Sukkervann til baby

Skal sukkervann gis til baby?

Ute Imhof er sterk imot rådet om sukkervann til skrikende babyer.

SUKKERVANN: Forskning viser at sukkervann i 12 prosent blanding kan roe ned babyer med kolikk. Ute Imhof, spesialist i barnefysioterapi, mener derimot at å gi sukkervann er en dårlig uvane.

SUKKERVANN: Forskning viser at sukkervann i 12 prosent blanding kan roe ned babyer med kolikk. Ute Imhof, spesialist i barnefysioterapi, mener derimot at å gi sukkervann er en dårlig uvane. Foto: FOTO: Getty Images.

Publisert Oppdatert

Oppskrift på sukkervann

Det er viktig å følge oppskriften nedenfor nøye, og ikke gi større mengde enn angitt. Blandingen gis når skrikingen starter, og er ikke forbyggende. Bruk en engangssprøyte og drypp lunkent sukkervann i barnets munn over 1-2 minutter. Ikke sprøyt det inn.

Bruk følgende oppskrift på sukkervann:

12 g (1 spiseskje) sukker løses i 1 dl kokt vann, og avkjøles

2 ml i en engangssprøyte dryppes i munnen når barnet gråter

Holdbart i to døgn i kjøleskap

Kilde: Ammehjelpen.no

Noen sverger til sukkervann når spedbarn har mageknip eller gråtetokter, og ifølge ammehjelpen.no viser forskning at sukkervann i 12 prosent blanding kan roe kolikkbarn.

- Det ser ut til at sukkervann kan ha en lindrende effekt. Redusert stimulering gjør muligens at barnet gråter mindre, har Seniorrådgiver Hilde T. Myrhaug tidligere uttalt til forskning.no.

Sukkervann til spedbarn

- Å gi sukkervann til barn som skriker mener jeg er feil og det kan bli en dårlig uvane, sier Ute Imhof, spesialist i barnefysioterapi.

Hun driver Barnas Fysioterapeut i Oslo og møter mange nybakte foreldre. Mange sliter med urolige babyer og kolikk.

- Når jeg spør hva de gjør for å roe ned babyen, er svaret nesten alltid sukkervann. Dette har de fått tips om på helsestasjonen, opplyser hun.

- Sukkervann blir misbrukt

- En studie om sukkervann fra 2010 viser at barnet slutter å gråte, ikke at smerten blir borte. Det finnes forskning som sier at sukkervann forandrer babyens ansiktsuttrykk, men det gjør altså ingenting med smertesenteret i hjernen, bemerker Ute Imhof.

Hun mener det er problematisk at helsestasjoner gir ut brosjyrer til nybakte mødre der de anbefaler sukkervann.

- Det er feil og blir misbrukt. Det skal ikke være sånn at en baby dopes sporenstreks ned med sukkervann når den gråter. Det er helt forferdelig. Det blir som om vi voksne skulle dopes ned med en flaske vin når vi er deppa.

Barnefysioterapeuten setter spørsmålstegn ved hva slags interaksjon det blir mellom foreldre og baby når sukkervann tilbys. Er ethvert skrik nødvendigvis et smerteskrik? Hva gjør det med samspillet og hvordan påvirker det barnets atferd? At barselkvinner tipses om å bruke sukkervann på helsestasjonen mener hun er forkastelig.

- At så mange bruker sukkervann skremmer meg. Det blir det samme som å gi et større barn sjokolade og iPad hver gang det gråter.

Imhof mener kvaliteten på relasjonen til barnet svekkes om sukkervann gis for å berolige. Spedbarnet gråter først og fremst for å få trøst, beskyttelse og trygghet.

Bedøver rop om hjelp

Ifølge Imhof erstatter du trøst med sukkervann, og da bedøves ropet om hjelp. Ved konsekvent anvendelse kan det oppstå avhengighet, og barnet kjenner at det må klare seg selv.

I tillegg får ikke barnet uttrykt seg på riktig måte. Det er ikke nødvendigvis smerte barnet gråter av.

Det er også viktig å finne ut om barnet virkelig har kolikk.

- Tilknytningsmessig er dette en katastrofe. I tillegg kommer aspektet med sukker. Babyens stoffskifte er ikke ferdig utviklet og det er ikke bra å gi så mye sukker, fastslår hun.

Belastende for kroppen

Tone Bjørnson Aanderaa er helsesøster, kostholdsveileder og kursleder innen fødselsforberedende teknikker.

Hun forteller at sukkervann kan ha en kortvarig, beroligende effekt på babygråt. Allikevel er også hun skeptisk.

- Vi vet at sukker gir et ustabilt blodsukker som er belastende for kroppen, spesielt for så små barn. Jeg ville ikke anbefalt sukkervann i utstrakt mengde, men heller bruke tid på babymassasje mot kolikk og unngå matvarer som gir mye luft i magen.

Hun forteller at det kan være lurt å sjekke med kiropraktor eller osteopat om barnet har noen låsinger i kroppen, og være bevisst på eventuelle matintoleranser, for eksempel mot melk.

Sukkervann mot kolikk

- Forskning tyder på at sukkervann kan ha en viss effekt som smertelindring, også ved kolikk, sier Astrid Grydeland Ersvik, leder av helsesøstrene i Norsk Sykepleierforbund.

Hun bekrefter at nybakte foreldre ofte forteller at nyfødte gis sukkervann på barselavdelingen, men kan ikke belegge dette med statistikk. Hun forteller også at noen helsesøstre anbefaler sukkervann - blant annet til spedbarn som er urolige på grunn av noe mor har spist og blant annet med bakgrunn i Trond Markestads studie på at sukkervann hjelper mot kolikk.

I undersøkelsen fikk 19 spedbarn med kolikk 2 ml sukkervann da de gråt. 12 av disse ble mye bedre.

Les også: Slik vokser melketennene

Forskerne mener det viser at sukkervann bidrar til å lindre smerter hos kolikkbarn.

- Studien viste at sukkervann hadde effekt hos mange barn, men ikke alle. Jeg synes det er rimelig å forsøke dette på kolikkbarn. Det skal bare gis når barna gråter, og hvis det ikke har effekt når det er forsøkt noen ganger, er det ingen hensikt å fortsette. Jeg anbefalte å holde barna i armkroken og la barnet suge 2 ml konsentrert sukkervann litt langsomt i seg fra en sprøyte uten spiss eller en teskje, sier Trond Markestad, lege og professor i pediatri ved Haukeland universitetssjukehus.

Ikke store doser

Ersvik understreker at sukkervann ikke anbefales som generell smertelindring.

- Det er ingen vits i å gi store doser sukkervann. Hvis det hjelper, hjelper det med en liten mengde. Informasjon om sukkervann må sees i sammenheng med helsestasjonens hovedtematikk - foreldreveiledning om regulering av søvn, amming og samspill.

Les også: Slik blir du kvitt tørr hud på babyen

Barnas svake signaler

Ersvik forteller at et av de vanligste fokusområdene på helsestasjonen er å tolke barnets ofte svake signaler.

- Det er viktig å bruke de korte glimtene der barnet er våkent og opplagt for blikk-kontakt. Tegn på at barnet trenger hvile er at de begynner å snu hodet vekk, og hvis det da ikke får en pause, kan det føre til skrik i stedet for søvn, opplyser hun.

Familiesituasjon og en rekke andre faktorer spiller inn.

- Det handler om å se helheten. Helsesøstre har en individuell tilnærming i hvert enkelt tilfelle av smerte og uro hos spedbarn. Foreldrene får veiledning i å se sin baby. Enkelte babyer blir for eksempel urolige av fysisk berøring, mens andre trenger mye kroppskontakt, sier Ersvik.

Sukkervann til nyfødte

- På barsel og nyfødtintensiv gir vi sukkervann til nyfødte når de skal ta blodprøver eller ved undersøkelser som krever at de er stille. For eksempel når det skal lyttes på hjerte og lunger, og ved klipping av tungebåndet når det er så kort at barnet ikke klarer å suge skikkelig, sier Linda Tjellaug, jordmor ved Fredrikstad sykehus. Hun driver også et privat jordmorkontor.

Allikevel er de restriktive:

- For mye sukkervann kan forstyrre tarmbakteriebalansen til det nyfødte barnet og på den måten gå utover immunforsvaret til barnet senere i livet og gjøre barnet mer disponert for astma og allergi.

Ved kolikkbarn råder jordmoren foreldrene til å legge varme håndklær rundt magen til barnet og gi litt sukkervann.

- Sukkervann har en kortvarig smertelindrende effekt og øker jo velværefølelsen, avslutter jordmoren.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning