Helsesøster Veslemøy Ruud i BAM svarer på spørsmål fra leserne

Hormonutslett? Eller er det allergi?

Hormonutslett kan komme og gå på forskjellige alderstrinn uten at ungen plages.

Små barn får ofte utslett av ukjent grunn. Foto: Colourbox.no

Små barn får ofte utslett av ukjent grunn. Foto: Colourbox.no

Publisert Oppdatert

SPØRSMÅL:

Min 6 mnd. baby har fått utslett i ansiktet, og nå har han fått det også på armer og bein. På 6 mnd. kontrollen mente de at det må være noe han har spist som han har reagert på. Jeg trodde først at det kanskje er morsmelkerstatningen (mme) som han hadde begynt med å få - en flaske om dagen, etter å ha fått smakt litt tidligere.

Utslettet kommer og går men finns der hele tiden. Han har nå ikke fått hverken grøt eller erstatning i tre dager. Men hvor lenge kan det ta før utslettet i så fall forsvinner? Det ser ut som hormonutslett, og det virker som det klør i ansiktet.

SVAR:

Hei! Små barn får ofte utslett av ukjent grunn. Noen barn kan få varmeutslett, om det er for varmt ute. Hormonutslett kan komme og gå på forskjellige alderstrinn uten at ungen plages. Utslett kan også komme når ny mat innføres eller om mammaen som ammer har inntatt ny kost. Atopisk eksem, som betyr utslett av ukjent årsak, kan vise seg på hele kroppen. Om det er hormonutslett, så klør dette sjeldent. Hormonutslettet forandrer plassering og kan se rødt og hissig ut. Gjør minst mulig med dette utslettet. Det ordner seg oftest selv. Du kan smøre mm på utslettet. Dette kan være med på å behandle og å tørke inn utslettet. Om gutten har fått utslett av morsmelkerstatningen, som inneholder melk, kan dette også være forbigående. Dette utslettet kan vare mer enn 3 dager. Ta en pause fra mme, og se om utslettet kommer igjen. Blir barnet for mye plaget, så ta han med til fastlegen. Fastlegen kan teste om gutten er allergisk mot evt. melk. Ofte er det forbigående. Kremen Mildison kan smøres på hissige og røde flekker som klør. Men blir det ikke bedre etter få dager, bør dere kontakte helsestasjon eller fastlege. Lykke til.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning