Alt du må vite om babymat

Dette kan babyen spise

Sjekk hva babyen kan spise når og få tips til enkel babymat.

MAT FOR DE MINSTE: Fra babyen er fire måneder kan du i det små begynne på overgangen til fast føde.

MAT FOR DE MINSTE: Fra babyen er fire måneder kan du i det små begynne på overgangen til fast føde. Foto: FOTO: Getty Images

Publisert Oppdatert

Overgangen fra melk til fast føde er en milepæl i spedbarnets liv.

Margit Vea er utdannet faglærer i ernæring, helse- og miljøfag, og har undervist en rekke år. Hun har skrevet flere kokebøker om mat for barn og har blant annet sitt eget matprorgram, "Kjøkkenpatruljen" på MatkanalenTV.

Hun har hatt utallige kurs og foredrag for nybakte foreldre, barnehager, helsesektoren, skoler, organisasjoner og andre.

Vea har mange tips til hvordan man kan gjøre babyens overgang fra morsmelk til fast føde enklest mulig, og hvordan maten kan varieres.

Les også: Slik lager du babygrøten selv

Sitrusfrukter

- Små babyer kan gjerne sutte litt på en sitron, sier Helle Schiørbeck, spesialpsykolog ved Nasjonalt kompetansesenter for barn med spisevansker ved Rikshospitalet.

Hun mener babyer helt ned i fire måneders alder bør få smake flest mulig ulike smaker.

- Vi er disponert for å like salt og søtt, men trenger trening i å like sure og bitre ting. Her snakker vi ikke om å spise sitron for næringens skyld. Men dette er smakstilvenning som kan hjelpe babyen til å like slike smaker senere.

Små barn har "smaksvinduer". Dette er perioder der babyene er veldig åpne for å smake på og like nye smaker. Det er nemlig ikke så farlig som vi har trodd å tilby smaksprøver før de både krabber og går, snarere tvert imot.

De første 4 månedene

De første månedene er det morsmelk som gjelder.

Ikke gi dette til barn under 1 år:

  • Honning
  • Nøtter
  • Salt. Nyrene er ikke fullt utviklet, og barnet kan derfor ikke skille ut overskudd med salt fra kroppen.
  • Rå fisk, skalldyr og rått kjøtt.
  • Upasteurisert melk og produkter laget av upasteurisert melk
  • Sukkerholdige matvarer, godterier, saft osv.
  • Vær forsiktig med kunstige søtningsstoffer
  • Fiskelever og pålegg som Svolværpostei og Lofotpostei anbefales ikke til barn fordi det er vist at de inneholder miljøgifter.
  • Kumelk. Melk og melkeprodukter kan brukes i maten, men ikke gi det som selvstendig produkt før barnet nærmer seg 1 år.

Norske helsemyndigheter anbefaler at barna blir fullammet fram til seks måneders alder.

Morsmelken inneholder alle næringsstoffer og all den væsken barnet ditt trenger. Unntaket er vitamin D, som barnet bør få tilført som tran eller D-vitamindråper fra 4. leveuke.

Det er internasjonalt akseptert at spedbarn, hvis mulig, bør få morsmelk alene i de første fire til seks månedene, og deretter i tillegg til annen mat i hele det første leveåret.

Mat til spedbarn

Når barnet er fire måneder kan du forsiktig begynne å prøve deg frem med å gi barnet fast føde.

- Er barnet modent fysiologisk, viser interesse for mat og virker grinete og sultent, er det ingenting i veien med å begynne med fast føde når barnet er rundt 4 måneder, sier Margit Vea til Din Baby.

Små barn har "smaksvinduer". Dette er perioder der babyene er veldig åpne for å smake på og like nye smaker.

- I starten handler det om å gi babyen små smaksprøver, sier Vea.

Får barna smake på mye forskjellig mat i denne perioden, kan det hindre at de blir kresne og får spisevansker senere i livet.

- Smake på mest mulig

Maten må introduseres gradvis samtidig som barnet ammes.

Helle Schiørbeck, spesialpsykolog ved Nasjonalt kompetansesenter for barn med spisevansker ved Rikshospitalet, har tidligere uttalt til Foreldre & Barn at babyer helt ned i fire måneders alder bør få smake flest mulig ulike smaker, og gjerne kan sutte litt på en sitron.

Dette er smakstilvenning som kan hjelpe babyen til å like slike smaker senere.

4-6 måneder

Moste poteter kan gjerne være det første babyen får smake.

FØRSTE FIRE MÅNEDENE: Hvis mulig bør spedbarn få morsmelk alene i de første fire til seks månedene.

FØRSTE FIRE MÅNEDENE: Hvis mulig bør spedbarn få morsmelk alene i de første fire til seks månedene. Foto: FOTO: Getty Images

Fra barna er fire måneder til åtte-ti måneder er de fleste veldig mottagelige for nye smaker.

Mat å unngå i 4-6 måneders alderen

Spinat, rødbeter, fennikel, bladselleri og nesle bør unngås fordi disse grønnsakene inneholder mye nitritt. Røkt og saltet kjøtt og fisk bør gis i kun små porsjoner, fordi dette inneholder mye salt. Fiskelever og pålegg som Svolværpostei og Lofotpostei anbefales ikke til barn fordi det er vist at de inneholder miljøgifter. Honning skal ikke gis til barn under 1 år, fordi det kan gi en farlig type matforgiftning (botulisme). Vær også forsiktig med salt til barn under 1 år. Nyrene er ikke fullt utviklet, og barnet kan derfor ikke skille ut overskudd med salt fra kroppen.

Kilde: Mat for barnet ditt, Camilla Porsmann og Fredrik Paulún, Yrkeslitteratur.

Tilvenningen går ofte raskere og greiere enn når barnet blir eldre.

- Finmoste poteter kan gjerne være det første babyen får smake. Gjerne økologiske mandelpoteter. Mandelpoteter er milde, med mye god smak. Bland gjerne mosen med morsmelk eller vann, sier Margit Vea.

Kokt potet er perfekt babymat: lettfordøyelig, mye C-vitaminer og enkel å mose.

Babyens smakssans er svært fintfølende, så du kan gjerne prøve med ulike sorter poteter. En baby vil kjenne forskjell på beate- og mandelpotet, ifølge Vea.

- Du kan gjerne ha i litt revet eple i potetmosen for å søte den. I starten kan du ha halvparten eple, og halvparten potet, for så å minske mengden eple.

Avokado før leggetid

- En godt moden, gjerne økologisk avokado er en råvare som er mye brukt som babymat i andre land. Avokadoen har godt fettinnhold, er rik på mineraler og næringsstoffer og metter godt. Den gjør også blodsukkeret stabilt, sier Vea.

Gir du babyen avokado om kvelden, vil den sove godt.

- Most banan bør gis tidligere på dagen, og ikke rett før søvn, da det kan gjøre babyen "hyperaktiv". Noen babyer får også hard mage av banan, sier Vea.

Honning til baby og barn

Maten må selvfølgelig være finmost i starten, og tilpasset barnets munnmotorikk.

Honning skal ikke gis til spedbarn under 1 år, fordi det kan gi en farlig type matforgiftning (botulisme).

Vær også forsiktig med salt til barn under 1 år. Nyrene er ikke fullt utviklet, og barnet kan derfor ikke skille ut overskudd med salt fra kroppen.

6-8 måneder

Fordøyer barnet maten godt, er det ingenting i veien for å forsøke kjøtt og fisk.

Etter potet, kan gjerne gulrot, brokkoli, blomkål og andre gode norske grønnsaker introduseres.

4-6 MÅNEDER: Avokado er godt og bra for babyen, og er brukt mye som babymat i andre land.

4-6 MÅNEDER: Avokado er godt og bra for babyen, og er brukt mye som babymat i andre land. Foto: FOTO: Getty Images

- Gjerne blandet med litt smør eller olje. Babyen trenger fett også, sier Vea.

Tips til "matpakke"

  • Råkost kan barnet få om du river det opp på den fineste siden av rivjernet.
  • Du kan også bruke rivjernet på frosne torskefileter, tipser Margit Vea.
  • Når du lager middag til resten av familien, kan du samtidig lage babymat. Riv av en porsjon på råkostjernet over bakepapir med litt olje og grønnsaker som brokkoli eller gulrot. Pakk den sammen, og legg det for eksempel oppå poteter som koker. Matpakken er ferdig på ti minutter.
  • Du kan også rive eple og gulrot og ha med i en boks på kafé.
  • En liten boks med avokado og finrevet gulrot er fint å ha med i en boks ut på tur.

Kilder: Faglærer i ernæring, helse- og miljøfag, Margit Vea.

Unngå i 6-8 måneders alderen

Nå kan barnet prøve flere grønnsaker og rotfrukter. Du burde fortsatt vente med melk og melkeprodukter som selvstendig matvare fram til barnet er 10-12 måneder gammelt, men litt melk kan gjerne brukes i grønnsak-og rotfruktmos. Melkeprodukter er jernfattige, og man risikerer at produktene konkurrerer ut jernrike matvarer, slik at barna får i seg for lite jern. I denne alderen kan de også få litt brødskive uten skorper. Man kan begynne å krydre maten forsiktig, men salt skal fortsatt unngås. Brokkoli er fint, men unngå kålsorter. Kål, linser og bønner utvikler mye gass.

Kilde: Mat for barnet ditt, Camilla Porsmann og Fredrik Paulún, Yrkeslitteratur.

Frukter man kan gi er for eksempel moste epler, pærer og bananer.

Når du begynner med en ny matsort, skal du gå langsomt frem. En liten teskje er nok den første gangen.

Ikke bli forskrekket dersom barnet skjærer grimaser og spytter ut maten når det smaker noe for første gang.

Maten må ofte spises flere ganger før barnet liker den, sier Vea.

- Det er naturlig at barnet spytter ut. Men det er bare å fortsette å prøve, for det kan ta tid før babyen er kjent med og godtar en ny smak. Du må ofte gi det noe nytt cirka 15 ganger før babyen aksepterer det, opplyser Vea.

Fisk og kjøtt

Most fisk kan gis fra babyen er cirka 6 måneder. Har dere allergi i familien, er det greit å være forsiktig.

- Torsk er lett å fordøye og mildt. Men all fisk er godt. Det viktigste er kvaliteten, sier Vea.

Fisken bør være så fersk så mulig, så kjøp det som er ferskt den dagen.

Gradvis kan du spe på med kokt kjøtt, kylling, fisk og fileter av rødt kjøtt av god kvalitet.

- Rødt kjøtt har et godt jerninnhold. Biff er selvsagt ikke det første man gir, men fordøyer barnet grønnsaker godt, kan du fort utvide råvaretilbudet og gi mer variert mat, sier Vea

Norge en grøtnasjon

- Ikke gi grøt som inneholder gluten i starten. Du kan gjerne lage grøten selv. Ferdiggrøtene er ofte søte, sier Margit Vea.

- Hirsegrøt er et godt alternativ, og inneholder mye jern. Grøten kan søtes med for eksempel tørkede aprikoser som har ligget i vann over natten. Du kan også bruke eple for å søte grøten, tipser Vea.

Når hirsen er kokt mør, kan den moses i food processor til en finere konsistens.

Hun mener at det ikke er grunn til fortvilelse om babyen ikke vil ha grøt.

- Norge er en grøtnasjon når det gjelder spedbarnsmat. Men det er ingen krise om babyen ikke vil ha grøt, det er bedre å gi moste grønnsaker, mener Vea.

8-12 måneder

Fra cirka 8 måneder kan babyen tygge selv.

Når babyen er mellom 8 og 10 måneder, trenger du ikke lenger mose eller lage puré av alt. Det holder å skjære maten opp i små biter. Det er bra for babyen å øve seg på å tygge og svelge litt grovere mat.

Noen babyer er tidligere ute med å tygge selv enn andre, det kommer an på når de får tenner.

BABYGRØT: Vi har lang tradisjon for å gi spedbarn grøt i Norge. Men ifølge ernæringsekspert Margit Vea er det ingen grunn til fortvilelse om babyen ikke vil ha grøt. Kanel og rosiner bør barn imidlertid kun spise i reduserte mengder.

BABYGRØT: Vi har lang tradisjon for å gi spedbarn grøt i Norge. Men ifølge ernæringsekspert Margit Vea er det ingen grunn til fortvilelse om babyen ikke vil ha grøt. Kanel og rosiner bør barn imidlertid kun spise i reduserte mengder. Foto: FOTO: Getty Images

- Babyer liker å holde mat i hånden og forsøke å spise selv. Så gi barnet gjerne en avokadobit, eller en godt kokt brokkolibit eller lignende som det kan holde på, samtidig som du gir mat. Det stimulerer munnens funksjon.

Unngå i 8-10 måneders alderen

Honning. Barnet skal fortsatt ikke ha tilsatt salt i maten sin. Unngå også rå fisk, skalldyr og rått kjøtt. Upasteurisert melk og produkter laget av upasteurisert melk skal heller ikke gis.

Kilde: Mat for barnet ditt, Camilla Porsmann og Fredrik Paulún, Yrkeslitteratur.

Barnet får god spise- og tyggetrening av å holde noe i hånden og forsøke å spise selv, sier Vea.

Grovt brød uten konserveringsmidler

Når babyen kan tygge, kan det også få brød uten skorper, om ikke babyen klør i tennene og vil like å gnage på en skorpe eller brødskalk.

- Velg grovt brød, uten konserveringsmiddel, eller bak brødet selv, råder ernæringseksperten.

Kulturmelk og helmelk

Når barnet har fylt året, kan det begynne å få kumelk.

Ifølge Statens ernæringsråd er kumelk ikke anbefalt før fra tidligst 10 måneders alder, og da i små mengder.

Før det er det greit å bruke melkeprodukter i maten, som yoghurt.

- Gi gjerne barnet kulturmelk. Men ikke gi for mye melk, ett glass holder, da melka stjeler jern fra kroppen.

Vea mener at barna ikke bør få ekstra lett melk. Barna trenger fett.

- Barnet kan få helmelk eller lettmelk. Det er ikke farlig å servere helmelk, for melk inneholder ikke bare mettet fett, men også annet fett. Og barna trenger fettet.

- Mange barn elsker hvitløk

Egg kan babyen få fra 10-12 måneders alder.

Unngå å gi barn under 1 år honning og nøtter. Løk kan man bruke etter hvert, mange barn synes at hvitløk er kjempegodt, forteller Vea.

- Du kan gjerne også bruke litt urter i babymaten fra tidlig alder, som kardemomme, persille og basilikum. Det gir god smak, sier hun.

8-12 MÅNEDER: Når babyen kan tygge, kan det også få smake på brød.

8-12 MÅNEDER: Når babyen kan tygge, kan det også få smake på brød. Foto: FOTO: Getty Images

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag