Barnemat.

BARNEMAT:Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky i DinKost.no mener det er mest næring i dette glasset. © Svein-Erik Hole

Hva er økologisk?

Det viktigste perspektivet er at produksjonen av økologiske matvarer bidrar positivt til miljøet og kloden vår. Bonden får jobbe i tryggere omgivelser, uten kontakt med kjemiske sprøytemidler og kunstgjødsel. Matvarer blir ikke tilsatt kunstige aroma- eller fargestoffer, og dyr får bevege seg fritt og ete økologisk fôr.

Kilde: Debio

Klikk.no har fått ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky i DinKost.no til å vurdere noen typer økologisk barnemat på glass opp mot vanlig barnemat på glass, basert på næringsdeklarasjonen og ingredienslistene.

- Ser man for eksempel på Helios økologiske grønnsaker med kalvekjøtt fra 6 måneder og sammenligner den med Nestlé grønnsaker med kalvestek fra 6 måneder er det klart flest kalorier i glasset fra Nestlé. For små barn med små mager er det viktig at den maten de spiser er mest mulig næringsrik, sier Gunn Helene Arsky.

Nestléglasset har en kaloritetthet på 75 kcal pr. 100 g, mens Heliosglasset har en kaloritetthet på 45 kcal pr. 100g. Nestlé inneholder også mer kalvekjøtt (11 prosent) enn glasset fra Helios (8 prosent). Kalvekjøtt er en god jernkilde.

- Dette er viktig med tanke på at barn i denne alderen har begynt å bruke opp jernlageret de har med seg fra mors liv, sier Arsky.

Men er ikke dette små ubetydelige forskjeller?

- Forskjellene blir viktige hvis barn spiser mye av disse glassene. Derfor er det viktig å variere, også med tanke på at barna kan bli matleie hvis de får for mye av en type mat. Som ekspert vil jeg som grunnregel velge den maten til barn som inneholder flest kalorier og proteiner og minst salt.

Verdt prisen?

Et glass fra Helios koster kr 20 mens et glass fra Nestlé koster kr 12.90. Det er ingen nyhet at det koster mer for økologisk mat. Men for småbarnsforeldre som kanskje kjøper store kvanta, kan det bli dyrt å velge økologisk barnemat på glass.

Er det verdt pengene?

- Dette er et valg foreldre må ta selv. Det er mange fordeler ved å velge økologisk. Man vet at det er fritt for sprøytemidler, er miljøvennlig og mange mener også at det smaker bedre. Men fortsatt er usikkert om næringsinnholdet er bedre på generelt grunnlag, sier Arsky.

Barnemat

BARNEMAT: Ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky i DInKost.no mener det er minst næring i dette glasset. © Svein-Erik Hole

På glassene fra Helios står det at man må tilsette smør.

- Dette reagerer jeg på. For det første betyr det at dette ikke er ferdigmat man kan ta med ut på tur, selv om foreldre kanskje tror det. Hvis foreldre ikke tilsetter fett, blir dette veldig næringsfattig kost. For det andre, er de statlige anbefalingene at man tilsetter olje som fettilskudd til barn og ikke smør, sier Arsky.

- Hvis foreldre ikke tilsetter økologisk olje eller smør, blir heller ikke maten helt økologisk, presiserer hun.

Bra med litt smør

- Vi mener det også er sunt å bruke litt smør eller olje i kosten til barn. Slik kan foreldre velge hvilken fettmengde og hvilken type fett de vil gi barna sine, sier Hanne Millstein, vikarierende leder av matavdelingen i Helios Engros.

Hun er overrasket over at barnematglasset fra Helios har mindre næringstetthet, men mener det kan være mange årsaker til dette.

- Det kan ha blitt brukt ulike kilder og tabeller som grunnlag for opplysningene. Dessuten er det mindre næringstetthet i grønnsaker enn i kjøtt. Det er mindre kjøtt i vår glass. Vi mener 8 prosent fett er en passe mengde kjøtt i forhold til grønnsaker som en introduksjon til å kunne fordøye større mengder og større biter senere, sier hun.

Millstein mener også at det er viktig at foreldre vet at mat på glass ikke er et fullverdig måltid barn skal ha hver dag. Hvis det er det, må man hvert fall være oppatt av å variere.

- For friske barn som ikke har problemer med å ta til seg fast mat og som vokser normalt, mener jeg likevel at verdien av å gi et barnematglass uten rester av sprøytemidler er større enn om det skulle være litt mindre næringstett, sier hun.

Les hele saken