Baby med RS-virus

Dette er symptomer på RS-virus hos babyer

De fleste opplever det som en vanlig forkjølelse, men for noen blir det så alvorlig at de havner på sykehus.

BABY MED RS-VIRUS: Små barn har trange luftveier. Derfor kan de slite seg helt ut for å puste når de får kraftige luftveisinfeksjoner.

BABY MED RS-VIRUS: Små barn har trange luftveier. Derfor kan de slite seg helt ut for å puste når de får kraftige luftveisinfeksjoner. Foto: Foto: Istockphoto

Publisert Oppdatert

Dette er RS-infeksjon:

RS står for respiratorisk syncytialvirus og er et av flere virus som kan føre til betennelse i slimhinnene på innsiden av de tynneste luftrørene som sitter lengst ut og ned i lungene. Denne tilstanden kalles akutt bronkiolitt. Det dannes små slimplugger som tetter til de trange luftveiene. Dermed blir deler av lungevevet fortettet slik at barnet får pusteproblemer som ligner astma. Sykdommen er vanligst om vinteren og rammer særlig små barn mellom tre måneder og to år. Akutt bronkiolitt, og kan også skyldes andre virus, som metapneumovirus.

Kilde: Norsk Helseinformatikk

De kommer hver vinter, utbruddene med RS-infeksjoner. Voksne og store barn merker dem knapt. De blir kanskje litt forkjølet. Heldigvis gjelder det også de fleste små. Likevel har RS-viruset skylda for at barneavdelingene på norske sykehus fylles opp av slitne babyer og småbarn som strever med å puste.

- I noen tilfeller trenger barnet medisiner for å åpne luftveiene, forklarer smittevernoverlege Janne Dahle Melhus i Stavanger.

RS-viruset er det vanligste av flere virus som fører til en infeksjon i lungene kalt akutt bronkiolitt. Ifølge Norsk helseinformatikk dannes små slimplugger som tetter til de tynne luftveiene nederst og ytterst i lungene. Små barn med trange, små luftveier kan dermed få problemer med å puste.

- Dette kommer ikke plutselig på. Barnet er sykt og blir sykere. Det er lurt å ta kontakt med lege tidlig i forløpet, så det ikke blir så dramatisk, forklarer smittevernoverlege Janne Dahle-Melhus.

Barn med RS-virus

Ifølge Folkehelseinstituttet har 60 til 70 prosent av alle barn hatt en RS-infeksjon før de fyller ett år. Det er vanlig at babyen opplever dette i alderen to til fem måneder. De fleste kommer seg greit gjennom sykdommen hjemme hos seg selv og blir bedre i løpet av tre til fem dager uten spesiell behandling. Likevel er RS-virus en av de viktigste grunnene til at små barn blir lagt inn på sykehus.

Infeksjonen i lungene kan starte som en forkjølelse eller halsbetennelse. Barnet kan så bli medtatt, hoste og få en pipende, hvesende og tung pust. Noen får også feber. I starten får barnet ofte stadig større problemer med å puste. Det er gjerne verst om kvelden og natten fordi luftveiene blir litt trangere når barnet ligger.

- De som spiser og drikker er vi ikke bekymret for. Men de som ikke vil ha mat, og heller ikke drikke etter en tid, trenger hjelp. Da bør du absolutt ta kontakt med legen, sier smittevernoverlegen.

Når luftveiene i lungene blir tette av slim kan barnet bli helt utmattet bare av å puste.

- I verste fall bruker kroppen alle kreftene på å gjøre pustearbeidet, sier Janne Dahle-Melhus.

Symptomer på RS-virus hos baby

For å se om barnet ditt virkelig strever med å puste, er det enklest å kle av det på overkroppen. Du ser det på brystkassen hvis barnet jobber veldig hardt med å puste og puster tungt.

- Man ser at de bruker musklene i magen og mellom ribbena på pustearbeidet. Man ser også at barnet puster veldig fort. Da må man ta kontakt med legen, sier Dahle-Melhus.

Små barn kan dessuten bli blå og se virkelig syke ut. Da råder smittevernoverlegen deg til å ringe 113.

Hun synes foreldre flest er flinke til å følge med på hvordan de minste barna har det.

Kontakt lege hvis:

 • Hvis et barn på under tre måneder får feber.
 • Hvis barnet ikke spiser eller drikker.
 • Du ser om huden i halsgropen og under ribbeina trekkes inn når barnet puster inn. Dette er et tegn på at barnet strever med pusten. Dersom huden mellom ribbeina også trekker seg inn, er dette et tegn på mer alvorlig pustebesvær. Barn med slikt pustebesvær bør undersøkes av lege.
 • Ring 113 dersom du ser at barnet er i ferd med å få en blålig hudfarge i ansiktet.

Kilder: Smittevernoverlege Janne Dahle-Melhus og Norsk Helseinformatikk

Dette er symptomer på RS-infeksjon:

 • Det starter med hoste og feber, selv om de minste barna ikke hoster noe særlig.
 • Senere begynner barnet å puste raskere.
 • En hvesende lyd høres når barnet puster ut.
 • Barnet er utmattet og slapt og har problemer med å hoste opp slim.
 • Problemene er verst om natten.
 • Hvert femte barn med RS får også ørebetennelse.
 • Det kan ta lang tid å bli frisk.
 • Det kan være vanskelig å skille symptomene på RS fra et astmaanfall.

Kilde: Folkehelseinstituttet og Norsk helseinformatikk.

- Jeg synes foreldre følger veldig godt med. Det er bedre å komme for tidlig enn for sent til legen. Det tar tid å bli kjent med sitt eget barn, å se hva som er alvorlig og hva som ikke er det. Dette er en læringsprosess. En bekymret mor og far skal også få hjelp. Det er bedre å kontakte legen enn å sitte hjemme og være redd, sier hun.

Smittevernoverlegen forklarer at lungeinfeksjon på grunn av RS-virus kan ligne på astmaanfall. De kan også defineres som en form for lungebetennelse, siden den sitter i de nedre luftveiene.

- For foreldre har det ingen hensikt å prøve å skille disse. Er det tydelig at barnet sliter med å puste, så trenger det uansett hjelp. Da er det opp til barnelegene å prøve å finne ut hva det skyldes, om det er virus eller bakterier, sier Janne Dahle-Melhus.

Behandling av RS-virus

Barn med pusteproblemer på grunn av RS-virus blir gjerne lagt inn på sykehusets barneavdeling.

Behandlingen tar sikte på å redusere plagene til barnet og gjøre det lettere å puste. Oksygentilførsel er vanlig. Barnet får dessuten behandling med medisiner som åpner opp luftveiene via et forstøverapparat av den typen astmatikere bruker. Rikelig drikke er også viktig for å unngå uttørking.

Selve virusinfeksjonen må bare gå sin gang, fordi det ikke finnes medisiner som dreper dette viruset, ifølge Norsk Helseinformatikk. Siden RS er et virus, vil antibiotika ikke hjelpe. Det dreper kun bakterier.

RS-viruset spres med dråpesmitte, ved direkte kontakt med snørr, spytt og tårer. Ifølge Folkehelseinstituttet spres RS-viruset trolig med større barn, ofte søsken, som selv ikke blir syke. Å vaske hendene og lære barna å gjøre det samme er derfor det viktigste man kan gjøre for å unngå å smitte babyer med RS-virus.

Viruset er mest smittsomt tidlig i sykdomsforløpet. Men barn kan spre sykdommen i opptil en til to uker etter at symptomene viste seg. Barnet kan bli sykt ganske raskt etter at det er smittet. Inkubasjonstiden er tre til seks dager.

Voksne kan smitte

Selv om barnet har vært hos legen og fått påvist RS-virusinfeksjon, kan det gå i barnehagen så snart formen er god nok til det og barnet ikke har feber, ifølge Folkehelseinstituttet. Der RS-virus er påvist, vil de andre barna i nærmiljøet allerede være smittet. Større barn og voksne med en vanlig lett forkjølelse vil som regel være minst like store smittebomber som et lite barn med påvist RS-infeksjon.

RS-virus kan noen ganger føre til disse komplikasjonene:

 • En avgrenset del av lungen kan falle sammen (atelektase). Dette vil som regel gå over av seg selv.
 • Akutt bronkiolitt hos spedbarn kan føre til økt risiko for at barnet senere utvikler astma.

Dette betyr at barnet må undersøkes på nytt av legen derom det fortsetter å hoste, får feber eller blir mer medtatt etter at infeksjonen er over, ifølge Norsk helseinformatikk. Da kan det være nødvendig å behandle en ettersykdom.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning