Tilstanden kalles KISS og rammer oftest barn som hadde en tøff fødsel.

- Det øverste nakkeleddet blir heftig provosert under en fødsel, og nakken er det stedet der man er mest bevegelig, forklarer spesialist i barnefysioterapi, Ute Imhof.

De første tegnene på KISS kommer gjerne når barnet skal ammes. Nikkebevegelser må til for at barnet skal suge og svelge. Det blir vanskelig hvis nakken er stiv og barnet ikke kan bevege seg skikkelig.

- Man kan lure på hvorfor barnet ikke vil die. Det kan selvsagt være noe hos mor, men ofte handler det om mangel på bevegelighet i nakken til barnet, sier Imhof.

KISS/KIDD-syndrom hos babyer

Å komme til verden med kink i nakken kan være starten på mange problemer for et lite barn. Hvis de øverste nakkevirvlene er stive må barnet anstrenge seg langt mer enn andre for å bevege seg, forklarer Imhof. Resultatet kan bli treg motorisk utvikling og dårlig balanse. KISS kan være årsaken til at barnet gråter mye, er utrøstelig og sliter med å sove.

Mange av KISS-barna er sene med å krabbe, unnviker motoriske leker og liker dårlig å bli herjet med. Ute Imhof mener derfor det er svært viktig at barn med KISS får behandling tidlig.

- KISS kan behandles. Ofte er det enkle grep som må til. De fleste barnefysioterapeuter kan oppdage problemene og henvise barnet videre til en terapeut som har lært å behandle KISS, forklarer Imhof.

Dette er KISS-KIDD:

 • Hvis de øverste nakkeleddene er stive, kan barnets utvikling bli forstyrret eller forsinket. Forkortelsen KISS brukes når syndromet rammer barn under tre år.
 • Det er tysk og står for "Kopfglenk- Induzierte- Symmetrie-Størung." Oversatt til norsk betyr det symmetriforstyrrelser på grunn av feilstilling i de øvre nakkeleddene.
 • KIDD står for de langsiktige problemene barn over tre år kan få på grunn av feilfunksjonen i nakken. På tysk heter det "Kopfgelenk Induzierte Dyspraxie Dysgnosie".
 • KISS og KIDD kan omfatte mange forskjellige symptomer, men alle trenger ikke være til stede samtidig.

Behandling fungerer

Dersom du mistenker at babyen sliter med KISS kan en barnefysioterapeut undersøke barnet og kjenne hvor bevegelig nakken er. Det finnes en rekke tester for å sjekke bevegelsesmønster og reflekser. En terapeut som kan KISS-behandling vil bruke myke håndbevegelser i området mellom hode og nakke for å hjelpe virvelsøylen til å få en smidig bevegelse. Behandlingen av små barn er ganske annerledes enn metoder som brukes på voksne, ifølge Imhof.

Og trykket er like forsiktig som den man bruker for å ringe på en ringeklokke. I stedet for å behandle muskulatur, som fysioterapeuter normalt gjør, er det halsvirvelsøylen som blir behandlet med denne metoden.

- Jeg hjelper barnet med å finne bevegelsesfriheten sin. Det er enormt viktig, sier Ute Imhof.

Ifølge fysioterapeuten er det en tett sammenheng mellom stivheten i de øverste nakkevirvlene og mange ulike symptomene som KISS-barn kan kjennetegnes av: Øverst i nakken styres nemlig kroppens kjernemuskulatur, som er styrende for de fleste bevegelser, balanse og presisjon.

Kan forstyrre søvnen

- Signaler som styrer fordøyelse, søvn og indre organer passerer også den øverste nakkevirvelen, forklarer Imhof.

Barn i normal utvikling begynner å aktivere kjernemuskulaturen like etter fødselen. Når de er tre måneder gamle skal de være i stand til å finne balansen og få kontakt med "midten" av kroppen sin. Det er viktig for holdning og kroppskontroll i hele oppveksten.

Symptomer på KISS hos spedbarn:

 • Skjevstilling av hodet. Barnet har en yndlingsside.
 • Barnet har vansker med å holde hodet i midten (etter tre måneder).
 • Barnet ligger med hodet bøyd veldig bakover.
 • Barnet sover kun på den ene siden.
 • Barnet beveger arm og ben på den ene siden mindre.
 • Barnets holdning er bøyd som en banan, til siden.
 • Feilstilling i foten.
 • Barnet har søvnforstyrrelser og skriker i søvne.
 • Barnet har øm nakke og reagerer negativt når man berører nakken.
 • Barnet gnir bakhodet mot underlaget.
 • Barnet har asymmetrisk form på hode eller ansikt.
 • Barnet utvikler seg langsommere motorisk enn andre barn.
 • Barnet skriker mye og er vanskelig å trøste.
 • Barnet sikler mye.
 • Barnet kan også være påfallende rolig og sove mye.

Symptomer på KISS/KIDD hos større barn:

 • Konsentrasjonsvansker
 • Hodepine
 • Balanseproblemer
 • Forsinket motorisk utvikling
 • Mage- og tarmproblemer

Kilde: kiss-kidd.no

Ifølge Ute Imhof trenger barn som sliter med KISS, hjelp til å få styring med de viktige musklene som går fra nakken og ned langs ryggraden.

- Foreldrene med KISS-barn kan få veiledning i hvordan de leker med barnet, hvordan de skal stelle det og bære det. Dette er noe de må gjøre hver dag. Jeg viser dem hvordan de kan hjelpe barnet å finne midten sin, sier Imhof.

KISS blir KIDD

Uten behandling kan KISS vare ved når barnet vokser. Hos barn over tre år kalles det KIDD. Da har nakkeproblemer barnet har hatt siden fødselen ført til dårlig balanse, klossethet og dårlig konsentrasjon. Forstoppelse, uro og dårlig språkutvikling er også symptomer som knyttes til KISS og KIDD. Også store barn kan derfor ha nytte av behandling.

- Behandling av større barn tar gjerne litt lengre tid. Hvor raskt behandlingen går, kommer an på hvor mye barnet trener etterpå og hva slags bevegelsesmønster barnet har lagt seg til for å kompensere for skjevheten i nakken, forklarer Ute Imhof.

Fysioterapeuten mener KISS og KIDD er store og undervurderte problemer hos norske barn. At mange fødsler skjer med kunstige hjelpemidler får noe av skylda. Ifølge Imhof har barn født med sugekopp, tang og keisersnitt større risiko for å få stiv nakke.

- Det er snart ikke en eneste normal fødsel igjen, og det setter spor hos barnet, sier Imhof.

KISS påvirker amming

Hun mener det er alvorlig at problemene med nakken ofte påvirker amming som er så viktig for tilknytning mellom mor og barn.

- Det er ille med tanke på tilknytning. Når du har en unge som har kink i nakken, og man ikke klarer å amme, kan man få problemer med tilknytningen. Det er viktig å være klar over dette. Derfor kan man ikke bare la barnet skrike i tre måneder og tenke at det går over av seg selv, sier Ute Imhof.

Diagnosene KISS og KIDD er relativt nye og ble først stilt på 1990-tallet i Tyskland. Deretter har tyske barneleger gjort KISS-KIDD-behandling til rutine. Men diagnosene har vært omdiskutert her i Norge, og regnes fremdeles som alternativ her. Noen leger mener diagnosene er vage og ikke er basert på nok forskning. I tidsskrift for Norsk Legeforening skriver legene Randi Bjørnstad, Jens Grøgaard, og Charlotte Sinding-Larsen at de frykter at betegnelsen KISS kan føre til at friske barn blir sykeliggjort og at syke barn ikke får riktig diagnose og behandling.

De siste årene har mange gått på kurs hos Ute Imhof for å lære KISS-teknikkene. Blant både manuellterapeuter, kiropraktorer, naprapater og kraniosakralterapeuter finnes det fagfolk som har lært teknikkene som brukes i behandling av KISS-barn.

Vanskelig fødsel kan føre til KISS-KIDD:

Disse barna har økt risiko:

 • Barn som ble forløst med sugekopp eller tang.
 • Barn som måtte presset ut med hardt trykk på magen.
 • Barn som måtte hjelpes ut med manuelt drag (ved vanskelig skulderforløsning).
 • Ble forløst med keisersnitt.
 • Ble født med ansiktet først.
 • Var større enn fire kilo.
 • Lå i tverrleie eller seteleie.
 • Er tvilling eller trilling.
 • Ble født for tidlig.
 • Fødselen tok uvanlig lang tid.

Kilde: kiss-kidd.no

Hjelper de med skjev nakke

Norske fysioterapeuter lærer ikke om KISS-KIDD-diagnosene og den spesielle behandlingen i grunnutdanningen. Leder i Norsk Fysioterapeutforbund, Eilin Ekeland tror likevel at fysioterapeuter også uten KISS-utdanning kan hjelpe barn med nakkeproblemer.

- Jeg tror vi har mye å bidra med overfor unger som det som på folkemunne kalles skjev nakke. Det har vi gjort i årevis uten å sette noen bestemt diagnose på dette, sier hun.

Men hun synes likevel ikke at mangel på forskning omkring KISS er god nok grunn for å avvise diagnosen.

- Vi stenger ikke for denne behandlingen. Men jeg er opptatt av at foreldre ikke skal bekymre seg for mye. For veldig mange vil det gå helt greit om man får noen råd om hvordan ungene ligger når man ammer dem og hvordan man skal mate, sier Eilin Ekeland i Norsk Fysioterapiforbund.

Barnefysioterapeut Ute Imhof mener dette er til liten hjelp for KISS-barn og at tradisjonell fysioterapi og gode råd ikke holder når barnet sliter med kink i nakken. Nå mener hun det er på tide at norske fysioterapeuter lærer mer om KISS og KIDD i grunnutdanningen.

- Resultatene kommer mye raskere når man arbeider med ryggsøylen i stedet for muskulaturen. Dette er ny kunnskap og da gjelder det å følge med i timen. Med den nye behandlingen er det mye mindre svette og tårer, sier barnefysioterapeut Ute Imhof.

Les hele saken
Les alt om: