

1 tomat, flådd, fjern frøene og hakk

1 ts tomatketchup

1,5 dl usaltet kyllingbuljong

15 g usaltet smør

2 ss av den melken babyen vanligvis drikker

Slik gjør du:

Legg poteter og gulrøtter i en kjele, hell over kokende vann og kok grønnsakene til de er møre (ca. 20 minutter).

I mellomtiden varmer du den vegetabilske oljen i en liten panne og freser løken i oljen til den er myk. Tilsett kjøttdeig, og stek under omrøring til den er brun.

Tilsett hakket tomat og ketchup, og hell over buljongen.

Dekk med et lokk, kok opp, og la det deretter småkoke i ca. 20 minutter.

Når poteter og gulrøtter er kokt, sil av kokevannet og legg grønnsakene tilbake i kjelen.

Hell i melk og smør.

Mos det med en potetstapper eller gaffel til en jevn konsistens.

Bland kjøttdeig med potetmos og gulrot.

Er babyen din veldig liten, kan du mose kjøttdeigen i en kjøkkenmaskin før du blander den med potetmos og gulrot.

Når babyen blir litt eldre, lager du en fin mini-kjøttpai og dekorerer med et ansikt laget av grønnsaker. Da blir det ekstra gøy å spise!

Fire oppskrifter fra boka Pappachef - Klar for noe annet enn pupp og mat på glass?

Gazpacho

Kan serveres til baby fra 8 måneders alder. Koketid: 15 minutter.

1 stor tomat

¼ agurk

¼ sjalottløk

1 tykk paprikaring

En liten bit stangselleri

¼ hvitløkfedd (kan sløyfes)

Vann

Olje

Finhakk alle ingrediensene. Fres alt raskt i litt olje. Tilsett noen spiseskjeer vann og la det koke i et lite minutt.g

Bruk stavmikseren, og kjør blandingen til suppa har en glatt konsistens. Tilsett mer vann om nødvendig.

La suppa avkjøles, først på benken, deretter i kjøleskapet.

Server!

Variasjonsmuligheter:

Gazpacho er en spansk suppe som skal serveres kald. Når barnet er klar for en grovere konsistens, kan suppa gjerne tilsettes biter med grønnsaker etter at du har brukt stavmikseren.

Dersom du ønsker en enda finere konsistens, kan du tilsette mer væske før du siler suppa.

Laksemos

Kan serveres fra 7 måneders alder. Tilberedningstid: 15 minutter.

30-40 gram beinfri laks

1 potet

Dill

½ dl væske, kokevann og/eller

morsmelk/morsmelkerstatning

Ev. 1 ts myk plantemargarin/olje

Sørg for at fisken er fri for bein og skinn. Skrell poteten og del opp i små biter.

Kok potetene møre, og trekk fisken til den er gjennomkokt. Hell av kokevannet og spar til siden. Mos fisk og poteter sammen med en gaffel. Ha i væske og smør til ønsket konsistens. Finhakk litt dill og bland i.

Variasjonsmuligheter:

Prøv ut andre fiskeslag, for eksempel torsk eller sei.

Panert kalv

Kan serveres fra 1 års alder. Tilberedningstid: 15 minutter.

100 gram kalvekjøtt

2 skiver tørr loff

Persille

1 egg

Salt og pepper

Olje til steking

Skjær kjøttet i passende biter. Det beste er om de er litt avlange og ikke i for tykke skiver.

Ha brødet og persillen i en food processor. Hakk det til små smuler.

Pisk egget med en gaffel og ha i litt salt og pepper. Vend kjøttskivene i egget, deretter i brødraspet.

Stek bitene på middels varme i litt olje. Træ bitene på små pinner og server.

Variasjonsmuligheter:

Kylling, kalkun eller biter av fisk går like fint å panere. Bruk gjerne flere urter i, det setter ekstra smak.

Torskerulade

Kan serveres fra 8 måneders alder. Tilberedningstid: 15 minutter.

100 gram torskefilet

1 skive bacon

1 ss purre, finhakket

Vann

Legg torskestykket ned på fjøla og skjær på lang, nesten helt igjennom. Brett fileten ut slik at den får dobbel størrelse.

Finhakk purre og bacon. Stek det på middels varme.

Fordel purre og bacon ut over fisken. Ikke legg fyllet helt ut i kantene. Da vil det presses ut når du ruller sammen. Vær fast når du ruller slik at fisken blir helt tett. Legg fiskestykket inni en liten bit plastfolie og rull den til en pølse. Knyt sammen endene slik at kraften som etter hvert dannes holdes innpakket.

La fisken trekke i vann rett under kokepunktet i 5-6 minutter.

Ta fisken forsiktig ut av plasten, og ta vare på kraften som har dannet seg inni pakken. Den kan helles over fisken etter at du har skåret den i fine skiver.

Variasjonsmuligheter:

Bacon og purre kan erstattes med for eksempel grønnsaker. Most brokkoli eller potet og paprika kan gjerne benyttes istedenfor.

Bjørnebæris

Kan serveres fra 12 måneders alder. Tilberedningstid: 5 minutter.

Denne desserten er overraskende god! Og ekstremt enkel. Akkurat som vi liker det.

50 gram frosne bjørnebær

1 ss melis

Evt. vann

Ha de frosne bærene i en bolle og tilsett melis.

Mos bærene med en stavmikser. Om bærene kommer rett fra fryseren vil de kunne «lime» seg til bollen og stavmikseren. En teskje eller to med kaldt vann vil tynne den ut litt.

Variasjonsmuligheter:

Alle typer frosne frukter kan brukes på samme måte. Retten egner seg aller best nylaget, men om du putter en ferdig blanding i fryseren, kan du ta den ut 10-15 minutter før servering.

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag