Hjemmelaget babygrøt

Silk lager du babygrøten selv

Den beste babymaten lager du selv.

HJEMMELAGET BABYGRØT: Mange foreldre velger å gi barnegrøt til babyen som den første faste føden. Her får du to oppskrifter på babygrøt.

HJEMMELAGET BABYGRØT: Mange foreldre velger å gi barnegrøt til babyen som den første faste føden. Her får du to oppskrifter på babygrøt. Foto: FOTO: Getty Images

Publisert Oppdatert

En boks babygrøt fra butikken virker kanskje som en grei løsning når babyen skal få sine første måltider, men det er faktisk ikke så komplisert å lage hjemmelaget babygrøt selv.

- I tillegg er det både rimeligere og gir deg kontroll over hva barnet får i seg, sier Margit Vea.

Hun har skrevet flere kokebøker for småbarnsforeldre, og Margit Vea AS tilbyr dessuten barnematkurs over hele landet.

Vea har også utarbeidet et barnegrøtmel i samarbeid med Holli Mølle.

Hjemmelaget babygrøt på urkorn

- Mitt råd er å koke babygrøt på urkorn. Disse gamle kornsortene er mer næringsrike enn de industriproduserte og bedre for både små og store mager, sier hun.

Start med å legge melet i bløt over natten.

Dette gjør at næringsstoffene blir mer tilgjengelige og grøten lettere å fordøye.

- Da vil det lille som finnes av gluten i disse kornsortene allerede være halvveis nedbrutt når barnet spiser grøten, sier Vea.

Hun forteller at det er helt greit å lage barnegrøt for tre-fire dager på en gang, men minner om at du ikke må varme den opp igjen mer enn en gang.

Les også: Slik får barna tidlig matglede

Mye næring

- Et godt råd er å prøve hirsegrøt eller grøt laget på emmer, enkorn eller spelt først, og tilsett gjerne mos av pærer eller bær, sier hun.

Vea forteller at dette både gir god smak og enda mer næring per porsjon.

- Most tørket aprikos egner seg også veldig godt til hjemmelaget barnegrøt. Aprikosen inneholder dessuten mye jern som barnet trenger, sier hun.

Dermed er det altså ingen grunn til å velge den fabrikkproduserte babygrøten for å sikre at barnet får i seg nok jern.

Må ikke starte med grøt

Selv om mange velger å starte med grøt, må det ikke nødvendigvis være det første du serverer barnet ditt.

Fordeler med hjemmelaget barnematen

 • Du får større frihet til å velge det beste til både deg og barnet ditt.
 • Du får mange gode stunder på kjøkkenet og gode matopplevelser sammen med barnet ditt. Hjemmelaget smaker best!
 • Både du og barnet ditt får god relasjon til gode råvarer og blir mer kreative kokker.
 • Du har kontroll på hvilke råvarer barnet ditt får i seg.
 • Barnet blir vant til at råvarer ser forskjellig ut, smaker forskjellig og at middagsmaten ikke har samme farge, smak og utseende hver dag.
 • Du kan gi én matvare om gangen. I stedet for at barnet smaker på mos av brokkoli, gulrot og potet, får barnet smake på én og én ingrediens, og gjerne uten at den moses. Dette gir barnet mulighet til å utvikle hånd- og øyekoordinasjon og tyggeferdigheter.
 • Du kan unngå enkelte matvarer helt i kortere eller lengre tid hvis det er ønskelig.
 • Du kan unngå helt å bruke raffinert sukker, raffinert mel, raffinerte oljer og industrisalt i babymaten.
 • Hjemmelaget mat er rimeligere enn industrifremstilt mat selv om råvarene av og til kan være dyre.
 • Barnet blir vant til familiens mat og kan spise sammen med resten av familien, under forutsetning av at dere spiser mat som barnet kan håndtere.
 • Maten kan få akkurat ønsket konsistens, fra puré til grovmoset og finkuttet mat.

Kilde: Margit Vea

- Mos av banan, avokado eller en blanding av disse er også supert som første matvare. En slik mos er både næringstett, mild og lett å svelge. Den er heller ikke tilsatt noe som helst, sier ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky hos BAMA.

Arsky legger til at det også er fint å lage grøt tilsatt grønnsaker i stedet for søte smaker.

- I Danmark bruker de for eksempel babyrisgrøt med most gulrot og potet. Dette er både smart, sunt, mildt og rent, sier hun.

Ikke alltid best med hjemmelaget

Morsmelken inneholder ikke nok jern til å dekke barnets behov lenger enn til seks måneders alderen, derfor er det viktig med ekstra jerntilskudd i grøten. Ifølge ernæringsfysiolog Gry Hay, inneholder ikke morsmelken nok jern til å dekke barnets behov lenger enn til det er 6 måneder gammelt. Ferdig industrifremkalt grøt har sjelden tilstrekkelig med jern, men hjemmelaget er ikke nødvendigvis bedre.

- Industrifremkalt grøt er ikke nødvendigvis dårligere, men det er ikke slik at hjemmelaget alltid er best. Jerninnholdet i hjemmelaget grøt er lavere, og det kan bli for lavt hos små barn som har et høyt behov. Vi har tidligere gjort en studie her i Norge hvor vi så at de som spiste industrifremstilt jernberiket grøt tilsatt jernfumarat hadde bedre jernstatus enn barna som spiste andre typer grøt. Barn som spiste grøter tilsatt jernpyrofosfat og vanlig havregrøt kom ikke like heldig ut med hensyn til jernstatus. Dette er i tråd med det man finner i litteraturen, sier hun og fortsetter:

- Hvis du velger å lage grøten selv, kan du passe på å bruke variert middagsmat med kjøtt. Kjøtt er nemlig en god jernkilde. Likeså kan man bruke grovt brød med jernrikt pålegg som leverpostei, kjøttpålegg og fiskepålegg, samt Litago brunost (tilsatt jern) når barnet begynner å spise brødmat. En fordel med hjemmelaget grøt, er at man kan unngå sukker. Uansett hva man velger, bør man passe på å variere måltidene og venne barnet til ulike smaker, råder Hay.

Les også: Gode råd for en mett og glad baby

Kok kraften selv

Når babyen så skal utforske flere nye smaker, mener Vea at moste rotfrukter er gode valg.

Mos potet eller søtpotet og forsøk gjerne også med brokkoli og gresskar.

- Ved å lage barnets middag selv, er det mulig å la barnet smake på en og en matvare. Kok grønnsakene i næringsrik kraft kokt på kjøtt eller bein fra friske dyr, og tilsett etter hvert også fisk og kjøtt, sier hun.

Det er også fint å blande morsmelk i de kokte grønnsakene til å begynne med.

Vea forteller at de fleste grønnsaker går greit, men anbefaler å styre unna spinat og rødbeter det første året.

Bruk olje i maten

Den aller første smakebiten på mat er kun et lite tillegg til morsmelken.

Morsmelk eller morsmelkerstatning er fortsatt hovedmaten.

- Man går så gradvis over til at den faste føden står for hoveddelen av energien, og da er det viktig å gradvis introdusere blant annet fisk av alle slag, kylling, karbonadedeig, mellomgrove kornprodukter, frukt, bær, grønnsaker, urter og oljer, sier hun.

Arsky forteller at olje er smart for små babyer fordi den gir energi uten å fylle så mye i magen.

- Rør inn en teskje eller to kaldpresset olivenolje i middagsporsjonen til den lille, og bruk gjerne olje i babygrøten også, sier hun.

Les også: Denne maten bør du ikke gi små barn

Tilpass konsistensen

Det er greit å la babyen få smake på det aller meste fra han eller hun er 6 måneder så lenge konsistensen er tilpasset tyggeevnen.

Oppskrift på babygrøt

Hirsegrøt

½ dl hirseflak og 2 dl vann

Legg melet i vann over natten.

Kok opp vann og tilsett hirsen.

La koke et par minutter. Tilsett eventuelt 1 ts smør eller olje rett før servering og søt med bær dersom du ønsker det.

Grøten inneholder ikke gluten.

 

Speltgrøt

4 ss speltmel og 2 dl vann

Legg melet i vann over natten.

Bland spelt og vann, kok opp under omrøring og la koke ca. 6-7 minutter.

Tilsett eventuelt 1 ts smør eller olje rett før servering. 

Kilde: Lettlaget barnemat av Margit Vea

Noen unntak finnes det likevel.

- Barnet skal ikke ha honning før det er ett år, og også kumelk bør du drøye litt med. Det er greit å bruke kumelk i grøt og saus fra barnet er 10 måneder, men vent med å gi melk som drikke til barnet er ett år, sier Arsky.

I tillegg må man naturligvis holde barnet unna mat det er allergisk mot, men vær klar over at noen barn kan bli røde rundt munnen av appelsin, kiwi og jordbær uten at det er et tegn på allergi.

- Det er heller et resultat av kontakt mellom frukten og den tynne barnehuden. Stoffer i disse fruktene kan få hudcellene til å frisette histaminer og man ser da røde hevelser i huden. Dette vil imidlertid barnet vokse av seg, sier hun.

Les også: Bytt ut ferdigmaten med disse enkle oppskriftene

Velg ren mat

- For øvrig er det viktig at de grønnskakene du kjøper til barnet ditt er fri for sprøytemidler. Velg ren mat. Lammekjøtt og villfisk er blant det ypperste vi kan velge til barnemat her i landet, sier Vea.

Før ble det gjerne sagt at man ikke skulle gi barnet fisk den første tiden, men det er ikke nødvendig å unngå fisk med mindre det er allergi i familien.

I så fall er det greit å være litt forsiktig.

- Det er heller ikke noe i veien for å tilsette moste nøtter i maten etterhvert. Hovedproblemet med nøtter at barna kan sette dem i halsen, men dette problemet unngår man ved å mose dem, sier hun.

Godt grunnlag

Å variere maten til babyen tidlig, kan ifølge Arsky være med på å gjøre barnet mindre kresent.

- Det er også smart å gi barnet det samme som resten av familien, dog uten salt og med rett konsistens, slik at barnet blir en del av familiefellesskapet. Da unngår du også å venne barnet til smakløs babymat på glass, i pakke eller i pose, avslutter ernæringsfysiologen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning