Noen babyer krabber tidlig, men det betyr ikke at babyen begynner å gå tidlig. På samme måte som kryping, kommer gåing når barnet er motorisk utviklet og klar for det.

- Babyer må ha styrke, kontroll og stabilitet i hoftene. I tillegg må de ha kontroll på nakken for å justere balansen. De må også ha innarbeidet koordinasjon med annenhver arm og bein. Dette er det samme bevegelsesmønsteret de lærer seg når de krabber eller åler seg framover på gulvet, sier Mona Kajanus, fysioterapeut ved St. Hanshaugen helsestasjon i Oslo.

Først vil barn gå med armene opp for å få bedre balanse. De går i stakkato takt, og bruker alle krefter og all konsentrasjon på å gå. Etter hvert kan de ta armene ned. Da oppdager de at de kan ta med leker fra sted til sted, en kunst de ikke kunne når de krabbet. Tærne til nybegynnere peker også ofte i mange rare retninger, men dette retter seg ut når de får bedre kontroll på gangen.

Motorisk utvikling hos babyer 0-2 år

I tillegg til de motoriske ferdighetene spiller også personlighet og temperament inn.

- At barn har ulikt tempo for når de slipper seg handler kanskje mest om at motorisk læring er individuell. Noen kaster seg ut i nye utfordringer, noen øver mye og andre vil være helt sikre på at de mestrer noe før de prøver noe nytt, sier Mona Kajanus.

- Eldre søsken kan være en stor motivasjonsfaktor, har Carol Steltenkamp tidligere uttalt til nettstedet Parenting.

Men det betyr ikke at søsken begynner å gå til samme tid.

- Motorikk ligger i genene, og man kan se at søsken i noen tilfeller har lik motorisk utvikling. Men samtidig ser man men også eksempler på det motsatte, sier hun.

Hun avviser at babyens størrelse har stor betydning. Store babyer med riktig temperament og motivasjon kan gå tidligere enn lette babyer, sier hun.

Kan ikke lære babyen å gå

Når barn er rundt ett år får gjerne foreldre spørsmål om barnet har begynt å gå.

Å lære seg å sitte og gå er viktige milepæler for foreldre. Men uansett hvor lyst du har til at babyen din skal opp på to bein, er det faktisk ikke så mye du kan gjøre for å fremskynde utviklingen. Du bør heller ikke trene med babyen, men la den utvikle gåingen i sitt eget tempo.

- Det er ikke slik at babyen går tidligere hvis du går mye rundt og øver med det. Det eneste du kan gjøre er å legge til rette, sier Kajanus.

Helsesøsteren mener denne jobben begynner tidlig.

- Barn skal få ligge mye på magen på en god matte. Gjerne så stor at foreldre og eventuelt søsken kan leke sammen med barnet. Da får barnet god kontroll på kroppen sin og utvikler et godt bevegelsesmønster. Gange er latente bevegelsesmønstre som kommer til fysisk uttrykk når barnet er klart for å gå, både motivasjonsmessig, og kroppslig sett.

- Åling, krabbing, og andre måter å komme seg fram på er bevegelsesmønstre som de fleste barn lærer, men det er ikke nødvendigvis en forutsetning for å lære å gå. Jo mer variasjon i bevegelsesmønstrene sine et barn har, desto større kvalitet og kontroll har barnet over kroppen. Foreldre skal ikke presse barnet, men sørge for at det er god nok gulvplass, sier Kajanus.

Sko til baby som skal lære å gå er ikke nødvendig. La babyen være barbeint eller ta på antiskli-sokker. Sko er heller ikke nødvendig til barn som ikke kan å gå.

Fraråder mot gåstoler

Kajanus fraråder foreldre mot å bruke gåstol når barnet skal lære å gå.

- Gåstol kan føre til ulykker når barna blir plassert i oppreist stilling slik at de klarer å bevege seg rundt før de har kontroll. Vi har hørt historier om barn som ruller ned trappa eller raser inn i bordkanter. Et slikt hjelpemiddel har ikke overføringsverdi til selvstendig gange. Gåstolen kompenserer for den styrken, stabiliteten og balansen som de utvikler ved å reise seg opp selv. Slik ser det ut som om de kan gå fordi de plutselig klarer å utnytte de medfødte bevegelsesmønstrene sine, mens vi i realiteten bare kompenserer for at de ikke har kommet langt nok i fysisk kontroll av kroppen, sier hun.

Flere forskningsresultater har vist at gåstol ikke bare er unødvendig, men også kan hemme barnas utvikling.

En studie gjort av University College i Dublin viste ifølge BBC at for hver 24. time babyen brukte i gåstol, tok det 3.3 dager lenger før barnet kunne gå uten hjelp, og 3.7 dager lenger før barnet kunne stå uten hjelp.

Har ikke barnet tatt sitt første steg?

Men når skal foreldre bli bekymret for at babyen ikke vil ta sine første skritt?

- Hvis barn på 18 måneder ikke viser noen tegn til å ville gå i form av at de reiser seg opp og går langs møbler, kan dere kontakte helsestasjonen, sier Kajanus.

Hun forklarer at mange av disse barna har kanskje en forhistorie som har gjort at de har hatt mindre bevegelsestrening på gulvet, og dermed gått glipp av verdifull læring og erfaring. Et eksempel er barn som har nedsatt bevegelighet i nakken. De kan ha ubehag eller smerter når de blir lagt på magen, og blir raskt satt opp i sittende stilling. Disse babyene har ofte vondt når de ligger på gulvet, og blir fort satt opp i sittende stilling. Mistenker du dette, ta kontakt med helsestasjonen.

Mange variasjoner

- Det er viktig å huske på at det er utallige variasjoner i når barnet begynner å gå. Noen barn kan sitte i månedsvis og observere og lære av andre. Andre kan gå månedsvis langs møbler før de slipper seg. Andre har ekstremt dårlig tid og begynner å gå, kanskje til og med litt før kroppen deres er klar for det, sier hun.

Så lenge barn er nysgjerrige og viser tegn til at de vil reise seg , er det ingen grunn til bekymring, sier fysioterapeuten.

10 tips til småbarnsforeldre

Du trenger ikke gå til innkjøp av masse dyrt utstyr for å stimulere babyens fysiske utvikling. Det alminnelige hjemmemiljøet har mer enn nok utfordringer for barnet.

1. Sørg for at babyen får ligge på forskjellige typer underlag, og ikke bare flatt på et teppe eller en matte. La det få øve seg på en sofapute eller flytemadrass, det du har tilgengelig.

2. Gi barnet rom til å mestre og jobbe på egen hånd. Ikke ligg i forkant og ta bort hindringer eller legg alt til rette hele tiden. Babyen trenger utfordringer.

3. La barnet få ligge på magen når han eller hun er våken. Og ikke bare ti minutter, men mange ganger i løpet av en dag.

4. Pass på at barnet har ting å undersøke og leke med.

5. Når babyen er 5-6 måneder kan dere «herje» med babyen og leke typiske pappaleker som fly i luften, henge opp ned, hipse opp i luften og så videre. Hvis barnet ikke liker dette, eller synes det er skremmende, kan det være noe i veien.

6. Lek med barnet. Det finnes ingenting som stimulerer utviklingen mer enn sosial kontakt.

7. Oppmuntre gjerne barnet, men press det ikke til å prestere. Det er viktig å bruke god tid, og gjentakelser gir det beste læringsgrunnlaget.

8. Vis barnet hva man kan gjøre med ulike ting og vis barnet nye bevegelser.

9. Vær sammen med andre barn. Barn hermer mye etter hverandre og er den beste inspirasjonskilden.

10. Ha tålmodighet. Barn må få gjøre ting i sitt eget tempo.

Kilder: Fysioterapeut Ute Imhof

Les hele saken